Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-10-2014-10

RK-10-2014-10.doc  RK-10-2014-10pr01.pdf  RK-10-2014-10pr02.pdf  RK-10-2014-10pr03.pdf  RK-10-2014-10pr04.pdf  RK-10-2014-10pr05.pdf  RK-10-2014-10pr06.pdf  RK-10-2014-10pr07.pdf  RK-10-2014-10pr08.pdf  RK-10-2014-10pr09.pdf  RK-10-2014-10pr10.pdf  RK-10-2014-10pr11.pdf
Číslo materiálu10
Číslo jednacíRK-10-2014-10
NázevRealizace úspor energie v objektech ve vlastnictví Kraje Vysočina - projektové záměry do Operačního programu Životní prostředí
Zpracoval J. Joneš, M. Křížek, P. Kolář
Předkládá E. Horná, P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuV tomto materiálu se jedná o projektové záměry do Operačního programu Životní prostředí (dále též jen OPŽP ) na akce realizace úspor energií na objektech ve vlastnictví Kraje Vysočina.
OPŽP byl v plánovacím období 2007 - 2013 nastaven velmi sporně (vládou ČR je zařazen ve skupině s vysokou mírou rizik, s obtížnými podmínkami a zbytečnou byrokracií), takže zatímco v minulých letech řada projektů uspěla až v druhém kole s upravenou žádostí na podmínky méně ekonomicky výhodné pro žadatele, v jednotlivých výzvách byly zbytečně omezovány alokace na jednotlivé oblasti podpory apod., nyní po konci plánovacího období zbyla v OPŽP veliká alokace prostředků a OPŽP vypisuje řadu výzev.
Nyní je vyhlášena LX. výzva OPŽP (http://www.opzp.cz/sekce/335/aktualni-vyzvy/), která je zaměřena mj. na podoblast podpory 3.2.1 Realizace úspor energie. V rámci podoblasti podpory je možno podporovat projekty zaměřené na snižování spotřeby energie zlepšením tepelně technických vlastností obvodových konstrukcí budov (zateplení obvodových plášťů a střešních konstrukcí, výměna či rekonstrukce otvorových výplní). V rámci výzvy jsou přijatelné žádosti o podporu na projekty, u kterých byl proces zadávacího řízení na realizaci projektu zahájen po 1. lednu 2007.
Kraj Vysočina v minulých letech uspěl v řadě projektů podpořených z Operačního programu Životní prostředí na akce realizace úspor energií na budovách v majetku kraje. Kraj Vysočina má však ve svém majetku řadu dalších budov s technicky zastaralou vnější obálkou, kde dokument Průkaz energetické náročnosti budovy minimálně doporučuje, že by bylo vhodné zateplení obvodových stěn, často však stanoví, že je zateplení vhodné nebo přímo, že je budova mimořádně nehospodárná a zateplení je nutné.
Návrh řešení Po řadě konzultací mezi odbory (zejména OM, OŠMS, OSV, OZ, OKPPCR, ORR a OŽPZ) byly vytipovány budovy, jejichž technický stav vyžaduje aktuálně stavební řešení (opravu vnějšího obalu, výměnu oken a dveří apod.), u kterých lze předpokládat stavební způsobilost, perspektivu využití a možnost splnění současných podmínek OPŽP pro realizaci opatření k úsporám energií (tzv. zateplení objektů ). Pro tyto budovy navrhujeme, aby se Kraj Vysočina pokusil připravit žádosti do OPŽP do aktuální výzvy. Kraj Vysočina, jako vlastník by využil k části rekonstrukce objektu (k části zaměřené na snížení energetické náročnosti budovy) možnosti podpory z právě otevřené výzvy OPŽP (další objekty pak budou řešeny v dalším plánovacím období).
Na realizaci opatření je možné požádat na OPŽP až o 90% podporu ze způsobilých výdajů.
V tomto okamžiku není zřejmé, jak vysoké budou výdaje na realizaci a kolik z nich půjde uplatnit jako způsobilé výdaje. Pro potřebu projektových fiší je zatím uvažováno o výdajích cca 20 mil. Kč na realizaci na jeden objekt a 90% podpoře z těchto výdajů. Tato čísla budou však precizována až po zpracování projektových dokumentací a žádostí do OPŽP, viz dále.

Doporučujeme, aby rada schválila projektové záměry úspor energií na níže uvedené objekty (viz též projektové fiše uvedené v přílohách 1 až 11 tohoto materiálu):
č. přílohy
materiálu
RK-10-2014-10 okres oblast organizace zateplovaný objekt - poznámky 1 Jihlava školství Gymnázium Otokary Březiny a Střední odborná škola Telč Budova Telč, Hradecká č.p.235 Stará budova školy pozemek par. č. st. 1093 k.ú. Telč 2 Havlíčkův Brod školství Akademie - Vyšší odborná škola, Gymnázium a Střední odborná škola uměleckoprůmyslová Světlá nad Sázavou Budova Světlá nad Sázavou, Sázavská č.p.543 Bud. internátu, 3 podl. ubytování, 1 podl. výuk. třídy; pozemek par. č. st. 1018 k.ú.Světlá nad Sázavou Světlá nad Sázavou, Sázavská č.p.544 Bud. internátu, 2 podl. ubytování, 2 podl. výuk. třídy; pozemek par. č. st.1017 k.ú.Světlá nad Sázavou 3 Třebíč školství Střední škola stavební Třebíč Budova Třebíč, Hrotovická č.p. 1336 Provozní budova, intalatérská, elektrikářská, zednická dílna, svářecí dílna plastů a kovů, sklady materiálu, učebny, sociálky, kanceláře, šatny, ubytovna pozemek par. č. st. 2691/8 k.ú. Třebíč 4 Žďár nad Sázavou školství Střední škola technická Žďár nad Sázavou Budova Žďár nad Sázavou bez č.p., č.e. Škola, Strojírenská 6, Žďár nad Sázavou; pozemek par. č. 7249 k.ú. Město Žďár 5 Pelhřimov školství Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Pelhřimov Budova Pelhřimov, Friedova 1469 učební pavilon, pozemek par. č. 973/1 k.ú. Pelhřimov 6 Jihlava zdravotnictví Nemocnice Jihlava Budova Jihlava, č.p. 4630/59krček Příjem A,B, spojovací krček-ambulance ORL, lékárna, info entrum a COOL centrum,pozemek par. č. č. 4380/22, 24, 43 k.ú. Jihlava 7 Jihlava zdravotnictví Nemocnice Jihlava Budova kuchyně II. stavba Jihlava č.p. 4630/59 Kuchyně, jídelna, varna, pozemek par. č.. 4374/24 ik.ú. Jihlava 8 Třebíč školství Hotelová škola Třebíč Budova Třebíč T. Bati č.p. 609 Škola na ul. Tomáše Bati;v 5. NP internát , pozemek par. č. st. 2296 k.ú. Třebíč 9 Jihlava školství Střední škola automobilní Jihlava Budova Budova školy č.p. 3119 Budova s číslem popisným, objekt k bydlení, pozemek par.č. st. 1179 k.u. Bedřichov u Jihlavy v 1.NP zřízení školních kabinetů 10 Žďár nad Sázavou školství Hotelová škola Světlá a Obchodní akademie Velké Meziříčí Budova Velké Meziříčí bez č.p., č.e Škola (pavilon) - učebny HŠ Světlá a OA Velké Meziříčí, U Světlé; pozemek par. č. 948 k.ú. velké Meziříčí 11 Havlíčkův Brod školství Gymnázium, Střední odborná škola a Vyšší odborná škola Ledeč nad Sázavou Budova Ledeč nad Sázavou Koželská č.p. 551 Škola - výuka, doplňková činnost; pozemek par. č. st. 645 k.ú. Ledeč nad Sázavou
Následně odbor majetkový připraví zadání zakázky na zpracování projektové dokumentace včetně zpracování žádostí do OPŽP a s tím spojených příloh (zejména energetických štítků a protokolů k energetickým štítkům zpracovaných pro stávající stav a pro stav po realizaci opatření apod. dle požadavků LX. výzvy OPŽP). Odbor životního prostředí a zemědělství bude spolupracovat se zpracovatelem žádosti na přípravě a podání žádostí o spolufinancování projektů z Operačního programu Životní prostředí 2007 - 2013, a to včetně všech příloh v rozsahu požadovaném OPŽP. Odbor školství, mládeže a sportu a odbor zdravotnictví bude spolupracovat na přípravě žádostí (zejména při komunikaci s příspěvkovými organizacemi nebo při poskytování informací a podkladů nezbytných k přípravě projektových dokumentací a žádostí).
Žádosti (a přílohy, u nichž to jejich charakter vyžaduje) budou následně předloženy ke schválení do rady kraje.
Na každý objekt bude zpracována samostatná žádost (organizačně pro krajský úřad sice složitější, ale snižují se rizika, která se při zařazení více objektů do jedné žádosti jinak znásobují).
S ohledem na termín podání žádostí o podporu do LX. výzvy OPŽP (konec dubna 2014) navrhujeme neprodleně zajistit projektovou přípravu včetně žádostí formou přímého zadání vybranému dodavateli. K zajištění finančního krytí navrhujeme schválit rozpočtové opatření spočívající ve snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje o částku 2 000 000 Kč, a současném zvýšení kapitoly Nemovitý majetek o stejnou částku. Tyto finanční prostředky budou využity na zpracování dokumentace opatření v rozsahu nezbytném pro podání žádosti do OPŽP. Vzhledem ke způsobu zadání se v případě dokumentace opatření bude jednat o nezpůsobilé výdaje z OPŽP.
Řešení finančních prostředků na vlastní realizaci opatření k úsporám energií ( zateplení objektů ) např. převodem z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet projektů pro předfinancování a spolufinancování realizace projektu bude řešeno až po podání žádostí. Kraj finanční zajištění při podání žádosti prokazovat nemusí (kraj finanční zajištění prokazuje pouze v případě projektů s dotací nad 100 mil. Kč nebo v případě projektů s půjčkou Fondem, nepředpokládáme ani jednu z těchto variant).
Vzhledem ke značnému rozsahu prací při řízení projektů (v případě, že žádosti uspějí) lze předpokládat, že na řízení projektů v době realizace, a to až do schválení závěrečného vyhodnocení akce, bude též nezbytné zadat veřejnou zakázku (rozsah a výše nákladů bude upřesněna až podle rozsahu úspěšných žádostí a výše realizačních nákladů s nimi spojenými (administrace bude v režii OŽPZ).
Kompletní žádost je nutné předložit na Státní fond životního prostředí ČR nejpozději do 30. dubna 2014.
StanoviskaOddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá připomínky k návrhu usnesení.

Odbor školství, mládeže a sportu souhlasí se zařazením uvedených objektů ve správě školských PO do projektových záměrů OPŽP a s realizací zateplení těchto budov. Vybrané budovy budou i do budoucna sloužit školským účelům a bude v nich probíhat vzdělávání.

Odbor zdravotnictví souhlasí s návrhem usnesení.

Odbor regionálního rozvoje nemá připomínky k předloženému materiálu, v přípravné fázi projektů je postupováno v souladu se Směrnicí o projektovém řízení Krajského úřadu Kraje Vysočina. Odbor regionálního rozvoje se podílel na vytipování uvedených projektových záměrů z hlediska vhodnosti a účelnosti zateplování.

Odbor ekonomický: Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 12. 3. 2014 činí 38 811 tis. Kč.
Tyto projektové záměry nejsou uvedeny v rozpočtovém výhledu na roky 2014 až 2016. V případě jejich podpory bude nutné schválit financování vlastní realizace projektů. Dotace by mohla pokrýt 90% uznatelných výdajů, zatím není zřejmé, jak vysoké budou celkové výdaje a kolik z nich bude uznatelných.

Projektová kancelář souhlasí s projektovými záměry.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
schválit projektové záměry dle materiálů RK-10-2014-10, př. 1, RK-10-2014-10, př. 2,
RK-10-2014-10, př. 3, RK-10-2014-10, př. 4, RK-10-2014-10, př. 5, RK-10-2014-10, př. 6, RK-10-2014-10, př. 7, RK-10-2014-10, př. 8, RK-10-2014-10, př. 9, RK-10-2014-10, př. 10, RK-10-2014-10, př. 11;
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Nemovitý majetek, § 2115 Úspora energie a obnovitelné zdroje, o částku 2 000 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti j.n., položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 2 000 tis. Kč na zpracování dokumentace opatření v rozsahu nezbytném pro podání žádostí do OPŽP;
ukládá
odboru životního prostředí a zemědělství a odboru majetkovému ve spolupráci s odborem školství, mládeže a sportu a odborem zdravotnictví předložit žádosti o poskytnutí podpory na projekty úspor energií na základě fiší dle materiálů RK-10-2014-10, př. 1, RK-10-2014-10, př. 2, RK-10-2014-10, př. 3, RK-10-2014-10, př. 4, RK-10-2014-10, př. 5, RK-10-2014-10, př. 6, RK-10-2014-10, př. 7, RK-10-2014-10, př. 8, RK-10-2014-10, př. 9, RK-10-2014-10, př. 10, RK-10-2014-10, př. 11.
Odpovědnost odbor životního prostředí a zemědělství a odbor majetkový
Termín 30. 4. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz