Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-15-2013-12

RK-15-2013-12.doc  RK-15-2013-12pr01.doc
Číslo materiálu12
Číslo jednacíRK-15-2013-12
NázevModernizace D1 - uzavření smlouvy o realizaci přeložek
Zpracoval J. Mrázková, H. Matulová
Předkládá P. Kolář, H. Strnadová
Počet příloh
Popis problémuŘeditelství silnic a dálnic ČR připravuje modernizaci dálnice D1. V rámci této dlouhodobé akce budou rekonstruovány, resp. strženy a nově postaveny dálniční mosty, po kterých jsou vedeny i krajské silnice ve vlastnictví Kraje Vysočina. Mosty jsou součástí příslušné krajské silnice a kraj zajišťuje jejich opravy a údržbu. Na OM se obrátilo několik projekčních kanceláří zajišťujících pro Ředitelství silnic a dálnic projektovou a inženýrskou činnost na tuto akci. Jako první se na OM obrátila akciová společnost PRAGOPROJEKT, Středisko inženýrských činností, Praha 4, která řeší modernizaci dálnice D1 v úseku 11 - MÚK Koberovice - MÚK Humpolec od km 82,420 do km 91,240, celková délka modernizace tohoto úseku činí 8,820 km. V rámci modernizace bude provedena kompletní výměna nevyhovujícího krytu, rozšíření vozovky tak, aby šířka každého jízdního pásu byla minimálně 11,5 m a zejména modernizace dálničních mostů a nadjezdů převádějících komunikace II. a III. třídy a účelové komunikace. V tomto úseku budou rekonstruovány tři nadjezdy na silnicích II/129, III/12924 a III/12936. Jedná se o dálniční mosty v těchto katastrálních územích: Speřice, Lísky u Holušic. Jiřice u Humpolce, Humpolec, Hněvkovice u Humpolce, Vystrkovu u Humpolce.
Společnost PRAGOPROJEKT předložila OM návrh smlouvy označené jako smlouva o realizaci přeložek. Předmětem smlouvy je mimo jiné souhlas se snesením a vybudováním nových nadjezdů na pozemcích ve vlastnictví Kraje Vysočina, které nahradí současné nadjezdy a s tím související úprava navazujících krajských silnic.
Návrh řešení OM ve spolupráci s ODSH navrhuje smlouvu o realizaci přeložek uzavřít. Ke smlouvě bylo vzneseno mnoho připomínek, jak rázu technického, tak i právního. Předkládaná podoba smlouvy je výsledkem vzájemné dohody mezi Krajem Vysočina a Ředitelstvím sinic a dálnic ČR. Návrh smlouvy byl předložen a konzultován s oddělením právním a krajského živnostenského úřadu.
Vzhledem k tomu, že na modernizovaném úseku dálnice D1 je několik mostů sloužících jako dálniční nadjezdy a zároveň krajské mosty, měla by tato smlouva do budoucna sloužit jako vzorová a následující smlouvy by se od této smlouvy neměly, co se týká právních záležitostí, lišit.
Usnesení předpokládá doporučit zastupitelstvu kraje rozhodnout uzavřít mezi Krajem Vysočina a Ředitelstvím silnic a dálnic ČR předkládanou smlouvu o realizaci přeložek.
StanoviskaODSH nemá připomínky k návrhu usnesení.
OddPKŽÚ nemá k návrhu usnesení připomínky
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout uzavřít smlouvu o realizaci přeložek dle materiálu
RK-15-2013-12, př. 1
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 31.12. 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz