Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-05-2014-48

RK-05-2014-48.doc
Číslo materiálu48
Číslo jednacíRK-05-2014-48
NázevNávrh na provedení monitoringu radonu ve vybraných školských zařízeních v majetku Kraje Vysočina
Zpracoval J. Šmejkal
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh akcí na bezplatný monitoring radonu pomocí detektorů RAMARN ve školských zařízeních v budovách v majetku Kraje Vysočina Jako pilotní projekty byla vytipována dvě školská zařízení, která se nachází v Kraji Vysočina v oblasti vysokého radonového indexu (dříve rizika) podle www.suro.cz - radonové mapy, s porovnáním vlivu zateplení - nezateplení objektu na výši objemové aktivity radonu v daných objektech:
SZŠ a VOŠ zdravotnická, Dvořákova 4/404, 591 01 Žďár nad Sázavou - budova praktického vyučování Nové Město na Moravě - nemocnice (zateplený objekt)
a SŠ stavební, Kubišova 1214/9, 674 01 Třebíč - Horka-Domky - (zateplená hlavní budova) a objekt na ul. Hrotovická a tělocvičny (nezateplené objekty).
Návrh na monitoring výskytu radonu vychází z výsledků a závěrů měření jeho objemové aktivity v předškolních a školních zařízeních v Pardubickém a Královehradeckém Kraji, která byla provedena v letech 2011 a 2012 Státním ústavem radiační ochrany, v. v. i., při kterých zjištěná objemová aktivita radonu v pobytových prostorách byla v důsledku výměny oken za plastová a zateplení objektu o cca 60% vyšší, než při stejném měření v předchozích letech, kdy tyto objekty byly v pořádku. Na základě těchto zjištění, Státní úřad pro jadernou bezpečnost v roce 2012 vyzval všechny kraje ke spolupráci v zabezpečení monitoringu radonu ve všech předškolních a školních zařízeních bez ohledu na to, zda již v nich měření radonu v minulosti proběhlo. Tento monitoring slouží pouze k orientačnímu zjištění objemové aktivity radonu v pobytovém prostoru, ve kterém je detektor RAMARN umístěn. Přitom se nerozlišuje, zda se jedná o průnik radonu pouze z podloží nebo pouze ze stavebního materiálu zdiva místnosti. Detailní proměření objektu z důvodu zjištění způsobu průniku radonu je předmětem tzv. radonové diagnostiky objektu, prováděné pouze v případě, že by výsledky monitoringu signalizovaly nezbytnost realizace protiradonových opatření.
Realizace akcí.
Zástupci obou zařízení po předchozí dohodě objednají na adrese Státní ústav radiační ochrany, v. v. i., Piletice 57, 500 03 Hradec Králové 3, tel. 498 652 713, e-mail: dana.hladikova@suro.cz, potřebný počet detektorů RAMARN, které umístí do pobytových místností, a to při objednání do konce měsíce března tohoto roku na dobu 2 měsíců, jinak na jeden rok. Detektory pracují bez nároku na energii a nenarušují běžný chod zařízení. Na základě výsledků monitoringu, lze za určitých podmínek čerpat státní dotaci na případná protiradonová ozdravná opatření, a to až do výše 1,5 mil. Kč uznatelných nákladů na jeden objekt. Tento postup by byl následně řešen samostatným materiálem ke schválení RK (případně ZK) v případě, že by výsledky měření signalizovaly potřebu přijetí opatření. Monitoring radonu i realizace protiradonových opatření se řídí následující legislativou: Usnesením vlády ČR č. 594 ze dne 4. 5. 2009, zákonem č. 18/1997 Sb. v platném znění (atomový zákon), vyhláškami č. 261/2005 Sb. a č. 262/2005 Sb. a Metodickým postupem ministerstva financí č. j. MF-28 491/2013/12-1204 k provedení vyhlášky č. 461/2005 Sb. Tyto materiály jsou dostupné na www.sujb.cz a v listinné podobě na Krajském úřadu Kraje Vysočina - odbor životního prostředí a zemědělství u pana Jaroslava Šmejkala.
Způsob financování v případě realizace opatření.
Ministerstvo financí, na základě žádosti kraje, vydá přislib - doklad o rezervování státní dotace do výše 1,5 mil. Kč. Kraj po realizaci akce a po úspěšném kontrolním měření, nejprve uhradí realizační náklady dodavateli ze svých zdrojů, ty následně uplatní u ministerstva financí (na základě kladného závěrečného stanoviska Státního úřadu pro jadernou bezpečnost). Z uvedené dotace lze hradit pouze náklady přímo související s realizací protiradonových opatření, projektovou dokumentaci a kontrolní měření po realizaci. Z této dotace však nelze hradit náklady na nášlapné vrstvy podlahových konstrukcí (podlahové krytiny) či případnou související rekonstrukcí inženýrských sítí v podlahách umístěných. Ty musí uhradit příslušný kraj (realizátor akce) Jednotlivé akce je možné realizovat postupně. Přislíbená dotace nemusí být vyčerpána v roce vydání příslibu a je automaticky převoditelná do dalších let.
Návrh řešení Odbor životního prostředí a zemědělství navrhuje Radě Kraje Vysočina uvedený záměr schválit.
StanoviskaOdbor majetkový: S návrhem na provedení bezplatného monitoringu výskytu radonu ve vybraných školských budovách souhlasíme. Upozorňujeme, že v případě pozitivního zjištění radonu a vzniku potřeby realizace protiradonových opatření se dá předpokládat, že státní dotace nepokryje všechny náklady na jejich provedení. Dle výše uvedeného by nebyly uznatelnými výdaji m. j. nášlapné vrstvy podlahových konstrukcí a rekonstrukce dotčených inženýrských sítí v podlahových konstrukcích. Například v objektu tělocvičny Střední školy stavební v Třebíči byla nedávno položena nová palubovka a její výměna by byla značně nákladná. Případná technická opatření eliminující výskyt radonu z podloží by musela být navržena tak, aby jednak splnila účel a současně co nejméně zatížila rozpočet kraje.

Odbor školství, mládeže a sportu: souhlasíme s předkládaným záměrem
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* návrh na provedení monitoringu radonu ve školských zařízeních SZŠ a VOŠ zdravotnická, Dvořákova 4/404, 591 01 Žďár nad Sázavou - budova praktického vyučování Nové Město na Moravě - nemocnice (zateplený objekt);
* SŠ stavební Kubišova 1214/9, 674 01 Třebíč - Horka-Domky - (zateplená hlavní budova), objekt na ul. Hrotovická a tělocvičny (nezateplené objekty).
Odpovědnost OŽPZ
Termín 28. 2. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz