Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-01-2005-41

RK-01-2005-41.doc  RK-01-2005-41pr1.doc  RK-01-2005-41pr2.doc
Číslo materiálu41
Číslo jednacíRK-01-2005-41
NázevRozvoj spolupráce s regionem Champagne-Ardenne
Zpracoval L. Seidl
Předkládá M. Kalivoda
Počet příloh
Popis problému Kraj Vysočina se v rámci svých zahraničních aktivit mimo jiné snaží o rozvoj vztahů se zahraničními regiony. Typicky se jedná o regiony, které jsou našimi partnery v konkrétních evropských projektech, nebo regiony, na jejichž samosprávy máme více či méně formální vazby. Jedním z těchto zahraničních regionů je francouzský region Champagne-Ardenne. Oficiální historie vztahů mezi krajem Vysočina a regionem Champagne-Ardenne byla iniciována v Paříži. Ve dnech od 27. do 29. října 2003 se v Českém centru konala prezentace investičních a turistických příležitostí, kterou připravil kraj Vysočina, RRAV a KHK. Ve středu 29. října, za účasti velvyslance České republiky ve Francii pana Pavla Fischera, proběhla schůzka zástupců kraje Vysočina a regionu Champagne - Ardenne. Za kraj Vysočina se prezentace zúčastnili m.j. Mgr. A. Štěrbová, Ing. M. Černá, I. Mahelová a Ing. R. Běhanová. Jednání o partnerství mezi krajem Vysočina a regionem Champagne Ardenne bylo ukončeno oficiálním pozváním k návštěvě kraje Vysočina. Ve dnech 29. 3. 2004 až 1. 4. 2004 proběhla návštěva paní Anne-Marie Mevel Reingold z regionu Champagne-Ardenne v kraji Vysočina. Paní Mevel je ředitelkou Evropských a mezinárodních záležitostí Regionální rady regionu Champagne-Ardenne. V programu, který jí byl připraven, byly obsaženy body hlavních témat případné spolupráce mezi krajem Vysočina a regionem Champagne-Ardenne ve formě krátkých prezentací. Odbor regionálního rozvoje představil paní Mevel činnost oddělení regionálního rozvoje a oddělení cestovního ruchu. Svoji činnost představili také vedoucí odborů školství, mládeže a sportu a kultury a památkové péče. Během své návštěvy paní Mevel nabídla odbornou stáž pro pracovníky kraje Vysočina. Této nabídky bylo využito a ve dnech od 15. do 23. listopadu 2004 se Renata Běhanová z odboru regionálního rozvoje a Ladislav Seidl z odboru sekretariátu hejtmana zúčastnili stáže. Přílohu č. 1 tvoří zpráva z pracovní cesty.
Návrh řešení Během stáže v kraji Champagne-Ardenne byla oběma stranami navrhnuta následující témata vzájemné konkrétní spolupráce. * Vzdělávání mládeže a Vocational Training * Výměny úředníků * Kultura * Tréninkový program pro pracovníky v turistických informačních centrech * Vzájemné informování o evropských projektech * Návštěva prezidenta Regionální rady kraje Champagne-Ardenne v kraji Vysočina s plánovaným termínem 14. - 18. března 2005 Detailnější informace o tématech spolupráce tvoří přílohu č. 2 tohoto materiálu.
Stanoviska Stanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usnesení Rada kraje bere na vědomí informaci o rozvoji spolupráce s regionem Champagne-Ardenne dle materiálu RK-01-2005-41.
Odpovědnost OSH
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz