Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-12-2014-58

RK-12-2014-58.doc
Číslo materiálu58
Číslo jednacíRK-12-2014-58
NázevInformace o činnosti pracovní skupiny ustavené k přípravě opatření vedoucích ke zlepšení jakosti povrchové vody v řece Jihlavě a jejím povodí nad VD Dalešice
Zpracoval J. Mikyna
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuRada kraje na svém zasedání dne 14. 1. 2014 přijala usnesení č. 0076/02/2014/RK, ve kterém vzala na vědomí studii Jakostní model povodí Jihlavy nad vodním dílem (VD) Dalešice dle materiálu RK-02-2014-61, př. 1 a uložila gesčnímu radnímu zajistit přípravu vhodných opatření vedoucích ke zlepšení jakosti povrchové vody v řece Jihlavě a jejím povodí nad VD Dalešice.
Výše uvedenou studii zástupci Kraje Vysočina dne 14. 11. 2013 převzali od společnosti ČEZ, a.s., která ji nechala zpracovat zejména z důvodu posouzení kvality a kvantity vody v řece Jihlavě pro potřeby možného rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany o 5. reaktorový blok. Jakostní model je svého druhu prvním dokumentem, který komplexně mapuje aktuální stav povrchových vod v povodí řeky Jihlavy nad VD Dalešice, identifikuje zdroje znečištění povrchových vod, analyzuje jejich vliv a zároveň navrhuje možná opatření vedoucí ke zlepšení kvality vody včetně finanční náročnosti těchto opatření.
Z jakostního modelu vyplývá, že nejvíce problémovými ukazateli jsou fosfor a dusík. Převážná část znečištění povrchových vod fosforem (cca 76 %) pochází z bodových zdrojů znečištění tj. obcí, naopak převážná část znečištění těchto vod dusíkem (cca 70 %) pochází z plošných zdrojů znečištění tj. zemědělství.
Z navržených scénářů vedoucích ke zlepšení kvality povrchové vody v povodí (snížení znečištění těchto vod fosforem a dusíkem) se nabízí jako nejvhodnější kombinace několika scénářů řešících bodové i plošné zdroje znečištění: výstavba nových ČOV a zlepšení účinnosti u vybraných stávajících ČOV, dostavba kanalizačních systémů, zatravnění vybraných infiltračních oblastí s průběžně vedenou osvětou mezi znečišťovateli a pozitivní motivací celé společnosti, vyvíjení tlaku na ústřední orgány, kterých by se týkala nejen možná změna právních předpisů, ale i vyjednání podmínek, za kterých lze navržené aktivity podpořit.
Z výsledků a doporučení uvedených v jakostním modelu mimo jiné vyplynul i vznik pracovní skupiny Za čistou řeku Jihlavu ustavené a vedené gesčním radním Zdeňkem Chládem, jejíž úvodní zasedání se konalo dne 21. 1. 2014. Pracovní skupina má 2 podskupiny, jednu k řešení bodových zdrojů znečištění a druhou k řešení plošných zdrojů znečištění. Zasedání pracovních podskupin se předpokládá podle potřeby cca jednou za dva měsíce. Dne 26. 2. 2014 byl v sídle kraje uspořádán seminář k plošným bodům znečištění (pro zemědělce), dne 5. 3. 2014 proběhl seminář k bodovým zdrojům znečištění (pro obce a jejich svazky). Odbor životního prostředí a zemědělství (OŽPZ) uspořádal v sídle kraje v předsálí kongresového sálu v termínu 10. 3. - 2. 4. 2014 výstavu ke Světovému dni vody na letošní téma Voda a energie , jejíž součástí bylo i představení jakostního modelu.
Dne 27. 1. 2014 se v Praze na Ministerstvu zemědělství konal pod záštitou vrchního ředitele sekce vodního hospodářství RNDr. Pavla Punčocháře, CSc. seminář k jakostnímu modelu, který byl určen zejména pro odbornou veřejnost.
Návrh řešení OŽPZ připravuje podklady pro další komunikaci výše uvedené problematiky, je připravována odborná konference a navazující jednání s konkrétními znečišťovateli v povodí. Dále jsou plánována jednání s ústředními orgány včetně představení Jakostního modelu na návštěvě ministra životního prostředí v Kraji Vysočina dne 22. 5. 2014.
OŽPZ administruje v oblasti odvádění a čištění odpadních vod 2 dotační tituly kraje, které již bodově zohledňují řešení obcí jako bodových zdrojů znečištění v povodí řeky Jihlavy nad VD Dalešice. Příjem žádostí podle Zásad Zastupitelstva Kraje Vysočina na infrastrukturu vodovodů a kanalizací č. 08/13 byl v letošním roce do 31. 1. 2014, přičemž zastupitelstvo kraje rozhodlo dne 1. 4. 2014 o poskytnutí dotací a podpořena tak byla 1 žádost z povodí řeky Jihlavy (obec Hybrálec - dostavba kanalizace).
Grantový program Čistá voda 2014 v rámci Fondu Vysočiny je určený na podporu zpracování studií a projektových dokumentací ve 3 oblastech - zásobování pitnou vodou, odvádění a čištění odpadních vod a ochrana před povodněmi. Termín příjmu projektů (žádostí) do grantového programu byl dne 14. 3. 2014. Z povodí řeky Jihlavy nad VD Dalešice bylo v oblasti odvádění a čištění odpadních vod podáno 9 žádostí. Zastupitelstvo kraje by mělo rozhodovat o poskytnutí těchto dotací na zasedání dne 13. 5. 2014.
V dubnu 2014 se předpokládá zahájení prací na komplexní aktualizaci Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina (PRVKUK).
OŽPZ navrhuje, aby rada kraje vzala tuto informaci na vědomí.
StanoviskaMateriál byl projednán s gesčním radním Zdeňkem Chládem.
Stanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o činnosti pracovní skupiny ustavené k přípravě opatření vedoucích ke zlepšení jakosti povrchové vody v řece Jihlavě a jejím povodí nad VD Dalešice.
Odpovědnost odbor životního prostředí a zemědělství
Termín 31. 12. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz