Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2013-09

RK-20-2013-09.doc
Číslo materiálu09
Číslo jednacíRK-20-2013-09
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Regionální rozvoj - Integrovaná rozvojová strategie kraje
Zpracoval D. Vichr, J. Jež
Předkládá I. Fryšová
Počet příloh
Popis problémuJedná se o provedení rozpočtového opatření ve věci přípravy zpracování Integrované rozvojové strategie kraje.
Usnesením ze dne 27. května 2013 vyzvala Rada Asociace krajů České republiky své členy, aby v jednotlivých územních samosprávných celcích, v návaznosti na Společnou pozici Asociace krajů a Svazu měst a obcí k přípravě Dohody o partnerství a budoucích operačních programů, realizovali postup, který umožní naplnit společnou pozici v podmínkách krajů. Cílem je zpracovat v rámci ustavených místních partnerství Integrovanou rozvojovou strategii kraje (dále jen IRSK ), která umožní určit pro obce, města a kraje konkrétní finanční alokaci při naplňování tematického a integrovaného přístupu k územnímu rozvoji na úrovni Dohody
o partnerství a alokaci pro územní dimenzi v jednotlivých programech ESIF. V rámci jednotlivých krajů je tak třeba zahájit přípravu IRSK a učinit případné nezbytné kroky
pro vytvoření vhodných podkladových materiálů, které budou využity pro přípravu IRSK.
Do doby, než bude dojednán na úrovni krajů jednotný postup a osnova IRSK, navrhuje Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina zpracovat podkladový materiál k vytvoření IRSK s pracovním názvem Budování absorpční kapacity pro čerpání prostředků ze strukturálních fondů na území Kraje Vysočina . Cílem tohoto dokumentu je zmapovat zájem potenciálních žadatelů a získat tak rámcové informace o možných projektech a jejich členění dle jednotlivých operačních programů. Tento dokument je připravován a byl diskutován společně se zástupci Jihomoravského kraje a Úřadem regionální rady Jihovýchod a nad jeho obsahem tedy existuje shoda v rámci celého regionu NUTS 2. Tento dokument také může být vhodným podkladem k nastavení a odůvodnění regionálních obálek za území našeho kraje. IRSK bude, pokud nedojde při vyjednávání Asociace krajů s MMR k nějaké dodatečné změně, návazně zpracován dodavatelem na základě výsledků veřejné zakázky.
Vzhledem k tomu, že v době přípravy rozpočtu Kraje Vysočina na rok 2013 nebyl tento požadavek znám, nejsou na kapitole Regionální rozvoj potřebné prostředky rozpočtovány.
Návrh řešení Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina navrhuje Radě Kraje Vysočina rozhodnout o převedení finančních prostředků z kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Strategické a koncepční materiály na kapitolu Regionálního rozvoje. Tyto prostředky budou využity na zpracování IRSK a souvisejících podkladových materiálů.
StanoviskaOdbor ekonomický: Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Strategické a koncepční materiály ke dni 29. 5. 2013 je 3 866 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Regionální rozvoj, § 3699 - Ostatní záležitosti bydlení, komunálních služeb a územního rozvoje, o částku 1 000 tis. Kč určenou na vypracování dokumentu Integrovaná rozvojová strategie kraje a souvisejících podkladových materiálů, za současného snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Strategické a koncepční materiály o částku
1 000 tis. Kč.
Odpovědnost ORR, OE
Termín 30. 6. 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz