Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-01-2005-28

RK-01-2005-28.doc
Číslo materiálu28
Číslo jednacíRK-01-2005-28
NázevUžívání pozemků v k. ú. a obci Břevnice a v k. ú. a obci Havlíčkův Brod
Zpracoval F. Vak
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problému Rada kraje usnesením 0589/17/2004/RK souhlasila s uzavřením nájemní smlouvy mezi Domovem důchodců Havlíčkův Brod a Pozemkovým fondem, územním pracovištěm Havlíčkův Brod na pronájem pozemku par. č. 203/1 zahrada o výměře 3 569 m2 v k. ú. a obci Břevnice a pozemku par. č. 2597 zahrada o výměře 1 880 m2 v k. ú. a obci Havlíčkův Brod za cenu nájmu stanovenou pozemkovým fondem na dobu, než dojde k převodu těchto pozemků do vlastnictví kraje. Současně RK schválila zahájení jednání s Pozemkovým fondem ČR, územním pracovištěm Havlíčkův Brod o jejich bezúplatném, popřípadě úplatném převodu do vlastnictví kraje Vysočina. V souladu s usnesením byla uzavřena nájemní smlouva na dobu neurčitou s výpovědní jednoměsíční lhůtou vždy k 1. říjnu běžného roku výpovědí doručenou druhé smluvní straně nejpozději do jednoho měsíce před tímto dnem nebo dohodou. Roční nájemné bylo sjednáno ve výši 234,- Kč. OM požádal Pozemkový fond ČR, územní pracoviště Havlíčkův Brod o bezúplatný převod pronajatých pozemků. tyto pozemky v minulosti vždy právně i fyzicky užíval a spravoval (příslušnost hospodaření) Domov důchodců Havlíčkův Brod. Majetkový vztah byl přerušen až zákonem č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku, v platném znění. Podle tohoto zákona pozemky, přestože nebyly zemědělsky obhospodařovány a sloužily k jinému účelu, stále náležely do zemědělského půdního fondu a přešly tak do správy pozemkového fondu. Požadavek kraje na jejich bezúplatný převod byl pozemkovým fondem odmítnut, neboť bezúplatně lze převést do vlastnictví kraje pouze pozemky potřebné pro činnost předškolního zařízení, škol a školských zařízení zřízených krajem. Domov důchodců takovýmto zařízením není, proto by byl možný v souladu s ust. § 5 odst. 5 zákona č. 95/1999 Sb., o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků z vlastnictví státu na jiné osoby, v platném znění, pouze převod úplatný za kupní cenu sjednanou ve výši ceny zjištěné podle platného právního předpisu.
Návrh řešení Vzhledem k tomu, že převod pozemků by mohl být proveden pouze úplatně za kupní cenu ve výši cca 401 000,-Kč za oba pozemky (výpočet OM dle oceňovací vyhlášky) a cena ročního nájmu je dohodnuta ve výši 234,-Kč (za oba pozemky), navrhuje odbor majetkový ukončit jednání o koupi těchto pozemků do vlastnictví kraje s tím, že příspěvková organizace DD Havlíčkův Brod bude nadále pokračovat v nájmu pozemků dle uzavřené nájemní smlouvy. Tento vztah by měl plně postačovat pro potřeby obyvatel domova důchodců, kteří pozemky užívají pouze k vycházkám a odpočinku. Současná právní norma neumožňuje bezúplatný převod pozemků tvořících zemědělský půdní fond do vlastnictví krajů pro potřeby zařízení poskytující sociální a zdravotní péči. OM považuje za potřebné v rámci působnosti kraje iniciovat legislativní změnu zákona č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu ČR, v platném znění, která by spočívala v rozšíření možnosti bezúplatného převodu zemědělských pozemků do vlastnictví krajů pro potřeby nejen školských zařízení ale i dalších zařízení zabezpečujících veřejně prospěšné činnosti na území kraje v oblasti sociálních služeb, zdravotnictví, kultury a dopravy. Návrh usnesení předpokládá schválení ukončit jednání s pozemkovým fondem o výkupu pozemků v k. ú. a obci Břevnice a v k. ú. a obci Havlíčkův Brod.
Stanoviska Kladné stanovisko odboru sociálních věcí a zdravotnictví
Návrh usnesení Rada kraje schvaluje ukončení jednání s Pozemkovým fondem ČR, územním pracovištěm Havlíčkův Brod o výkupu pozemku par. č. 203/1 zahrada výměře 3 569 m2 v k. ú. a obci Břevnice a pozemku par. č. 2597 zahrada o výměře 1880 m2 v k. ú. a obci Havlíčkův Brod.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín leden 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz