Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-04-2005-18

RK-04-2005-18.doc
Číslo materiálu18
Číslo jednacíRK-04-2005-18
NázevMajetkoprávní vypořádání nemovitého majetku v k. ú. Koňkovice a obci Trpišovice
Zpracoval F. Vak
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problému

Odbor majetkový obdržel od Katastrálního úřadu pro Vysočinu, katastrálního pracoviště Havlíčkův Brod výzvu k předložení listiny, která by osvědčovala vlastnictví kraje Vysočina ke stavbě budovy bez čp. na pozemku st. par. č. 52 v k. ú. Kojkovice a obci Trpišovice. Tuto budovu spolu s pozemkem dlouhodobě využívá PO kraje s názvem Dům dětí a mládeže Jihlava k své činnosti. Ředitel této organizace prohlásil, že tuto stavbu postavila organizace s názvem Dům pionýrů a mládeže v Jihlavě, právní předchůdce DDM Jihlava v letech cca 1951 - 1955. Přes tuto skutečnost nebyla v katastru nemovitostí stavba na tuto organizaci evidována. Katastrální úřad zapsal tuto stavbu bez příslušné listiny na ČR, v současné době s příslušností hospodaření pro Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Pozemek pod stavbou st. par. č. 52 zastavěná plocha a nádvoří o výměře 183 m2 v k. ú. Koňkovice a obci Trpišovice byl Úřadu připsán na list vlastnictví na základě proběhlého dědického řízení - odúmrť státu. Tento právní stav byl již v době, kdy kraj převzal příspěvkovou organizaci do zřizovatelské působnosti.

Návrh řešení

Vzhledem k tomu, že se jedná o majetek, který PO DDM Jihlava nezbytně potřebuje ke své činnosti a dlouhodobě jej využívá, navrhuje odbor majetkový požádat Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkový o jeho bezúplatný převod do vlastnictví kraje Vysočina. Kraj poté nabytý majetek svěří do správy uvedené příspěvkové organizace. Tím dojde k legalizaci užívání tohoto majetku touto organizací.
Návrh usnesení předpokládá zahájení jednání s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových o možnosti bezúplatného převodu předmětného majetku do vlastnictví kraje.

Stanoviska

Převod nemovitého majetku od Úřadu pro zastupování ve věcech majetkových považuje odbor školství, mládeže a sportu v souladu s dlouhodobým záměrem vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy v kraji Vysočina do vlastnictví kraje Vysočina za potřebný a nezbytný k zajištění činnosti DDM Jihlava.


Návrh usnesení

Rada kraje
schvaluje
zahájení jednání s ČR - Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových o bezúplatném převodu stavby budovy bez čp. na pozemku st. par. č. 52 a pozemku st. par. č. 52 zastavěná plocha a nádvoří o výměře 183 m2 v k. ú. Koňkovice a obci Trpišovice do vlastnictví kraje Vysočina.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín únor 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz