Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-06-2014-37

RK-06-2014-37.doc  RK-06-2014-37pr01.doc
Číslo materiálu37
Číslo jednacíRK-06-2014-37
NázevŽádost o poskytnutí státní dotace na realizaci projektu prevence kriminality Kraje Vysočina - eLearningový modul projektu Asociace krajů ČR KRAJE PRO BEZPEČNÝ INTERNET
Zpracoval P. Pavlinec
Předkládá P. Pavlinec
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina se na základě chválené koncepce Elektronické bezpečnosti aktivně angažuje v problematice prevence kriminality v elektronickém prostředí. Na základě usnesení Rady AKČR se pak prostřednictvím své pracovní skupiny kraj zapojil do společné aktivity pod hlavičkou AKČR Kraje pro bezpečný internet .
Cílem tohoto mezikrajského projektu je spolupráce krajů v oblasti prevence elektronické kriminality, výměna zkušeností a podkladových materiálů.
Jednou ze aktivit tohoto společného projektu se vytvoření e-learningové platformy pro vybrané cílové skupiny se zaměřením právě na prevence el. kriminality. Cílem projektu je dosáhnout snižování míry a závažnosti kybernetické kriminality a elektronického násilí.
Vytvoření elearningové platformy je také jedním z cílů pracovní skupiny elektronické bezpečnosti Kraje Vysočina. Proto navrhujeme, aby Kraj Vysočina v rámci projektu AKČR zajistil na základě případné dotace MVČR vznik této platformy.
Další z tradičních aktivit PS pro el. bezpečnost - každoroční konference pořádaná Krajem Vysočina a Vyšší policejní školou na téma el. bezpečnosti by pak mohla být další aktivitou tohoto projektu.
Vzhledem k tomu, že tato problematika (prevence rizik souvisejících s virtuální komunikací) je součástí specifických projektů, které jsou podporovány v rámci Strategie prevence kriminality České republiky na léta 2012 až 2015, je reálná šance získat na realizaci projektu státní dotaci na základě Zásad pro poskytování dotací ze státního rozpočtu na výdaje realizované v rámci Programu prevence kriminality v roce 2014 vydaných Ministerstvem vnitra ČR. Jednou z podmínek pro poskytnutí státní dotace je povinná finanční spoluúčast ve výši minimálně 10 % z celkových skutečných nákladů.
Podíl kraje bude hrazen ze schváleného rozpočtu prevence el. kriminality kapitoly Informatika.
Návrh řešení Odbor informatiky navrhuje radě kraje požádat o státní dotaci na realizaci projektu - eLearningový modul projektu Asociace krajů ČR KRAJE PRO BEZPEČNÝ INTERNET . (popis projektu je uveden v příloze č. RK-06-2014-37, př. 1) řeší problematiku internetové bezpečnosti napříč odbornou i laickou veřejností.
StanoviskaOdbor sekretariátu hejtmana - doporučuje žádost o státní dotaci podat. Problematika internetové bezpečnosti je součástí Programu prevence kriminality Kraje Vysočina na rok 2014.
Grémium ředitele (projektová kancelář) - Stanovisko projektové kanceláře bude předloženo na jednání RK ústně.
Ředitelka Sekce ekonomiky a podpory - doporučuje podání žádosti o poskytnutí státní dotace na realizaci projektu z oblasti prevence elektronické kriminality a to zejména z důvodu zajištění kontinuity stávajících aktivit a efektivního využití stávajících zkušeností i know-how.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
podat žádost o dotaci ze státního rozpočtu na realizaci projektu prevence kriminality Kraje Vysočina eLearningový modul projektu Asociace krajů ČR KRAJE PRO BEZPEČNÝ INTERNET dle materiálu RK-06-2014-37, př. 1.
Odpovědnost OI
Termín 31. 12. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz