Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-18-2013-26

RK-18-2013-26.doc  RK-18-2013-26pr01.doc
Číslo materiálu26
Číslo jednacíRK-18-2013-26
NázevStanovení počtu zaměstnanců - návrh na provedení rozpočtového opatření
Zpracoval I. Hanáková Kosourová, K. Kotrba, H. Strnadová, P. Pavlinec
Předkládá Z. Kadlec
Počet příloh
Popis problémuUsnesením č. 1530/29/2012/RK stanovila rada kraje počet 431 zaměstnanců k 1. 9. 2012.

Materiál navrhuje navýšení počtu zaměstnanců k 1. červenci 2013 celkem o 4 funkční místa, a to takto:

Navýšení z důvodu zvýšené vlastní aktivity kraje v samosprávné činnosti:
- o 3 pracovní místa na odboru dopravy a silničního hospodářství.

Navýšení z důvodu řešení vnitřních procesů kraje, krajského úřadu:
- o 1 pracovní místo na odboru analýz a podpory řízení.

V obou případech byla tato problematika projednávána v rámci aktivity pravidelného (výročního) hodnocení odborů a samostatných oddělení krajského úřadu a v obou případech byla deklarovaná společná vůle hodnocených útvarů (odboru dopravy a silničního hospodářství v prvním uvedeném případě, odboru analýz a podpory řízení a odboru informatiky ve druhém uvedeném případě), vedení úřadu a příslušného resortního člena rady kraje požádat radu kraje o souhlas s navrženým řešením.

Uvedené navýšení je v obou případech nezbytné ke zmírnění existujících rizik majetkové i nemajetkové povahy.

Navrhované navýšení by mělo dlouhodoběji (minimálně pro rok 2013) pokrývat požadavky na zabezpečení činností kraje za předpokladu, že další nároky nevyvolají zásadní legislativní změny. Tento předpoklad se rovněž netýká situací, kdy budou předloženy projekty financované z prostředků EU, které umožňují financování jejich administrace z prostředků těchto projektů.

Podrobný popis navrhovaných pracovních míst na jednotlivých odborech včetně zdůvodnění potřebnosti jejich schválení je uveden v materiálu RK-18-2013-26, př. 1.
Návrh řešení Ředitel krajského úřadu navrhuje radě kraje stanovit počet zaměstnanců Kraje Vysočina zařazených do krajského úřadu k 1. 7. 2013 na 435 zaměstnanců.

Ředitel krajského úřadu navrhuje zvýšit objem prostředků na platy o prostředky na platy těchto zaměstnanců.

O stanovení počtu zaměstnanců kraje zařazených do krajského úřadu a stanovení objemu prostředků na platy těchto zaměstnanců rozhoduje dle § 59 odst. 1 písm. b) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, rada kraje.
StanoviskaOdbor ekonomický: aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 14. 5. 2013 činí 34 832 tis. Kč.
Jako určité negativum je možné vnímat skutečnost, že z provedené studie firmy Gartner vychází jako výstup na místo zefektivnění procesů potřeba dalšího trvalého navýšení provozních prostředků úřadu. V této souvislosti se nabízí i otázka řešení obdobné pozice na srovnatelných úřadech.

Odbor informatiky: problematika řízení ICT bezpečnosti je jednou z oblastí, se kterou se odbor informatiky dlouhodobě a ne příliš úspěšně potýká. Vznik pozice bezpečnostního analytika nezávislého na řízení ICT podporujeme a souhlasíme s navrženým postupem.
Součástí studie společnosti Gartner bylo také porovnání celkových nákladů IT vůči obdobným institucím a doporučení v oblasti úspor (viz příloha č. 1 materiálu RK-05-2013-37), z nichž již byla většina realizována, případně je realizována průběžně.
Z pohledu ekonomické efektivity zřízení pozice bezpečnostního analytika je nutné zdůraznit, že stávající rizika resp. jejich dopady související z bezpečností ICT na KrÚ (bez PO), jsou ohodnocena na cca 50 mil Kč.

Odbor analýz a podpory řízení: souhlasí s navrhovaným řešením. Vytvoření uvedené pozice na odboru analýz a podpory řízení zapadá do systémové metodické pomoci v rámci projektu řízení příspěvkových organizací.

Ředitel sekce pro rozvoj regionu: navýšení počtu zaměstnanců na úseku odboru dopravy a silničního hospodářství podporuji a považuji za nutné.

Ředitelka sekce ekonomiky a podpory: oblast ICT v minulých letech prošla dynamickým rozvojem (i díky podpoře z Integrovaného operačního programu), což s sebou logicky přineslo větší nárůst bezpečnostních rizik. Navrhované řešení přispěje ke snížení rizik nejen na krajském úřadě, ale i ve zřizovaných příspěvkových organizacích. Proto navrhované řešení doporučuji k realizaci.
Návrh usneseníRada kraje
stanoví
v souladu s ustanovením § 59 odst. 1 písm. b) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, počet zaměstnanců Kraje Vysočina zařazených do krajského úřadu k 1. 7. 2013 na 435 zaměstnanců;
schvaluje
* zvýšení objemu prostředků na platy zaměstnanců zařazených do krajského úřadu na rok 2013 (§ 6172) o částku 637 000 Kč;
* rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Krajský úřad, § 6172 Činnost regionální správy o částku 856 000Kč a kapitoly Ostatní finanční operace, § 6330 Převody vlastním fondům v rozpočtech územní úrovně o částku 26 000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 882 000 Kč.
Odpovědnost OddŘLZ, OddPKŽÚ, OE
Termín 1. 7. 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz