Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-05-2014-40

RK-05-2014-40.doc  RK-05-2014-40pr01.xls  RK-05-2014-40pr02.doc  RK-05-2014-40pr03.doc  RK-05-2014-40pr04.pdf
Číslo materiálu40
Číslo jednacíRK-05-2014-40
NázevNávrh rozpočtového opatření na kapitole zdravotnictví na rok 2014 - stanovení maximální platby na pokrytí dostupnosti zubní pohotovostní služby v Kraji Vysočina
Zpracoval D. Talpa, J. Dvořáková
Předkládá S. Měrtlová
Počet příloh
Popis problémuKraj podle ustanovení § 110 odst. 1 písm. a) zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách), ve znění pozdějších předpisů, v přenesené působnosti odpovídá za organizaci a zajištění pohotovostní služby (lékařské pohotovostní služby, lékárenské pohotovostní služby a pohotovostní služby v oboru zubní lékařství). Jednotliví poskytovatelé zdravotních služeb jsou na základě ustanovení § 45 odst. 2 písm. l) zákona o zdravotních službách povinni se na žádost kraje podílet na zajištění pohotovostní služby, a to pod sankcí pokuty udělené krajským úřadem. Zákon o zdravotních službách však nestanoví, za jakých podmínek a jakým způsobem má být pohotovostní služba jednotlivými poskytovateli zajištěna, tj. jakým způsobem se mají jednotliví poskytovatelé na zajištění pohotovostní služby podílet, ani jak má být zajištěno její financování.

Zubní pohotovostní služba je nyní v Kraji Vysočina poskytována v ordinacích jednotlivých zubních lékařů, a to prostřednictvím smluv mezi nemocnicemi zřizovanými krajem těmito soukromými poskytovateli. Nemocnice hradí poskytovatelům část nákladů spojených s poskytováním této pohotovostní služby. Vzhledem k tomu, že v okrese Jihlava je zubní pohotovostní služba jako jediná v kraji zajištěna i v pracovních dnech, a to v rozsahu 4 hodin, a v sobotu, neděli a svátek o 1 hodinu delší, než v ostatních okresech, navrhuje Odbor zdravotnictví zvýšení příspěvku na zajištění lékařské pohotovostní služby pro Nemocnici Jihlava, příspěvkovou organizaci, ve výši 504 450 Kč.

V materiálu RK-05-2014-40, př. 1 jsou uvedeny aktuální hodinové sazby za zubní pohotovost v Kraji Vysočina.
Každé z nemocnic zřizované krajem je na zajištění lékařské pohotovostní služby, lékárenské pohotovostní služby a pohotovostní služby v oboru zubní lékařství poskytován příspěvek ve výši 4 mil. Kč ročně.
Návrh řešení Z důvodu rozdílných hodinových sazeb, které jsou hrazeny na zajištění zubní lékařské pohotovosti nemocnicemi v jednotlivých okresech, a na základě požadavku sjednocení hodinových sazeb, který vzešel od zástupců okresních sdružení České stomatologické komory, navrhuje odbor zdravotnictví sjednotit hodinovou platbu na zajištění zubní pohotovosti v Kraji Vysočina. Návrh sazby zástupců ČSK vychází z materiálu
RK-05-2014-40, př. 2, kde jsou uvedeny náklady na provoz ordinace zubní pohotovosti. Stanovení maximální hodinové platby na zajištění zubní lékařské pohotovosti, která je prostřednictvím zřizovaných nemocnic hrazena na základě smluvního vztahu poskytovatelům zdravotní péče v oboru zubní lékařství, vychází z materiálu RK-05-2014-40, př. 3, kde je uvedena kalkulace celkových výdajů na zubní pohotovost za současného stavu hodinových sazeb a kalkulace maximální výše vyrovnávací hodinové platby s ohledem na zachování současných celkových výdajů na zubní pohotovost, v této kalkulaci je zahrnut i regulační poplatek ve výši 90,- Kč a navýšení za přesčasové hodiny včetně svátků o 100 %.
Odbor zdravotnictví navrhuje radě kraje:
* stanovit maximální platbu na zajištění zubní pohotovosti v Kraji Vysočina ve výši 450 Kč/hod.
* uložit ředitelům zřizovaných nemocnic uzavřít smluvní vztah s maximální platbou na pokrytí dostupnosti zubní pohotovostní služby ve výši 450 Kč/hod., která bude hrazena poskytovatelům v oboru zubní lékařství.
* schválit zvýšení příspěvku na zajištění lékařské pohotovostní služby pro Nemocnici Jihlava, příspěvkovou organizaci, ve výši 504 450 Kč, jelikož zubní pohotovostní služba v Jihlavě je jako jediná v kraji zajištěna i v pracovních dnech, a to v rozsahu 4 hodin, a v sobotu, neděli a svátek o 1 hodinu delší, než v ostatních okresech.
Finanční prostředky budou poskytnuty jako příspěvek na provoz v souladu se zákonem č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, a je nutné provést příslušné rozpočtové opatření ve vztahu k rozpočtu Kraje Vysočina.
StanoviskaOdbor ekonomický k návrhu rozpočtového opatření nemá připomínky. Provozní rezerva (položka 5901) ve schváleném rozpočtu kraje na rok 2014 na kapitole zdravotnictví činí 56 300 tis. Kč.

Odbor informatiky souhlasí s navrhovaným řešením. Dotace byla zaevidována v systému eDotace - ID dotace O00904 (materiál RK-05-2014-40, př. 4).
Návrh usneseníRada kraje
stanoví
maximální výši platby nemocnicím zřizovaným Krajem Vysočina na zajištění zubní pohotovosti v částce 450 Kč/hod.;
schvaluje
* rozpočtové opatření v rámci výdajové části rozpočtu kraje - kapitoly Zdravotnictví a § 3522 - Ostatní nemocnice spočívající ve zvýšení položky 5331 - Neinvestiční příspěvky zřízeným příspěvkovým organizacím (ÚZ 00058) o celkovou částku 504 450 Kč pro Nemocnici Jihlava, příspěvkovou organizaci, při současném snížení položky 5901 - Nespecifikované rezervy, ÚZ 00000 ve stejné výši 504 450 Kč;
* zvýšení závazného ukazatele Příspěvek na provoz pro Nemocnici Jihlava, příspěvkovou organizaci, o částku 504 450 Kč za účelem krytí zvýšených nákladů nutných k zajištění zubní pohotovostní služby;
ukládá
ředitelům zřizovaných nemocnic uzavřít smluvní vztah s maximální platbou na pokrytí dostupnosti zubní pohotovostní služby ve výši 450 Kč/hod., která bude hrazena poskytovatelům v oboru zubní lékařství.
Odpovědnost odbor zdravotnictví, odbor ekonomický a ředitelé zřizovaných nemocnic
Termín 30. 3. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz