Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-03-2005-18

RK-03-2005-18.doc  RK-03-2005-18pr1.xls
Číslo materiálu18
Číslo jednacíRK-03-2005-18
NázevPřevod části finančních prostředků ze zvláštního účtu kraje k dotacím na drobné vodohospodářské ekologické akce
Zpracoval J. Mikyna, R. Zvolánek
Předkládá P. Bureš
Počet příloh
Popis problému Odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství zpracoval návrh převodu části finančních prostředků ze zvláštního účtu kraje k dotacím na drobné vodohospodářské ekologické akce. Podle § 88 odst. 15 zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů (dále jen "vodní zákon") je část poplatků za odběr podzemní vody ve výši 50 % příjmem rozpočtu kraje. Finanční prostředky z poplatků jsou shromažďovány na zvláštním účtu kraje zřízeném podle § 42 odst. 4 vodního zákona ročně doplňovaném do výše 10 mil. Kč. Mohou být použity jen na zřízení a doplňování tohoto zvláštního účtu a na podporu výstavby a obnovy vodohospodářské infrastruktury. Ze zvláštního účtu se financuje odstranění následků mimořádných nebo dlouhodobých havárií, u kterých není znám původce a které ohrožují jakost povrchových nebo podzemních vod. V roce 2005 se předpokládá započetí financování sanace 2 dlouhodobých havárií (skládka průmyslového odpadu v k.ú. Nový Rychnov a areál bývalých humpoleckých strojíren). Poplatky za odběr podzemní vody se platí zálohově a za rok 2004 kraj přijal cca 20 mil. Kč. V roce 2004 nedošlo k čerpání finančních prostředků ze zvláštního účtu. K vyrovnání záloh poplatků za odběr podzemní vody podle skutečného odběru dojde do 15. března 2005, přičemž skutečná výše poplatků bude cca 13,4 mil. Kč, tj. o 1/3 nižší. 25. březen 2005 je termín ke splacení 1. čtvrtletní zálohy za odběr podzemní vody v roce 2005, tedy dojde k opětovnému navýšení finančních prostředků na zvláštním účtu kraje na cca 18,4 mil. Kč.
Návrh řešení Odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství navrhuje převod části finančních prostředků ze zvláštního účtu kraje ve výši 4 mil. Kč k dotacím na drobné vodohospodářské ekologické akce (dále jen "DVEA"). Dotace na DVEA jsou přidělovány podle schválených Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na drobné vodohospodářské ekologické akce. Dotace jsou určeny na výstavbu a rekonstrukce kanalizací a ČOV v obcích a zčásti slouží i k plnění závazku ČR vůči EU v souvislosti s povinností obcí velikosti nad 2000 ekvivalentních obyvatel zajistit do konce roku 2010 odvádění a čištění odpadních vod v souladu s platnými právními předpisy. V roce 2004 bylo na dotace DVEA k dispozici 45,425 mil. Kč, přičemž požadovaná výše podpory činila 88,7 mil. Kč. Z důvodu velkého převisu požadované podpory oproti skutečně přiděleným dotacím DVEA se navrhuje jejich povýšení o 4 mil. Kč ze zvláštního účtu kraje. Finanční prostředky na dotace DVEA podle schváleného rozpočtu kraje na rok 2005 v kapitole zemědělství činí 46,7 mil. Kč. Celková výše finančních prostředků na DVEA tedy bude 50,7 mil. Kč. Návrh převodu části finančních prostředků ze zvláštního účtu k dotacím na drobné vodohospodářské ekologické akce je zakotven i v hlavní knize rozpočtu kraje Vysočina na rok 2005 (viz str. č. 3 přílohy).
Stanoviska Návrh převodu části finančních prostředků byl konzultován s radním pro oblast vodního hospodářství Ivem Rohovským a dotčenými odbory krajského úřadu. Jejich připomínky byly zapracovány do předkládaného materiálu. Odbor ekonomický: Bez připomínek.
Návrh usnesení Rada kraje doporučuje zastupitelstvu kraje schválit převod části finančních prostředků ve výši 4 mil. Kč ze zvláštního účtu kraje k dotacím na drobné vodohospodářské ekologické akce.
Odpovědnost odbor lesního, vodního hospodářství a zemědělství
Termín 15. 2. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz