Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-14-2013-65

RK-14-2013-65.doc  RK-14-2013-65pr01.doc
Číslo materiálu65
Číslo jednacíRK-14-2013-65
NázevNařízení Kraje Vysočina o zřízení přírodní památky Vysoký kámen u Smrčné
Zpracoval I. Martinů
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuJedná se o zřízení nového zvláště chráněného území s názvem Vysoký kámen u Smrčné v kategorii přírodní památky ve smyslu § 36 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZOPK ) a v souladu s navrženou kategorií ochrany evropsky významné lokality CZ0610003 Vysoký kámen u Smrčné (viz příloha č. 527 k nařízení vlády č. 132/2005 Sb., kterým se stanoví národní seznam evropsky významných lokalit, ve znění nařízení vlády č. 301/2007 Sb.).
Z ustanovení § 45c odst. 5 ZOPK vyplývá pro kraje povinnost vyhlášení evropsky významné lokality za zvláště chráněné území nejpozději do 6 let od přijetí lokality do evropského seznamu. Lokalita byla zařazena do evropského seznamu Rozhodnutím Komise ze dne 13. listopadu 2007, kterým se přijímá první aktualizovaný seznam lokalit významných pro Společenství v kontinentální biogeografické oblasti podle směrnice Rady 92/43/EHS (2008/25/ES); zařazení bylo publikováno formou sdělení Ministerstva životního prostředí č. 81/2008 Sb., o evropsky významných lokalitách, které byly zařazeny do evropského seznamu, účinnost od 5. března 2008.
Územní ochrana lokality se datuje již od 8. 7. 1982, kdy byla ONV Jihlava vyhlášena jako chráněný přírodní výtvor, jenž byl dále vyhláškou MŽP ČR č. 395 ze dne 11. 6. 1992 překategorizován jako přírodní památka. V současné době se tedy jedná o přehlášení stávající přírodní památky. Důvodem k přehlášení je, aby nový zřizovací předpis formálně i obsahově odpovídal současnému právnímu stavu. Dalším důvodem je i zákonná povinnost zabezpečit územní ochranu tohoto území jako evropsky významné lokality (viz výše) a nutnost jednoznačně vymezit hranice přírodní památky na základě přesných geodetických podkladů.
Návrh řešení Z důvodů uvedených v kapitole Popis problému navrhuje odbor životního prostředí vydat nařízení o zřízení zvláště chráněného území v kategorii přírodní památka, jež ponese název Vysoký kámen u Smrčné, podle materiálu RK-14-2013-65, příloha č. 1.
Prostorové vymezení navrhovaného zvláště chráněného území Vysoký kámen u Smrčné je znázorněno v téže příloze.
Navrhovaná přírodní památka Vysoký kámen u Smrčné se nachází na území Kraje Vysočina, v okrese Jihlava, v katastrálním území 659916 Pávov (obec Jihlava). Její celková výměra je přibližně 12,82 ha.
Předmětem ochrany navrhovaného zvláště chráněného území jsou květnaté bučiny svazu Fagion a suťové lesy svazu Tilio-Acerion s výskytem významných druhů rostlin živočichů; a typ přírodního stanoviště (bučiny asociace Asperulo-Fagetum), pro který byla lokalita jiným právním předpisem (viz výše uvedená příloha č. 527 k nařízení vlády č. 132/2005 Sb.) stanovena evropsky významnou lokalitou CZ0610003 Vysoký kámen u Smrčné.
Dlouhodobým cílem ochrany území je omezení či pozastavení vývojových procesů v ekosystémech tak, aby bylo zachováno vývojové stádium ekosystému potřebné pro udržení dobrého stavu přírodních stanovišť a na ně vázaných chráněných a významných druhů rostlin a živočichů.
Ochranné pásmo přírodní památky Vysoký kámen u Smrčné nebude vyhlašováno, ale bude jím v souladu s § 37 odst. 1 ZOPK území do vzdálenosti 50 m od hranic přírodní památky. Ochranné pásmo je tvořeno zejména pozemky druhu lesní pozemek.
Odbor životního prostředí na základě odborných podkladů (biologické průzkumy, plán péče) vymezil hranice navrhované přírodní památky Vysoký kámen u Smrčné a následně nechal geodeticky zpracovat tzv. záznam podrobného měření změn (ZPMZ) včetně vytyčení (stabilizace) lomových bodů v terénu. ZPMZ umožňuje stanovit hranice uzavřeným geometrickým obrazcem s přímými stranami, jehož vrcholy jsou určeny souřadnicemi systému jednotné trigonometrické sítě katastrální. Takové vymezení nepodléhá změnám v evidenci katastru nemovitostí (např. scelováním nebo dělením parcel) a umožňuje záznam přírodní památky na geodeticky vymezených částech parcel do operátů na příslušném katastrálním úřadě. Podklady nutné k vyhlášení přírodní památky Vysoký kámen u Smrčné (včetně geodetických prací) byly pořízeny z finančních prostředků Operačního programu Životní prostředí (plná úhrada nákladů) v rámci projektu Implementace soustavy NATURA 2000 v Kraji Vysočina - Lesy a rybníky.
Návrh na vyhlášení přírodní památky Vysoký kámen u Smrčné byl v souladu s ustanovením § 40 ZOPK řádně projednán s vlastníky dotčených pozemků, s obcemi a krajem, jejichž území se návrh na zřízení zvláště chráněného území týká. Současně byl návrh dle § 41 ZOPK projednán s dotčenými orgány státní správy. K návrhu na vyhlášení přírodní památky Vysoký kámen u Smrčné nebyly ze strany dotčených subjektů uplatněny žádné námitky, ani nebyly vzneseny žádné připomínky.
Na území přírodní památky Vysoký kámen u Smrčné je možnost Kraje Vysočina zajišťovat péči o dané území. Přesto však nepředpokládáme potřebu financování z rozpočtu Kraje Vysočina a ani vyhlášení zvláště chráněného území nepovede k navyšování výdajů z rozpočtu kraje.
Území přírodní památky ovšem není možné ponechat zcela bez lidských zásahů samovolnému vývoji, protože by zde hrozila postupná degradace biotopů, které jsou předmětem ochrany přírodní památky. Potřebná péče je v rámci hospodářské činnosti zajišťována vlastníky dotčených pozemků. Dále na základě skutečnosti, že se jedná o evropsky významnou lokalitu, předpokládáme, že bude možné čerpat finanční prostředky na péči i z jiných zdrojů (Operační program Životní prostředí, dotace Ministerstva životního prostředí apod.).
StanoviskaOddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
Nařízení Kraje Vysočina ze dne 23. dubna 2013 č. 5/2013, o zřízení přírodní památky Vysoký kámen u Smrčné, dle materiálu RK-14-2013-65, př. 1.
Odpovědnost OŽP
Termín 23. 4. 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz