Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2013-42

RK-19-2013-42.doc
Číslo materiálu42
Číslo jednacíRK-19-2013-42
NázevProdloužení dočasného navýšení pracovních míst schválených na realizaci projektu Podpora vybraných sociálních služeb na území kraje Vysočina - individuální projekt II
Zpracoval V. Švarcová
Předkládá Z. Kadlec
Počet příloh
Popis problémuUsnesením rady kraje č. 1472/32/2009/RK bylo rozhodnuto o dočasném navýšení počtu zaměstnanců kraje po dobu realizace projektu Podpora vybraných sociálních služeb na území kraje Vysočina - individuální projekt . Z tohoto projektu jsou do konce května čerpány mzdové výdaje na pozici projektového manažera, finančního manažera, manažera poskytování služeb a odborného asistenta projektu, jejichž způsobilé výdaje jsou financovány z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Pracovní poměry byly se zaměstnanci uzavřeny na dobu určitou do 31. 5. 2013.
Kraj Vysočina dále podal žádost o finanční podporu z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost, a to projektu Podpora vybraných sociálních služeb na území Kraje Vysočina - individuální projekt II. , kterou rada kraje schválila usnesením č. 1991/37/2012/RK. Nabízí se tak možnost čerpání mzdových výdajů z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost od 1. 6. 2013 ve výši 1,8 úvazku potřebných pro administraci projektu, a to do 31. 3. 2015. Dvě pracovní místa z končícího projektu zůstanou k 1. 6. 2013 neobsazená, ale otázka jejich zachování může být stěžejní pro personální zajištění dalších projektů kraje.
Mzdové náklady, povinné pojistné placené zaměstnavatelem a zákonné pojištění odpovědnosti u pozic projektového manažera a finančního manažera, které jsou navrhovány na prodloužení, budou plně hrazeny z prostředků projektu Podpora vybraných sociálních služeb na území Kraje Vysočina - individuální projekt II. reg. č. CZ.1.04/3.1.00/05.00073, jehož celkový rozpočet je 62 626 200 Kč (85% ESF, 15% státní rozpočet) s výjimkou povinného pojistného placeného zaměstnavatelem a zákonného pojištění odpovědnosti vypočítaných z benefitů zaměstnavatele, které nejsou také uznatelnými výdaji. Na tyto neuznatelné výdaje rozpočtujeme částku 25 000 Kč, jejichž krytí bude následně řešeno financováním z Fondu strategických rezerv. Poslední neuznatelnou položkou jsou odvody do Sociálního fondu ve výši 14 000 Kč.
Návrh řešení Ředitel Krajského úřadu Kraje Vysočina navrhuje Radě Kraje Vysočina schválit prodloužení pracovních míst od 1. 6. 2013 do 31. 3. 2015 v celkové výši 1,8 úvazku pro projekt Podpora vybraných sociálních služeb na území Kraje Vysočina - individuální projekt II. s kumulovanou obsahovou náplní Projektový manažer a manažer poskytování služeb - 1 celý úvazek, Finanční manažer a odborný asistent projektu - 0,8 úvazku zaměřených na administraci projektu.
Tento krok je nezbytnou podmínkou k personálnímu zabezpečení realizace uvedeného projektu, jehož podání bylo schváleno v radě kraje a jehož realizace již byla na základě rozhodnutí MPSV o podpoře také zahájena. Vzhledem k tomu, že zaměstnanci zajišťující administraci projektu Podpora vybraných sociálních služeb na území kraje Vysočina - individuální projekt mají zkušenosti s danou problematikou, bylo by výhodné na základě prodloužení pracovních míst prodloužit pracovní poměr na dobu určitou 2 zaměstnancům do 31. 3. 2015, aby po skončení projektu Podpora vybraných sociálních služeb na území kraje Vysočina - individuální projekt pokračovali po 31. 5. 2013 nadále v administraci projektu Podpora vybraných sociálních služeb na území Kraje Vysočina - individuální projekt II . U pozic stávajícího manažera poskytování služeb a odborného asistenta projektu končí pracovní poměr k 31. 5. 2013.
Dále ředitel Krajského úřadu Kraje Vysočina navrhuje schválit zvýšení objemu prostředků na platy zaměstnanců o částku 339 000 Kč a rozpočtové opatření ke krytí výše uvedených neuznatelných výdajů na odvody do Sociálního fondu o částku 14 000 Kč. Jedná se o změny, které jsou nezbytné pro finanční zajištění navrženého prodloužení pracovních míst a následné prodloužení pracovních poměrů.
Další dvě pracovní místa budou od 1. 6. 2013 uvolněna. Vzhledem k již podaným nebo uvažovaným projektům navrhuje ředitel Krajského úřadu Kraje Vysočina využití dalších dvou pracovních míst z končícího projektu následujícím způsobem. První z nich je zamýšleno na organizaci vzdělávání pro příspěvkové organizace s obsazením pravděpodobně od října s úhradou veškerých nákladů z prostředků projektu Vzděláváním ke kvalitě sociálních služeb, který byl podán a nyní prochází hodnocením. Poslední pozici navrhujeme využít pro realizaci projektu zaměřeného na rozvoj plánování sociálních služeb, jehož přípravu po dohodě s odvětvovým radním zahajujeme. Případný další nárok na personální zabezpečení může vzniknout, pokud se na základě doporučení MPSV kraj zapojí do projektu zaměřeného na metodiku v oblasti sociálně-právní ochrany dětí v souvislosti s reformou péče o ohrožené děti. Tento postup je nejvhodnější cestou k personálnímu zabezpečení projektů, z nichž jeden byl již podán a podání dalších bude pravděpodobně vynuceno objektivními potřebami v rezortu sociálních věcí a řešeno samostatnými materiály.
StanoviskaEkonomický odbor: ekonomický odbor souhlasí s návrhem usnesení
Oddělení řízení lidských zdrojů souhlasí s návrhem usnesením.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* prodloužení dvou pracovních míst od 1. 6. 2013 do 31. 3. 2015 v celkové výši 1,8 úvazku pro projekt Podpora vybraných sociálních služeb na území Kraje Vysočina - individuální projekt II. s obsahovou náplní Projektový manažer - 1 celý úvazek, Finanční manažer - 0,8 úvazku, zaměřených na administraci projektu;
* zvýšení objemu prostředků na platy zaměstnanců zařazených do krajského úřadu na rok 2013 pro zaměstnance realizující projekty spolufinancované z Evropské unie o částku 339 000 Kč;
* rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Ostatní finanční operace, § 6330 Převody vlastním fondům v rozpočtech územní úrovně o částku 14 000 Kč na převod finančních prostředků do Sociálního fondu při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 14 000 Kč;
* další využití dvou pracovních míst již schválených ve struktuře krajského úřadu usnesením č. 1472/32/2009/RK pro organizaci vzdělávání a rozvoj plánování sociálních služeb s úhradou veškerých nákladů z prostředků projektu Vzděláváním ke kvalitě sociálních služeb a z prostředků připravovaného projektu zaměřeného na rozvoj plánování sociálních služeb a sociálně-právní ochrany dětí.
Odpovědnost ředitel krajského úřadu
Termín 31. 5. 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz