Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-08-2005-06

RK-08-2005-06.doc  RK-08-2005-06pr1.doc  RK-08-2005-06pr2.doc
Číslo materiálu06
Číslo jednacíRK-08-2005-06
NázevProjekt Zdravotní a sociální služby zaměřené na integraci nejzranitelnějších skupin
Zpracoval J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problému

Kraj Vysočina obdržel od zástupců spřáteleného italského regionu Udine nabídku k účasti v projektu Zdravotní a sociální služby zaměřené na integraci nejzranitelnějších skupin, o jehož finanční podporu chtějí požádat v rámci Komunitního akčního programu boje proti sociálnímu vyloučení, který vyhlašuje Evropská komise. Projekt je zaměřen na spolupráci aktérů působících v sociální politice regionů členských a kandidátských zemí Evropské unie. Předmětem projektu je spolupráce při předávání zkušeností a příkladů dobré praxe se zaměřením na oblast integrace společenských skupin ohrožených rizikem sociálního vyloučení především z pohledu sociálně-zdravotní péče, sociální pomoci a sociální výchovy. Informace, které budou v rámci projektu předávány formou metodického nástroje otevřené koordinace, by se měly týkat například plánování a řízení sociální politiky na regionální a místní úrovni, tvorby sociálně-zdravotní sítě, standardů kvality anebo optimální nabídky sociální spolupráce. Účastníky projektu jsou nejen veřejné instituce na ústřední, regionální nebo místní úrovni, ale i organizace poskytující sociální péči ze šesti evropských zemí. V rámci projektu je plánována realizace 4 mezinárodních seminářů, dvě studijní třídenní návštěvy v Itálii a Francii a další aktivity týkající se převážně přenosu informací a diskuse o výstupech projektu.
Celkové odhadované náklady na projekt činí 600 tis. euro, přičemž je počítáno s dvouprocentní účastí českého partnera na jejich úhradě.
Překlad zkrácené projektové fiše je obsažen v příloze 1 tohoto návrhu.

Návrh řešení

Odbor sociálních věcí a zdravotnictví považuje účast kraje Vysočina v uvedeném projektu za přínosnou a předpokládá v rámci realizace kromě zapojení vlastních zástupců také zapojení poskytovatelů sociálních služeb, kteří budou nominováni po dohodě s uskupeními, jimiž jsou poskytovatelé reprezentováni.
Vzhledem k nutnosti rychle reagovat na nabídku účasti v předmětném projektu, který má být předložen do 18. 2. 2005 odbor regionálního rozvoje ve spolupráci s odborem sociálních věcí a zdravotnictví navrhuje vyplnit a odeslat nezávazný formulář zájemce o partnerství v projektu s průvodním dopisem, jehož koncept je uveden v příloze 2 tohoto materiálu. Tento postup je zvolen po dohodě se zpracovatelem projektu s tím, že k účasti se kraj Vysočina závazně přihlásí pouze, pokud bude projektová žádost schválena radou kraje.
V této fázi předkládáme radě kraje informace o projektu a o postupu příslušných odborů krajského úřadu pouze na vědomí a návrh na schválení účasti kraje Vysočina v projektu dle materiálu RK-08-2005-06, př. 1 bude předložen v návaznosti na schválení financování projektu.
Stanoviska

Stanovisko odboru regionálního rozvoje: odbor souhlasí s účastí kraje Vysočina jako partnera tohoto projektu, který se týká přenosu know-how a navržení možností jak řešit problémy sociální oblasti (především poskytovaných služeb). Mimoto projekt vytváří podmínky pro rozvoj spolupráce jak na místní úrovni (veřejná správa a poskytovatelé sociálních služeb), tak na úrovni mezinárodní, kdy vychází z přenosu zkušeností ze západních zemí (Itálie a Francie) a jejich sdílení s podobně situovanými partnery z nových členských zemí. Při řešení aktuálních problémů tak dává příležitost rozvíjet mezinárodní spolupráci a prostor pro šíření dobrého jména kraje.

Stanovisko odboru sekretariátu hejtmana / protidrogového koordinátora: možnost účasti kraje Vysočina v projektu vítáme. V oblasti spolupráce na místní úrovni při tvorbě sociální politiky i v oblasti drogových služeb a některých služeb v rámci prevence kriminality např. v oblasti probačně resocializačních programů uvítáme výměnu zkušeností a příkladů dobré praxe se zahraničními partnery. Zejména v oblasti protidrogové politiky, která je Radou EU vysoce hodnocena, mohou poskytovatelé služeb z kraje Vysočina předávat dlouholeté a kvalitní zkušenosti.

Návrh usnesení

Rada kraje
bere na vědomí
informaci o projektu Zdravotní a sociální služby zaměřené na integraci nejzranitelnějších skupin a o postupu odboru sociálních věcí a zdravotnictví a odboru regionálního rozvoje ve věci účasti kraje Vysočina na tomto projektu.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví, odbor sekretariátu hejtmana
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz