Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-15-2013-14

RK-15-2013-14.doc  RK-15-2013-14pr01.pdf
Číslo materiálu14
Číslo jednacíRK-15-2013-14
NázevNabídka na prodej pozemků v k. ú. a obci Dolní Heřmanice
Zpracoval I. Flekalová
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuObec Dolní Heřmanice nabídla Kraji Vysočina odkoupit pozemky v k. ú. a obci Dolní Heřmanice, které jsou zastavěné silnicemi II/392 a III/3922. Jedná se o pozemek par. č. 1130/1- ostatní plocha, ostatní komunikace o výměře 7635 m2 v k. ú. Dolní Heřmanice, který Katastrální úřad pro Vysočinu, Katastrální pracoviště Velké Meziříčí vede na LV 1 - vlastnické právo pro obec Dolní Heřmanice, pozemek par. č. 1133/2- ostatní plocha, silnice o výměře 19037 m2 v k .ú. Dolní Heřmanice, který není zapsán na žádném listu vlastnictví, a u jehož převodu by bylo nutné vyhotovit geometrický plán na oddělení pozemků pod silnicí. Vzhledem k tomu, že v podání je nabídka odprodeje pozemků do vlastnictví kraje, byl starosta obce telefonicky kontaktován, zda není možné pozemky zastavěné silnicemi darovat do vlastnictví kraje. Obec Dolní Heřmanice jménem svého starosty trvá na odprodeji výše uvedených pozemků, nikoliv na jejich darování do vlastnictví kraje.
Návrh řešení OM navrhuje nabídku odprodeje výše uvedených pozemků nepřijmout a dále jednat s obcí o možnosti darování s tím, že kraj uhradí náklady na geometrický plán nezbytný k oddělení zastavěného pozemku par. č. 1133/2 v k.ú. Dolní Heřmanice. Důvodem uvedeného postupu je systémovost získávání pozemků ve vlastnictví obcí zastavěných krajskými silnicemi. Doposud kraj pozemky, které byly v minulosti zastavěny krajskými silnicemi, získává z vlastnictví obcí a měst darovací smlouvou s tím, že i kraj pozemky potřebné pro jednotlivé obce či města pro účely veřejně prospěšné převádí do jejich vlastnictví darovací smlouvou.
Usnesení předpokládá nepřijmout nabídku koupě pozemků z vlastnictví obce Dolní Heřmanice do vlastnictví Kraje Vysočina.
StanoviskaODSH i KSÚSV nesouhlasí s koupí pozemků do vlastnictví kraje.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
nepřijmout nabídku obce Dolní Heřmanice na koupi pozemků par. č. 1130/1 a par. č. 1133/2 v k. ú. Dolní Heřmanice;
ukládá
odboru majetkovému dále jednat s obcí Dolní Heřmanice o možnosti darování výše uvedených pozemků do vlastnictví Kraje Vysočina.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 30. 6. 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz