Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-02-2005-02

RK-02-2005-02.doc
Číslo materiálu02
Číslo jednacíRK-02-2005-02
NázevPoskytnutí humanitární pomoci
Zpracoval M. Kalivoda, J. Murárik, R. Schell počet příloh: 3
Předkládá M. Vystrčil
Počet příloh
Popis problému

Dne 26. prosince 2004 udeřila na celkem 11 zemí jihovýchodní Asie a Afriky vlna tsunami způsobená silnými tektonickými otřesy nedaleko ostrova Sumatra v Indickém oceánu. Vzhledem k tomu, že se jedná svým rozsahem o velmi rozsáhlou katastrofu s vysokým počtem obětí na životech a rozsáhlými škodami na infrastruktuře a životním prostředí, kraj Vysočina cítí potřebu pomoci při záchranných a likvidačních pracích v této oblasti.
Rada kraje usnesením 0039/01/2005/RK pověřila hejtmana kraje připravit návrh pomoci postiženým oblastem v jihovýchodní Asii.
Návrh řešení

Při rozhodování o formě poskytnutí humanitární pomoci byly zvažovány nejvhodnější a nejúčinnější varianty. Za tímto účelem bylo osloveno ministerstvo zahraničních věcí a organizace HAND FOR HELP, o. p. s., která připravuje humanitární misi v oblasti Srí Lanka.
Dle vyjádření obou oslovených subjektů se jeví jako nejvhodnější forma humanitární pomoci poskytnutí finanční pomoci některému z vytipovaných subjektů.

Varianta A)
Poskytnout humanitární pomoc formou dotace organizaci HAND FOR HELP, o. p. s. Informace o této organizaci jsou uvedeny v příloze 1 tohoto materiálu. Organizace má vlastní konkrétní projekt vyslání mobilní pediatrické jednotky - viz přílohu 2 tohoto materiálu. Organizace plánuje přesun do prostoru jihovýchodní Asie ve dnech od 10. - 15. ledna 2005.
Podmínky poskytnutí dotace budou upřesněny ve smlouvě s vybraným příjemcem.

Varianta B)
Poskytnout humanitární pomoc formou dotace některé z českých nevládních organizací doporučených ministerstvem zahraničních věcí. Jedná se o tyto organizace:
* Česká katolická charita
* Adra
* Člověk v tísni
* Maltézská pomoc, o. p. s.

Odbor sekretariátu hejtmana (OSH) prováděl dodatečné šetření, jehož cílem bylo zjistit, která z těchto organizací je nejlépe schopna zajistit skutečně efektivní vynaložení prostředků kraje pro výše definovaný účel. Proto OSH obeslal výše uvedené organizace mailovou zprávou s doplňujícími dotazy. Odpovědi na tuto mailovou zprávu jsou obsahem přílohy 3 tohoto materiálu. Na základě posouzení získaných informací doporučujeme poskytnout dotaci společnosti Člověk v tísni. Dle názoru OSH tato společnost poskytuje nejlepší garance účelného vynaložení finančních prostředků.
Podmínky poskytnutí dotace budou upřesněny ve smlouvě s vybraným příjemcem.



Stanoviska
* Ministerstvo zahraničních věcí ČR - odbor rozvojové spolupráce a humanitární pomoci doporučuje variantu B, naopak vyslovil pochybnost o efektivitě pomoci činností organizace HAND FOR HELP, o. p. s. z důvodu nesystémového řešení.
* oddělení právní a krajského živnostenského úřadu souhlasí s realizací humanitární pomoci formou finanční dotace.
* ekonomický odbor souhlasí s provedením navrhovaného rozpočtového opatření. Ve schváleném rozpočtu kraje Vysočina na rok 2005 byla narozpočtována položka Péče o lidské zdroje a majetek kraje ve výši 30 000 tis. Kč.

Návrh usnesení

Varianta A)

Rada kraje
schvaluje
* na základě § 59 odst. 2, písm. a) zákona 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), poskytnutí dotace organizaci HAND FOR HELP, o. p. s., se sídlem, Česká Lípa, 5. května č.p. 781/3, PSČ 47001, IČ: 25418335 ve výši 200 000,- Kč.
* povýšení kapitoly Zastupitelstvo kraje, § 6221 Humanitární zahraniční pomoc o částku 200 000,- Kč a současně snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje, § 6409 Ostatní činnosti j.n. o tuto částku.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana, ekonomický odbor
Termín 7. 1. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz