Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-03-2014-29

RK-03-2014-29.doc  RK-03-2014-29pr01.pdf
Číslo materiálu29
Číslo jednacíRK-03-2014-29
NázevInformace o zahájení realizace projektu jednotného nemocničního informačního systému
Zpracoval I. Sokolov, P. Pavlinec a D. Zažímal
Předkládá S. Měrtlová, P. Pavlinec
Počet příloh
Popis problémuUsnesením č. 0395/09/2010/RK schválila rada kraje Koncepci eHealth kraje Vysočina na rok 2009 - 2013. Následně schválila rada kraje Koncepci eHealth Kraje Vysočina na období let 2013 - 2015, a to usnesením č. 2096/41/2011/RK.

Jedním z realizovaných projektů z uvedené koncepce bylo v roce 2011 zjištění aktuálního stavu Nemocničních informačních systémů (dále jen NIS) v nemocnicích Kraje Vysočina, a to projektem s názvem Analýza stávajících nemocničních informačních systémů v nemocnicích zřizovaných krajem Vysočina a průzkum trhu pro řešení nového NIS . Výstupem zmíněné analýzy bylo mimo jiné sdělení, že NIS jsou většinou zastaralé a potřebují výměnu .

RK na jednání dne 15. 10. 2013 usnesením 1771/33/2013/RK souhlasila se zahájením kroků, které povedou k pořízení jednotného NIS pro všechny nemocnice Kraje Vysočina. Z tohoto důvodu byl vytvořen projekt Jednotný NIS , který by měl být realizován formou nákupu jednotného NIS prostřednictvím veřejné zakázky na základě uživatelských požadavků.

Nejprve se pořídí vybraný systém do jedné nemocnice, přičemž pořízení pro další nemocnice bude podmíněno funkčností systému v pilotní nemocnici. V jedné vybrané nemocnici (Jihlava) bude nový systém zcela implementován a nastaven dle ideálních představ (procesy a funkce), i co se týče vedení zdravotnické dokumentace, a následně by byl systém přenesen do ostatních nemocnic. Samotné pořízení jednotného NISu bylo podmíněno souhlasným stanoviskem RK s dokončením projektu technologické připravenosti koncových stanic v nemocnicích kraje, což je podrobněji uvedeno v bodu č. 6 dle materiálu RK-33-2013-14, př. 1.

Předkládaný materiál má za úkol seznámit členy RK se zahájením realizace projektu Jednotný NIS , a to konkrétně: shrnutí očekávání z realizace projektu (cíle, rozsah a postup); shrnutí základní organizace projektu (organizační schéma a harmonogram); shrnutí postupů projektového řízení (komunikace, reportování, řízení změn a rizik); přehled aktuálních rizik projektu a návrh nejbližších projektových kroků. Součásti této informace je úvodní prezentace k projektu (RK-03-2014-29, př. 1), shrnující jeho hlavní aspekty.
Návrh řešení Projekt Jednotný NIS je vytvořen pro dosažení následujících očekávaných cílů:
• Dosažení jednotného vedení zdravotnické dokumentace v kraji;
• Jednodušší správa systému vzhledem k možnosti vzájemných konzultací mezi správci ICT kraje;
• Efektivnější podpora informačního systému ze strany jednotného dodavatele;
• Znalost jednotného informačního systému a zastupitelnost zdravotnického personálu v rámci systému zdravotnických zařízení v kraji - stále bude pracovat ve stejném NIS;
• Nový a moderní NIS umožní rozvoj elektronizace zdravotnictví v kraji - elektronizace medikací, elektronizace vedení dokumentace atd.

Základní principy řízení tohoto projektu vychází z obecně uznávaných metodik a postupu projektového řízení (zejména v souladu s cykly vývoje SW) s tím, že s ohledem na široký projektový záběr (jak z pohledu funkcionality, tak i uživatelské základny), bude použito rozdělení na oborové projektové týmy dle tematických okruhů se samostatnou funkční strukturou. Každý z projektových oborových týmů odpovídá za výsledky své dílčí práce, dle předem odsouhlaseného harmonogramu, udržuje vlastní funkční strukturu a nese odpovědnost za průběžnou aktualizaci dílčí projektové dokumentace ve správě oborového týmu. Projektovým manažerem pro řízení daného projektu byl vybrán Ing. Ivan Sokolov, Ph.D. (E-mail: sokolov.i@kr-vysocina.cz, Tel. 608 930 039). Projektový manažer odpovídá za udržování klíčové a ústřední projektové dokumentace (harmonogram, komunikace směrem k projektovému výboru a jednotlivým projektovým týmům, ústřední seznam rizik a problémů, řeší eskalace a odsouhlasuje změny dílčích projektových plánů). Pro zjednodušení komunikace, přehlednost a udržování aktualizované projektové dokumentace bude zřízen společný virtuální prostor na serveru kraje (více info v rámci schůzky jednotlivých projektových týmů) a budou respektovány principy směrnice o projektovém řízení KrÚ.

Navrhované základní organizační schéma projektu je znázorněno na stráně 7 přílohy č. 1 tohoto materiálu.

Harmonogram projektu Jednotný NIS v dané chvíli počítá s následujícími ústředními milníky:
Termín Milník 2013 Sestavení kompletního realizačního týmu KV včetně projektového manažera a oborových týmů; 30. 6. 2014 Analýza požadavků (sběr informací, podkladů, názorů, návrhů atd.) - pro definicí požadavků na nový NIS pro účely technického zadání zadávací dokumentace; 31. 7. 2014 Dokončena finální zadávací dokumentace odsouhlasena všemi nemocnicemi a KV a uveřejnění ZD; 20. 10. 2014 Termín pro předložení nabídek dodavatelů; 31. 12. 2014 Vyhodnocení VZ, ukázka funkčního nabízeného řešení všemi uchazeči; 30. 06. 2016 Implementace nového NISu v jedné nemocnici; 31. 12. 2017 Implementace nového NISu v dalších nemocnicích.
Mezi výchozí rizika projektu patři především okolnosti spojené s realizací veřejné zakázky pro nákup jednotného NIS, definicí požadavků na jednotný NIS ze strany nemocničních zařízení a všeobecně dlouhá doba trvání projektu. Pro podrobnější seznam výchozích rizik a souvisejících opatření je uveden na straně 10 přílohy č. 1 tohoto materiálu.

V rámci nejbližších projektových kroků do 28. 2. 2014 se předpokládá dokončení etapy zahájení a plánování projektu, a to zejména: seznámení projektových oborových týmů; komunikační schéma - formát, obsah, frekvence a odpovědné osoby (stanovení vedoucího každého týmu); harmonogramy a cíle jednotlivých oborových týmů; vytvoření projektové dokumentace; zveřejnění všeho ve sdíleném prostředí a ověření funkčnosti komunikace a používaných pomocných technologií.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
* předkládanou informaci o zahájení realizace projektu jednotného nemocničního informačního systému;
* neformální složení Projektového výboru dle materiálu RK-03-2014-29, př. 1;
ukládá
ředitelům nemocnic Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace, Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace, Nemocnice Pelhřimov příspěvkové organizace a Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace, jmenovat zástupce do Projektového výboru a aktivně spolupracovat na realizaci projektu;
schvaluje
nejbližší projektové kroky, jak jsou uvedené v materiálu RK-03-2014-29;
ukládá
* Odboru zdravotnictví a Odboru informatiky Krajského úřadu Kraje Vysočina předložit další zprávu o průběhu projektu a to nejpozději do 31. 3. 2014;
* Odboru zdravotnictví a Odboru informatiky Krajského úřadu Kraje Vysočina, Odboru analýz a podpory řízení Krajského úřadu Kraje Vysočina zpracovat návrhy smluv o společném postupu zadavatelů, kde bude zakotven Projektový výbor, jeho úkoly a funkce a předložit je radě ke schválení.
Odpovědnost OZ, OI, OAPŘ, ředitelé Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace, Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace, Nemocnice Pelhřimov příspěvkové organizace a Nemocnice Třebíč, příspěvkové organiz
Termín 31. 3. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz