Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-03-2005-14

RK-03-2005-14.doc  RK-03-2005-14pr1.xls
Číslo materiálu14
Číslo jednacíRK-03-2005-14
NázevBezúplatný převod nemovitostí ze správy Pozemkového fondu ČR do vlastnictví kraje Vysočina
Zpracoval P. Dvořák
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problému Zákon č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu, v platném znění umožňuje dle § 2 odst. 6 bezúplatný převod nemovitého majetku do vlastnictví krajů v případě, že nemovitosti jsou potřebné pro činnost školy nebo školského zařízení. Zastupitelstvo kraje usnesením 224/04//2003/ZK a usnesením 285/05/2003/ZK schválilo prohlášení vztahující se k požadavku bezúplatného převodu nemovitostí ze správy Pozemkového fondu ČR do vlastnictví kraje Vysočina pro činnost předškolních zařízení, škol a školských zařízení v souladu s koncepcí školství kraje Vysočina. Územní pracoviště PF postupně zpracovávají krajem uplatněné požadavky, dokladově je doplňují a předkládají k projednání a schválení presidiu PF ČR. V měsíci listopadu 2004 požádaly příspěvkové organizace zřizované krajem Vysočina o schválení bezúplatného převodu nemovitostí ze správy PF ČR a to: 1) Školní statek Bystřice nad Pernštejnem - rozšíření soupisu nemovitostí, které jsou postupně zpracovávány ÚP Žďár nad Sázavou o pozemek (vodní plochu) p. č. 133 o výměře 2.439 m2 v obci Rozsochy a kat. území Vojetín u Rozsoch. Školní statek převod pozemku odůvodnil skutečností, že se pozemek nachází uprostřed pozemků užívaných školním statkem a je využíván k výukovým účelům a mimoškolní činnost studentů VOŠ a SZeŠ. 2) VOŠ, VZŠ SOŠ zemědělská a ekonomická a SZŠ Třebíč - pozemky v působnosti ÚP Třebíč dle materiálu RK-03-2005-14, př. 1, na pozemcích bude zajišťována odborná praxe studentů, která bude organizačně a smluvně zajištěna s novým majitelem Školního statku Třebíč.
Návrh řešení Majetkový odbor navrhuje požádat Pozemkový fond ČR o uzavření smlouvy o bezúplatném převodu nemovitostí dle materiálu RK-03-2005-14, př.1, z důvodu jejich potřebnosti pro činnost školy zřizované krajem Vysočina v souladu se stanoviskem OŠMS. Důvodem pro toto řešení je skutečnost, že užívané nemovitosti jsou potřebné pro zajištění školní výuky a naplnění hlavního předmětu činnosti, případně i doplňkové činnosti dle zřizovací listiny příspěvkové organizace. Pokud by nedošlo k převodu ze správy pozemkového fondu, nelze vyloučit situaci, že nemovitosti budou vydány nebo prodány třetím osobám, popř. že by kraj Vysočina, resp. škola mohla pozemky užívat pouze na základě nájemní smlouvy. Schválení předložení žádosti o bezúplatný převod je podle usnesení 09/01/2002/ZK v pravomoci rady kraje.
Stanoviska Odbor školství, mládeže a sportu KrÚ: 1) uvedený pozemek parc. č. 133 (vodní plocha) není z hlediska dlouhodobého záměru vzdělávání pro žáky VOŠ, SZeŠ, SOU opravárenského a OU Bystřice nad Pernštejnem nezbytný. I když škola uvažuje o zařazení předmětu rybářství do oboru agropodnikání, na převodu tohoto pozemku netrváme. 2) na těchto pozemcích bude zajišťována praxe studentů VOŠ, VZŠ, SOŠ zemědělské a ekonomické a SZŠ Třebíč a jejich převedení OŠMS doporučuje.
Návrh usnesení Rada kraje schvaluje předložení žádostí o bezúplatný převod nemovitostí ze správy Pozemkového fondu ČR do vlastnictví kraje Vysočina dle materiálu RK-03-2005-14, př. 1, a doporučuje zastupitelstvu kraje schválit stanovisko potvrzující, že nemovitosti dle materiálu RK-03-2005-14, př. 1, požadované k bezúplatnému převodu z Pozemkového fondu ČR do vlastnictví kraje Vysočina pro činnost VOŠ, VZŠ SOŠ zemědělské a ekonomické a SZŠ Třebíč, jsou pro činnost předškolních zařízení, škol a školských zařízení zřizovaných krajem Vysočina a zařazených do sítě předškolních zařízení, škol a školských zařízení pro tento subjekt nezbytný a že převod nemovitostí pro tento subjekt je i ve výhledu v souladu s koncepcí školství kraje.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín únor 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz