Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-04-2005-29

RK-04-2005-29.doc  RK-04-2005-29pr1.doc
Číslo materiálu29
Číslo jednacíRK-04-2005-29
NázevZměna zástupců Kraje Vysočina v Monitorovacím výboru Společného regionálního operačního programu České republiky
Zpracoval Z. Ganzwohlová
Předkládá J. Moudrá
Počet příloh
Popis problému

Dohled nad monitorováním a hodnocením realizace Společného regionálního operačního programu České republiky (dále jen "SROP") na úrovni celé České republiky zajišťuje Monitorovací výbor SROP (dále jen MV SROP").
Kraj Vysočina v MV SROP ve volebním období 2000 - 2004 zastupoval z pozice hejtmana kraje Ing. František Dohnal a na pozici náhradníka Ing. Marie Černá.
Kraj Vysočina byl ze strany Řídícího orgánu SROP (Ministerstva pro místní rozvoj České republiky) v souvislosti s proběhlými krajskými volbami vyzván, aby sdělil případné změny na postu člena Monitorovacího výboru SROP a jeho náhradníka.

Návrh řešení

Článek 2 Statutu MV SROP stanoví, že členy MV SROP a jejich náhradníky jmenuje a odvolává ministr pro místní rozvoj. MV SROP je složen ze zástupců navržených příslušnými organizacemi a institucemi zastupujícími státní správu, samosprávu, hospodářské, sociální a profesní partnery, nestátní neziskové organizace, regionální a další partnery, přičemž při jejich jmenování je uplatňován princip partnerství a rovných příležitosti.
Členové MV SROP nebo jejich náhradníci s hlasovacím právem jsou povinni se účastnit zasedání MV SROP, aktivně se podílet na jeho práci a plnit úkoly vyplývající z usnesení přijatých na jeho zasedání. Ministr pro místní rozvoj může odvolat zástupce organizace či instituce zejména tehdy, když se její člen ani jmenovaný náhradník nezúčastní dvou po sobě následujících zasedání MV SROP. V tomto případě je dotčená organizace či instituce předsedou MV SROP vyzvána, aby nominovala do 15 pracovních dnů nové zástupce.
Na rozdíl od vyhrazené pravomoci zastupitelstva kraje dle § 35 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, ve znění pozdějších předpisů, není nominace členů těchto orgánů vyhrazena zastupitelstvu kraje. V souladu s § 59 odstavcem 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, ve znění pozdějších předpisů, je orgánem kraje zmocněným k navržení člena MV SROP rada kraje.
Navrhujeme Radě kraje Vysočina v případě potřeby personální změny zástupců kraje Vysočina v MV SROP přijmout následující usnesení.

Stanoviska

Stanoviska nebyla vyžádána.

Návrh usnesení

Rada kraje
navrhuje
ministru pro místní rozvoj:
* odvolat současného člena Monitorovacího výboru Společného regionálního operačního programu České republiky ..............................;
* schválit členem Monitorovacího výboru Společného regionálního operačního programu České republiky ....................................;
potvrzuje
ve funkci náhradníka Ing. Marii Černou.
Odpovědnost oddělení Sekretariátu Regionální rady Regionu soudržnosti NUTS II Jihovýchod Krajského úřadu kraje Vysočina
Termín 18. 1. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz