Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-10-2014-49

RK-10-2014-49.doc
Číslo materiálu49
Číslo jednacíRK-10-2014-49
NázevProjekt Stop sociálnímu vyloučení na Vysočině - dočasné navýšení počtu zaměstnanců kraje po dobu realizace projektu
Zpracoval V. Švarcová, I. Hanáková Kosourová
Předkládá Z. Kadlec
Počet příloh
Popis problémuRada kraje na svém zasedání dne 17. 12. 2013 usnesením č. 2330/40/2013/RK schválila podání projektové žádosti Podpora sociální integrace příslušníků romských lokalit v Kraji Vysočina, zkrácený název Stop sociálnímu vyloučení na Vysočině do Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost (dále též OP LZZ). Jedná se o individuální projekt zpracovaný k výzvě č. B4, prioritní osa: 3 Sociální integrace a rovné příležitosti, název a číslo oblasti podpory: 3.2 Podpora sociální integrace příslušníků romských lokalit. Projektu bylo přiděleno registrační číslo CZ.1.04/3.2.00/B4.00007.
Dne 21. 2. 2014 kraj obdržel vyrozumění Ministerstva práce a sociálních věcí ČR o schválení podané projektové žádosti o finanční podporu z OP LZZ Řídícím orgánem. Poskytnutí podpory je podmíněno provedením některých úprav v žádosti, které jsou k datu zpracování tohoto materiálu zapracovávány. Celkový rozpočet projektu byl schválen na 9.032.899 Kč; osobní náklady projektu však nebyly nikterak kráceny.
Datum zahájení realizace projektu je k 1. 4. 2014. Na realizaci kraj obdrží 100 % způsobilých finančních prostředků pokrývajících i osobní náklady zaměstnanců Kraje Vysočina zabývající se realizací projektu.

Podstata projektu Stop sociálnímu vyloučení na Vysočině:
Projekt je zacílen na systémovou podporu služeb sociálně vyloučeným skupinám obyvatel (rodinám i jednotlivcům) se specifickým zřetelem na jejich příslušnost k romské menšině. Podpora procesu sociálního začleňování spočívá v rámci projektové činnosti ve zvýšení dostupnosti, kvality a kontroly poskytovaných služeb. Primárním nástrojem k dosažení stanoveného cíle bude vytvoření stálé platformy aktérů, kteří spolupůsobí při řešení problematiky sociálního vyloučení příslušníků romské menšiny a souvisejících dopadů. Fungování této platformy umožní strategické plánování služeb, opatření a činností zaměřených na podporu sociálního začleňování a prevence eskalování společenských konfliktů souvisejících se soužitím Romů s většinovou populací. Cílem vzniku platformy je vytvoření struktury partnerství mezi zástupci institucionální sféry, aktéry přímo působících v lokalitách a Romy (romskými rodinami) samotnými. Součástí projektu je dále odborné vzdělávání členů platformy, pracovníků veřejné správy a poskytovatelů služeb.
Klíčovým nástrojem pro oblast sociálního začleňování jsou sociální služby poskytované na základě zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, zejména služby sociální prevence. Realizací projektu budou zajištěny registrované sociální služby nízkoprahové zařízení pro děti a mládež a terénní programy. Projekt bude zacílen na nastavení a rozvoj základní sítě poskytování těchto sociálních služeb zaměřených podle individuálních potřeb příslušníků sociálně vyloučených romských komunit, a to včetně metodické podpory.
Dílčím cílem projektu je dále zpracování analýzy sociálně vyloučených romských lokalit v kraji, včetně postihnutí migračních trendů, a analýzy poskytovatelů sociálních služeb a dalších začleňujících činností v rámci kraje.
Projekt do svých aktivit zahrnul i pilotní ověření postupů sociálního začleňování romských obyvatel postižených sociálních vyloučením, kterým mají být získány zkušenosti se zaváděním systému místní spolupráce a zapojení širšího spektra aktérů.
Předpokládané datum ukončení realizace projektu je 30. 6. 2015.

Personální zabezpečení projektu - realizační tým Kraje Vysočina - zaměstnanci kraje zařazení do krajského úřadu:
Projektový a finanční manažer projektu, 1 pracovní úvazek.
Projektový a finanční manažer je hlavní řídící a kontrolní pozice projektu. Věcně řídí a kontroluje výstupy projektu. Je zodpovědný hlavně za celkovou administraci projektu, řídí a kontroluje výstupy projektu po stránce finanční. Podrobnější popis pozice je obsažen v projektové žádosti.
Koordinátor aktivit, 1 pracovní úvazek.
Tato pozice zajišťuje koordinaci jednotlivých aktivit projektu, koordinuje a optimalizuje postupy do praxe, koordinuje naplňování klíčových aktivit. Zajišťuje metodické vedení projektu zaměřené na soulad poskytování sociálních služeb s platnými právními předpisy, metodami sociální práce, koncepčními dokumenty kraje a záměry projektu, včetně dosahování žádoucích výstupů a jejich správné evidence a naplňování harmonogramu. Je zapojen do všech aktivit projektu.
Tato funkční místa budou obsazena na dobu určitou - na dobu realizace projektu, osobní náklady budou hrazeny z projektu. Mzdové náklady, povinné pojistné placené zaměstnavatelem a zákonné pojištění odpovědnosti budou plně hrazeny z prostředků projektu. Neuznatelnou položkou je příděl do Sociálního fondu ve výši 21 760 Kč pro rok 2014. Výdaje na věcné vybavení pracovníků byly zapracovány do rozpočtu projektu, nicméně došlo k částečnému krácení některých položek, které dle vyjádření hodnotící komise neodpovídají obvyklým cenám zařízení a vybavení v OP LZZ.
U ostatní pozic (odborní konzultanti a lektoři) bude pracovněprávní vztah uzavřen na základě sjednání dohody o provedení pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce, plánováno je i zapojení koordinátora romských poradců jako odborného garanta aktivit.
Schválený objem prostředků na platy zaměstnanců Kraje Vysočina zařazených do krajského úřadu pro rok 2014 nezahrnuje prostředky na úhradu platu těchto zaměstnanců.
Současný počet zaměstnanců Kraje Vysočina zařazených do Krajského úřadu Kraje Vysočina stanovila Rada Kraje Vysočina na svém zasedání dne 21. 5. 2013 usnesením č. 0875/18/2013/RK k 1. 7. 2013 na 435 zaměstnanců.
Návrh řešení Ředitel krajského úřadu navrhuje radě kraje stanovit počet zaměstnanců Kraje Vysočina zařazených do krajského úřadu k 1. 4. 2014 na 437 zaměstnanců.
Dále ředitel Krajského úřadu Kraje Vysočina navrhuje schválit zvýšení objemu prostředků na platy zaměstnanců schváleného pro rok 2014 o částku 544 000 Kč a rozpočtové opatření ke krytí uvedených neuznatelných výdajů na příděl do Sociálního fondu o částku 22 000 Kč. Jedná se o změny, které jsou nezbytné pro finanční zajištění navrženého navýšení dvou pracovních míst.
O stanovení počtu zaměstnanců kraje zařazených do krajského úřadu a stanovení objemu prostředků na platy těchto zaměstnanců rozhoduje dle § 59 odst. 1 písm. b) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, rada kraje.
StanoviskaOdbor informatiky souhlasí s předkládaným materiálem. Nákup technického vybavení byl s OI konzultován. Komplikovanější, ale řešitelné bude pořízení notebooků z důvodu nutného sloučení nákupů KrÚ a jednotlivých projektů do jedné veřejné zakázky.
Oddělení hospodářské správy: Umístění nových pracovníků a kancelářského vybavení pro ně ve stávajících prostorách je jen obtížně realizovatelné. Jeho důsledkem bude zhoršení pracovních podmínek zaměstnanců.
Odbor ekonomický souhlasí s rozpočtovým opatřením. Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 12. 3. 2014 činí 38 811 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
stanoví
v souladu s ustanovením § 59 odst. 1 písm. b) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, počet zaměstnanců Kraje Vysočina zařazených do krajského úřadu k 1. 4. 2014 na 437 zaměstnanců;
schvaluje
* zvýšení objemu prostředků na platy zaměstnanců zařazených do krajského úřadu na rok 2014 pro zaměstnance realizující projekty spolufinancované z Evropské unie o částku 544 000 Kč;
* rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Ostatní finanční operace, § 6330 Převody vlastním fondům v rozpočtech územní úrovně o částku 22 000 Kč na převod finančních prostředků do Sociálního fondu při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 22 000 Kč.
Odpovědnost ředitel krajského úřadu
Termín 1. 4. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz