Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-14-2013-63

RK-14-2013-63.doc  RK-14-2013-63pr01.doc
Číslo materiálu63
Číslo jednacíRK-14-2013-63
NázevNařízení Kraje Vysočina o zřízení přírodní památky Rybníky V Pouštích a jejího ochranného pásma
Zpracoval I. Martinů
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuJedná se o zřízení nového zvláště chráněného území s názvem Rybníky V Pouštích v kategorii přírodní památka ve smyslu § 36 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZOPK ) a v souladu s navrženou kategorií ochrany evropsky významné lokality CZ0614058 Rybníky V Pouštích (viz příloha č. 511 k nařízení vlády č. 132/2005 Sb., kterým se stanoví národní seznam evropsky významných lokalit, ve znění nařízení vlády č. 301/2007 Sb.).
Z ustanovení § 45c odst. 5 ZOPK vyplývá pro kraje povinnost vyhlášení evropsky významné lokality za zvláště chráněné území nejpozději do 6 let od přijetí lokality do evropského seznamu. Lokalita byla zařazena do evropského seznamu Rozhodnutím Komise ze dne 13. listopadu 2007, kterým se přijímá první aktualizovaný seznam lokalit významných pro Společenství v kontinentální biogeografické oblasti podle směrnice Rady 92/43/EHS (2008/25/ES); zařazení bylo publikováno formou sdělení Ministerstva životního prostředí č. 81/2008 Sb., o evropsky významných lokalitách, které byly zařazeny do evropského seznamu, účinnost od 5. března 2008.
Návrh řešení Z důvodů uvedených v kapitole Popis problému navrhuje odbor životního prostředí vydat nařízení o zřízení zvláště chráněného území v kategorii přírodní památka, jež ponese název Rybníky V Pouštích, podle materiálu RK-14-2013-63, příloha č. 1.
Prostorové vymezení navrhovaného zvláště chráněného území Rybníky V Pouštích je znázorněno v téže příloze.
Navrhovaná přírodní památka Rybníky V Pouštích se rozkládá na území Kraje Vysočina, v okrese Jihlava, v katastrálních územích Třešť a Otín u Stonařova. Její celková výměra je přibližně 20,3 ha. Předmětem ochrany navrhovaného zvláště chráněného území jsou mezotrofní rybníky s výskytem vegetace letněných rybníků a vegetace vodních makrofyt a navazující mokřadní biotopy s výskytem významných rostlinných společenstev, druhů rostlin a živočichů; zvláště chráněný rostlinný druh puchýřka útlá (Coleanthus subtilis) a živočišný druh kuňka obecná (Bombina bombina); a typy přírodních stanovišť a druhy puchýřka útlá (Coleanthus subtilis) a kuňka obecná (Bombina bombina), pro které byla vyhlášena evropsky významná lokalita CZ0614058 Rybníky v Pouštích a které se nacházejí na území přírodní památky.
Dlouhodobým cílem ochrany území je zmírnění či zamezení nepříznivým vlivům působícím na samovolné vývojové procesy v ekosystémech tak, aby bylo zachováno vývojové stadium potřebné pro udržení dobrého stavu přírodních biotopů a na ně vázaných chráněných a významných druhů rostlin a živočichů.
Pro zabezpečení ochrany přírodní památky Rybníky V Pouštích před rušivými vlivy z okolí je v souladu s ustanovením § 37 odst. 1 ZOPK navrženo vyhlášení ochranného pásma. Ochranné pásmo je tvořeno zejména pozemky druhu lesní pozemek a trvalý travní porost.
Odbor životního prostředí na základě odborných podkladů (biologické průzkumy, plán péče) vymezil hranice navrhované přírodní památky Rybníky V Pouštích a následně nechal geodeticky zpracovat tzv. záznam podrobného měření změn (ZPMZ) včetně vytyčení (stabilizace) lomových bodů v terénu. ZPMZ umožňuje stanovit hranice uzavřeným geometrickým obrazcem s přímými stranami, jehož vrcholy jsou určeny souřadnicemi systému jednotné trigonometrické sítě katastrální. Takové vymezení nepodléhá změnám v evidenci katastru nemovitostí (např. scelováním nebo dělením parcel) a umožňuje záznam přírodní památky na geodeticky vymezených částech parcel do operátů na příslušném katastrálním úřadě. Podklady nutné k vyhlášení přírodní památky Rybníky V Pouštích (včetně geodetických prací) byly pořízeny z finančních prostředků Operačního programu Životní prostředí (plná úhrada nákladů) v rámci projektu Implementace soustavy NATURA 2000 v Kraji Vysočina - Lesy a rybníky.
Návrh na vyhlášení přírodní památky Rybníky V Pouštích byl v souladu s ustanovením § 40 ZOPK řádně projednán s vlastníky dotčených pozemků, s obcemi a krajem, jejichž území se návrh na zřízení zvláště chráněného území týká. Současně byl návrh dle § 41 ZOPK projednán s dotčenými orgány státní správy, které k výše uvedenému záměru nevznesly žádné připomínky. Ze strany vlastníků pozemků dotčených navrhovanou ochranou a ochranným pásmem však byla uplatněna 1 námitka, tato byla v rámci správního řízení řádně vypořádána.
Na území přírodní památky Rybníky V Pouštích je možnost Kraje Vysočina zajišťovat péči o dané území. Přesto však nepředpokládáme potřebu financování z rozpočtu Kraje Vysočina a ani vyhlášení zvláště chráněného území nepovede k navyšování výdajů z rozpočtu kraje.
Území přírodní památky ovšem není možné ponechat zcela bez lidských zásahů samovolnému vývoji, protože by zde hrozila postupná degradace biotopů, které jsou jedním z předmětů ochrany a zároveň představují základní existenční podmínky pro zvláště chráněné živočišné a rostlinné druhy. Potřebná péče je v rámci hospodářské činnosti zajišťována vlastníky dotčených pozemků. Dále na základě skutečnosti, že se jedná o evropsky významnou lokalitu, předpokládáme, že bude možné čerpat finanční prostředky na péči i z jiných zdrojů (Operační program Životní prostředí, dotace Ministerstva životního prostředí apod.).
StanoviskaOddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
Nařízení Kraje Vysočina ze dne 23. dubna 2013 č. 3/2013, o zřízení přírodní památky Rybníky V Pouštích a jejího ochranného pásma, dle materiálu RK-14-2013-63, př. 1.
Odpovědnost OŽP
Termín 23. 4. 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz