Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-03-2014-39

RK-03-2014-39.doc  RK-03-2014-39pr01.doc  RK-03-2014-39pr02.doc
Číslo materiálu39
Číslo jednacíRK-03-2014-39
NázevNávrh na vyřazení sbírkových předmětů - Muzeum Vysočiny Jihlava, příspěvková organizace
Zpracoval J. Komínová
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuRadě Kraje Vysočina je předkládán návrh na udělení souhlasu s vyřazením sbírkových předmětů ze sbírek spravovaných Muzeem Vysočiny Jihlava, příspěvkovou organizací, a to z důvodů neupotřebitelnosti, přebytečnosti a ztráty.
Ředitel Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace požádal v souladu se Zásadami Zastupitelstva Kraje Vysočina o vymezení majetkových práv a povinností příspěvkových organizací zřizovaných Krajem Vysočina ze dne 13. 12. 2011 č. 09/11 o souhlas s vyřazením sbírkových předmětů ze Sbírky Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace a Sbírky Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace - pobočka Telč, jejichž je muzeum správcem a Kraj Vysočina vlastníkem, a to z důvodů neupotřebitelnosti, přebytečnosti a ztráty ve smyslu ustanovení § 9 odst. 5 zákona č. 122/2000 Sb., o ochraně sbírek muzejní povahy a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
Soupis sbírkových předmětů navrhovaných k vyřazení ze Sbírky Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace je uveden v materiálu RK-03-2014-39, př. 1. Neupotřebitelné rámy, které nepatří k žádnému obrazu zapsanému do sbírek, jsou velmi poškozené a jejich hodnota není úměrná případnému restaurování. Přebytečné zrcadlo, které je vystaveno ve stálé expozici v Městském muzeu Polná, příspěvkové organizaci, bylo duplicitně zapsáno do přírůstkových knih v muzeu v Jihlavě i Polné (muzeum v Polné bylo do roku 2006 pobočkou jihlavského muzea). Při následných kontrolách bylo zjištěno, že daný předmět patří Městskému muzeu Polná, příspěvkové organizaci, a proto je nutné toto zrcadlo vyřadit z jihlavské evidence. Dále se v rámci opakovaných periodických revizí sbírkových předmětů nepodařilo dohledat dřevěný předtiskový štoček, a proto je navrhováno jeho vyřazení z důvodu ztráty. Obdobný sbírkový předmět je v muzejní sbírce zastoupen vícekrát.
V případě Sbírky Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace - pobočka Telč se jedná o neupotřebitelné sbírkové předměty, viz materiál RK-03-2014-39 př. 2. Dle vyjádření konzervátora se jedná o silně znehodnocené sbírkové předměty, u kterých došlo k nevratnému poškození a chybí u nich jakákoliv historická, umělecká či vypovídací hodnota. Proutěné a dřevěné části předmětů byly z velké části napadeny červotočem, který byl vyhuben, ale dřevní hmota je zničena a rozpadá se.
Poradní sbor pro sbírkotvornou činnost Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace posoudil návrhy na vyřazení sbírkových předmětů ze sbírkové evidence a doporučil všechna výše uvedená vyřazení sbírkových předmětů.
Návrh řešení Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu navrhuje Radě Kraje Vysočina v souladu se Zásadami Zastupitelstva Kraje Vysočina o vymezení majetkových práv a povinností příspěvkových organizací zřizovaných Krajem Vysočina ze dne 13. 12. 2011 č. 09/11 udělit souhlas s vyřazením sbírkových předmětů ze Sbírky Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace a Sbírky Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace - pobočka Telč.
Dle § 9 odst. 1 písm. j) zákona č. 122/2000 Sb., o ochraně sbírek muzejní povahy a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, je vlastník sbírky zapsané v centrální evidenci povinen vyřazovat sbírkové předměty ze sbírky z důvodů jejich neupotřebitelnosti, přebytečnosti, výměny nebo ztráty a dbát, aby údaje ve sbírkové evidenci byly v souladu se skutečným stavem a s údaji v centrální evidenci. Opodstatněnost vyřazení sbírkových předmětů je vždy posuzována Ministerstvem kultury České republiky. Neupotřebitelné předměty, u nichž bude na základě návrhu Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace potvrzena změna v Centrální evidenci sbírek, budou následně fyzicky zlikvidovány.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
* s vyřazením sbírkových předmětů ze Sbírky Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace dle materiálu RK-03-2014-39, př. 1;
* s vyřazením sbírkových předmětů ze Sbírky Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace - pobočka Telč dle materiálu RK-03-2014-39, př. 2.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu, ředitel Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace
Termín 31. 1. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz