Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-03-2005-29

RK-03-2005-29.doc  RK-03-2005-29pr1.doc  RK-03-2005-29pr2.xls
Číslo materiálu29
Číslo jednacíRK-03-2005-29
NázevOsteologické pracoviště v kraji Vysočina
Zpracoval J. Koten
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problému Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvková organizace a Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace, navrhují do investic v roce 2005 zařadit přístroj VZT (vybrané zdravotnické techniky) - celotělový denzitometr a vybudovat osteologické pracoviště v kraji Vysočina. Dle doporučení radiologické společnosti pokryje 1 přístroj spádovou oblast 200 - 300 tis. obyvatel. Jeden přístroj může pokrýt poptávku občanů kraje, jestliže setrvačnost spádovosti okrajových regionů do stávajících osteologických center mimo kraj bude přetrvávat v určitém časovém období po vybudování nové kapacity. Je třeba rozhodnout, kde bude tato přístrojová technika umístěná nejdříve. Po určitém časovém období a po případném zjištění nedostatečnosti výkonové kapacity je teprve možné rozhodnout o zřízení druhého osteologického pracoviště v kraji. Problematika zřízení osteologického pracoviště byla projednána ve Zdravotní komisi Rady kraje Vysočina, která přijala usnesení 018/05/2004/ZdK: Pokud kraj Vysočina bude uvažovat o zřízení osteologického centra, tak Zdravotní komise Rady kraje Vysočina doporučuje zřízení tohoto centra v kraji při některé z nemocnic v rámci kraje Vysočina. Osteologické centrum v kraji Vysočina prozatím není zřízeno. Následně tato problematika byla projednávána na pracovním jednání ředitelů nemocnic dne 7. 10. 2004 (viz.materiál RK-03-2005-29, př. 1 a RK-03-2005-29, př. 2). Dne 15. 12. 2004 předložil ředitel Nemocnice Havlíčkův Brod žádost o stanovisko kraje Vysočina k umístění osteologického centra v kraji. Rozhodnutí kraje je podmínkou pro další jednání o žádosti Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace, v Komisi.
Návrh řešení Z pracovního jednání i s porovnání připravenosti je možné konstatovat, že obě nemocnice mohou zřídit osteologické pracoviště. Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvková organizace, svoji připravenost již doložila doporučujícím stanoviskem odborné společnosti SMOS a má zajištěna zaškolení pro obsluhu na osteocentru v Hradci Králové. Předložila Komisi pro posuzování přístrojů vybrané zdravotnické techniky (dále jen Komise) svojí žádost s potřebnou dokumentací, a ta byla Komisí posuzována dne 15. 11. 2004. S ohledem na stav projednávání umístění nové přístrojové techniky v Komisi a větší připravenost doporučuje odbor sociálních věcí a zdravotnictví zřídit nejprve osteologické pracoviště v Nemocnici Havlíčkův Brod, příspěvkové organizaci. Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvková organizace, je připravena si náklady na pořízení přístrojové techniky uhradit z vlastních prostředků z dotace z nájemného.
Stanoviska Společnost pro metabolická onemocnění skeletu doporučuje zřízení a provozování osteologického pracoviště v Nemocnici v Havlíčkově Brodě s tím, že * pracoviště musí poskytovat komplexní péči diagnostickou i terapeutickou v plném rozsahu * doporučení je vázáno na uvedené personální obsazení * vedoucí pracoviště musí před zahájením činnosti pracoviště absolvovat nejméně 3 týdenní školící pobyty na existujících krajských Osteocentrech * Krajský úřad potvrdí své souhlasné stanovisko
Návrh usnesení Rada kraje souhlasí se zřízením a provozováním osteologického pracoviště v Nemocnici Havlíčkův Brod, příspěvkové organizaci.
Odpovědnost Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvková organizace
Termín 31. 10. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz