Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-06-2014-26

RK-06-2014-26.doc  RK-06-2014-26pr01.doc
Číslo materiálu26
Číslo jednacíRK-06-2014-26
NázevNařízení Kraje Vysočina o zřízení přírodní památky Javorův kopec
Zpracoval J. Janová
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuJedná se o nové vyhlášení stávajícího zvláště chráněného území přírodní památky Javorův kopec ve smyslu § 36 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o ochraně přírody ).
Přírodní památka Javorův kopec byla poprvé vyhlášena v roce 1996 (nařízením Okresního úřadu Žďár nad Sázavou č. 11/1996 ze dne 8. 11. 1996). Problémem je, že stávající zřizovací předpis formálně i obsahově neodpovídá současnému právnímu stavu (např. předmět ochrany je nedostatečně specifikován, některé bližší ochranné podmínky jsou stanoveny nadbytečně) a území není zcela přesně vymezeno tak, aby byla zajištěna ochrana přírodních fenoménů, jež jsou předmětem ochrany tohoto zvláště chráněného území. Stávající vymezení přírodní památky výčtem parcelních čísel pozemků není zcela vhodné, protože toto vymezení není jednoznačné. Proto je nutné na základě přesných geodetických podkladů hranice přírodní památky jednoznačně vymezit.
Návrh řešení Z důvodu uvedeného v kapitole Popis problému navrhuje odbor životního prostředí a zemědělství vydat nové nařízení o zřízení zvláště chráněného území v kategorii přírodní památka (ve smyslu § 36 zákona o ochraně přírody), jež ponese název Javorův kopec podle materiálu RK-06-2014-26, př. 1.
Navrhovaná přírodní památka Javorův kopec se rozkládá v Kraji Vysočina, v okrese Žďár nad Sázavou, v katastrálním území Chlum. Celková výměra navrhované přírodní památky je 1,44 ha. Předmětem ochrany navrhované přírodní památky bude mozaika lučních biotopů vlhkých pcháčových luk a pramenišť s přechody k mezofilním a smilkovým trávníkům s výskytem významných druhů živočichů a rostlin, především prstnatce májového (Dactylorhiza majalis) a vemeníku dvoulistého (Platanthera bifolia).
Dlouhodobým cílem ochrany tohoto území je omezení či pozastavení vývojových procesů v ekosystémech, které vedle přírody významně formoval svou činností i člověk tak, aby bylo zachováno vývojové stádium ekosystému potřebné pro udržení dobrého stavu předmětu ochrany zvláště chráněného území.
Ochranné pásmo přírodní památky Javorův kopec nebude vyhlašováno, a proto jím bude v souladu s § 37 odst. 1 zákona o ochraně přírody území do vzdálenosti 50m od hranic přírodní památky. Ochranné pásmo je tvořeno lesními porosty hospodářského charakteru s výraznou převahou smrku a trvalými travními porosty.
Odbor životního prostředí a zemědělství na základě odborných podkladů (plán péče) navrhl vymezení přírodní památky a nechal geodeticky zpracovat tzv. záznam podrobného měření změn (ZPMZ), včetně vytyčení (stabilizace) lomových bodů hranice přírodní památky v terénu. ZPMZ umožňuje stanovit hranice uzavřeným geometrickým obrazcem s přímými stranami, jehož vrcholy jsou určeny souřadnicemi systému jednotné trigonometrické sítě katastrální. Takové vymezení je zcela jednoznačné a nepodléhá změnám v evidenci katastru nemovitostí (např. scelováním nebo dělením parcel) a umožňuje záznam přírodní památky na geodeticky vymezených částech parcel do operátů na katastrálním úřadě.
Návrh na vyhlášení přírodní památky byl v souladu § 40 zákona o ochraně přírody řádně projednán s vlastníky dotčených pozemků. Proti tomuto návrhu nebyla vznesena žádná námitka. Současně byl návrh dle § 41 zákona o ochraně přírody projednán s dotčenými orgány státní správy, které k výše uvedenému návrhu také nevznesly žádné připomínky.
Luční společenstva tvořící předmět ochrany této přírodní památky jsou v současné době nejvíce ohrožena upuštěním od hospodaření a následným zarůstáním dřevinami. Pro zachování předmětů ochrany je plánem péče navržena pravidelná péče především formou kosení. Péči o tuto přírodní památku dosud zajišťoval a i nadále bude zajišťovat Kraj Vysočina. V souvislosti s novým vyhlášením přírodní památky Javorův kopec nedojde k navyšování výdajů z rozpočtu Kraje Vysočina, péče bude financována z obvyklé výše rozpočtu na paragrafu 3742 - chráněné části přírody.
StanoviskaOddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
Nařízení Kraje Vysočina č. 1/2014, o zřízení přírodní památky Javorův kopec, dle materiálu RK-06-2014-26, př. 1.
Odpovědnost OŽPZ
Termín 18. 2. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz