Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-03-2005-41

RK-03-2005-41.doc  RK-03-2005-41pr1.doc
Číslo materiálu41
Číslo jednacíRK-03-2005-41
NázevPovýšení rozpočtu kraje Vysočina o přijaté účelové dotace na poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy za 2. pololetí 2004
Zpracoval M. Kratochvílová, M. Chvátalová
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problému Podle zákona č. 115/2000 Sb., o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy (dále jen zákon o náhradě škod), se poskytuje ze státního rozpočtu náhrada škody, která byla způsobena vybranými zvláště chráněnými živočichy. Doposud byly na našem krajském úřadě, odboru životního prostředí, řešeny žádosti týkající se škod na rybách způsobených vydrou říční a kormoránem velkým. Krajský úřad posoudí z předložených podkladů, zda byly splněny podmínky zákona pro vyplacení náhrady škody a zda škodu způsobil vybraný zvláště chráněný živočich. Nejsou-li pochybnosti o vzniku škody a o výši požadované náhrady, bezodkladně zašle své stanovisko se žádostí Ministerstvu financí ČR, které poskytne neinvestiční dotaci. Krajský úřad je povinen oprávněnou náhradu škody zaplatit poškozenému nejpozději do čtyř měsíců ode dne, kdy obdržel od poškozeného žádost, a to i se zohledněním doby potřebné na provedení finančních operací, nezbytných pro poskytnutí finančních prostředků ze státního rozpočtu. Vzhledem k přísné účelovosti těchto dotací, kdy částka i poškozený jsou jednoznačně určeny a především vzhledem k nutnosti dodržet zákonnou lhůtu pro provedení finančních operací, udělila rada kraje svým usnesením č. 291/11/2003/RK souhlas s průběžným vyplácením poukázaných dotací poškozeným a se zapracováním těchto dotací do rozpočtu kraje. Zároveň uložila povinnost ekonomickému odboru a odboru životního prostředí předložit dvakrát ročně materiál o objemu přijatých účelových prostředků k následnému schválení. V průběhu II. pololetí 2004 byla na účet kraje Vysočina poukázána státní účelová dotace v celkovém objemu 466 829 Kč, která byla neprodleně převedena 16 poškozeným subjektům. Současně byl o tuto částku povýšen rozpočet kraje Vysočina. Všechny škody byly způsobeny pouze vydrou říční. Z důvodu nedoplnění povinných příloh a podkladů v zákonné lhůtě nebylo vyhověno jednomu žadateli.
Návrh řešení Odbor životního prostředí a odbor ekonomický navrhují radě kraje schválit : * povýšení příjmů a výdajů rozpočtu kraje na rok 2004 o účelovou dotaci z MF ČR na náhrady škod způsobených na rybách vydrou říční za 2. pololetí 2004 v celkové částce 466 829 Kč a její poukázání poškozeným dle přílohy č. 1 materiálu RK-03-2005-41; * uplatnění stejného principu financování i v roce 2005, tj. průběžné vyplácení poukázaných dotací poškozeným a jejich zapracování do rozpočtu kraje na rok 2005 s tím, že odbor životního prostředí a odbor ekonomický předloží radě kraje po ukončení pololetí a rozpočtového roku materiál o objemu přijatých a vyplacených účelových prostředků k následnému schválení.
Stanoviska Stanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usnesení Rada kraje schvaluje povýšení příjmové výdajové části (kapitola Životní prostředí, § 3741 - Ochrana druhů a stanovišť) rozpočtu kraje na rok 2004 o účelovou dotaci z MF ČR na náhrady škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy za 2. pololetí 2004 v celkové částce 466 829 Kč a její poukázání poškozeným dle materiálu RK-03-2005-41, př. 1, a souhlasí s průběžným vyplácením dotací poukázaných kraji MF ČR v roce 2005 poškozeným a s jejich zapracováním do rozpočtu kraje na rok 2005 s tím, že odbor životního prostředí a odbor ekonomický předloží radě kraje po ukončení pololetí a rozpočtového roku materiál o objemu přijatých a vyplacených účelových prostředků k následnému schválení.
Odpovědnost odbor životního prostředí, ekonomický odbor
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz