Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-10-2014-72

RK-10-2014-72.doc  RK-10-2014-72pr01.doc
Číslo materiálu72
Číslo jednacíRK-10-2014-72
NázevSpolečný projekt regionů Vysočina a Champagne-Ardenne
Zpracoval K. Ubr, R. Křivánek, M. Metelková, A. Mikulíková, E. Ampapová
Předkládá K. Ubr
Počet příloh
Popis problémuMateriál předkládá k projednání postup předložení žádost o financování společného projektu Vaříme společně (dále jen Projekt) Kraje Vysočina a Regionu Champagne-Ardenne z prostředků programu Erasmus +.
Projekt navazuje na předchozí úspěšnou spolupráci na projektu School and Firm Hand in Hand , jehož aktivity skončily v červnu 2013. Zástupci projektových týmů obou regionů připravili obsahové zaměření spolupráce v oblasti gastronomie (podrobněji materiál
RK-10-2014-72, př. 1). Do projektu jsou rovněž zapojeny střední školy (na naší straně Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod, Střední škola obchodu a služeb Jihlava, Hotelová škola Třebíč, Hotelová škola Světlá a Obchodní akademie Velké Meziříčí) a Vysočina Education. V případě schválení projektu bude se středními školami i s Vysočinou Education uzavřena smlouva o spolupráci.
Program Erasmus + je nový program, který se v cíli zaměřeném na spolupráci regionů značně liší od předchozího programu Comenius Regio. Zásadním rozdílem je skutečnost, že společnou projektovou žádost předkládá za oba partnery pouze jeden z nich u své národní agentury. Předkladatel je tzv. koordinátorem a odpovídá za realizaci projektu včetně nakládání s rozpočtem za oba partnery. Tyto informace jsou zcela nové, a přestože se členové projektového týmu zúčastnili již dvou seminářů, stále zůstávají některé otázky ze strany naší národní agentury NAEP nevyjasněné. Rovněž jsme vyzvali francouzské kolegy ve věci předkladatele (koordinátora) a jednáme o společném rozpočtu. Předběžný odhad nákladů je uveden v materiálu RK-10-2014-72, př. 1. Odhad celkových nákladů činí cca 2,1 mil. Kč (z toho Kraj Vysočina cca polovina), předfinancování činí 20% (zádržné na konci projektu, za celý projekt 420 tis. Kč, za Kraj Vysočina cca 220 tis. Kč). Dále se hradí spolufinancování z nákladů na služby 25% (za náš kraj odhad max. 25. tis. Kč).
Přes uvedené nejasnosti je uzávěrka předkládání projektových žádosti stanovena na
30. 4. 2014. Z uvedených důvodů však zatím projektová žádost nemohla být připravena.
Návrh řešení Vzhledem k situaci přípravný tým projektu navrhuje orgánům kraje schválit záměr společného projektu dle materiálu RK-10-2014-72, př. 1 a dále uložit OŠMS:
- připravit a v případě, že Kraj Vysočina bude koordinátorem, předložit projektovou žádost dle materiálu RK-10-2014-72, př. 1;
- v případě schválení projektu před podpisem smlouvy o financování předložit zastupitelstvu kraje projektovou žádost a podmínky spolupráce mezi oběma partnery.
Projektový tým bude navrhovat francouzskému partnerovi, aby podmínky spolupráce byly upraveny smluvně.
V souladu s Pravidly Rady kraje Vysočina k projektovému řízení příspěvkových organizací přijaté usnesením rady kraje č. 0798/16/2010/RK ze dne 25. 5. 2010 je současně potřebné příspěvkovým organizacím kraje udělit souhlas se zapojením do projektu.
Projekt je dílčí aktivitou naplňující rámcovou smlouvu uzavřenou mezi oběma regiony.
StanoviskaGrémium ředitele: Bude předloženo na jednání rady kraje.
Odbor ekonomický: Bude předloženo na jednání rady kraje.
Odbor regionálního rozvoje: Bude předloženo na jednání rady kraje.
Oddělení řízení lidských zdrojů: Bude předloženo na jednání rady kraje.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
se zapojením Vysočiny Education, školského zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a střediska služeb školám, příspěvkové organizace, Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod, Střední školy obchodu a služeb Jihlava, Hotelové školy Třebíč, Hotelové školy Světlá a Obchodní akademie Velké Meziříčí do projektu Vaříme společně dle materiálu RK-10-2014-72, př. 1;
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* schválit záměr společného projektu Kraje Vysočina a Regionu Champagne-Ardenne dle materiálu RK-10-2014-72, př. 1;
* uložit OŠMS:
- připravit a v případě, že Kraj Vysočina bude koordinátorem, předložit projektovou žádost ve smyslu materiálu RK-10-2014-72, př. 1;
- v případě schválení projektu před podpisem smlouvy o financování předložit zastupitelstvu kraje projektovou žádost a podmínky spolupráce mezi oběma partnery.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu, Vysočina Education
Termín 30. 6. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz