Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-13-2013-82

RK-13-2013-82.doc
Číslo materiálu82
Číslo jednacíRK-13-2013-82
NázevInformace o novele zákona o vodovodech a kanalizacích
Zpracoval M. Drápela, I. Olšanová
Předkládá P. Bureš
Počet příloh
Popis problémuV současné době probíhá projednávání a schvalování návrhu novely zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích), ve znění pozdějších předpisů.
Chceme upozornit, že v návrhu novely zákona o vodovodech byl změněn § 3 odst. 7 v návrhu zákona o vodovodech a kanalizacích, který v říjnu 2012 byl ze strany krajského úřadu připomínkován v rámci mezirezortního připomínkového řízení, uvedená změna nebyla. V návrhu bylo uvedeno původní znění § 3 odst. 7 zákona o vodovodech a kanalizacích: Opravy a údržbu vodovodních přípojek a kanalizačních přípojek uložených v pozemcích, které tvoří veřejné prostranství,6) zajišťuje provozovatel ze svých provozních nákladů . / 6) § 34 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení)/.
Nově je po mezirezortním připomínkovém řízení v návrhu zněny zákona o vodovodech a kanalizacích uvedeno v § 3 odst. 7 následující znění: Opravy a údržbu vodovodních přípojek a kanalizačních přípojek uložených v pozemcích, které tvoří veřejné prostranství6), zajišťuje provozovatel vodovodu nebo kanalizace na základě písemné žádosti vlastníka přípojky, a to na jeho náklady 6) § 34 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení). Dále je nově navržen odstavec 8: Zkouška vodotěsnosti přípojky se provádí za účasti jejího vlastníka, kterému musí být na této zkoušce umožněna účast a provozovatele vodovodu nebo kanalizace. Zkoušku vodotěsnosti nově zřízené přípojky hradí její vlastník. Každou další zkoušku vodotěsnosti přípojky hradí ten, kdo ji požaduje. V případě zjištění netěsnosti přípojky hradí tuto zkoušku vlastník.
Nutno zdůraznit, že novela zákona se výhradně týká přípojek uložených na veřejných prostranstvích (chodníky, parky, komunikace....), netýká se přípojek na soukromých pozemcích. Podle § 34 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů veřejným prostranstvím jsou všechna náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejná zeleň, parky a další prostory přístupné každému bez omezení, tedy sloužící obecnému užívání, a to bez ohledu na vlastnictví k tomuto prostoru.
Pro doplnění upozorňujeme na znění ustanovení § 3 odst. 3, kde je uvedeno: Vlastníkem vodovodní přípojky nebo kanalizační přípojky, popřípadě jejích částí zřízených přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, je vlastník pozemku nebo stavby připojené na vodovod nebo kanalizaci, neprokáže-li se opak . Závěrem ještě chceme upozornit na znění § 3 odst. 6 zákona o vodovodech a kanalizacích, které zůstává nezměněno: Vodovodní přípojku a kanalizační přípojku pořizuje na své náklady odběratel, není-li dohodnuto jinak; vlastníkem přípojky je osoba, která na své náklady přípojku pořídila
Návrh řešení Navrhujeme radě kraje zaslat dopis členům Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR dopis s vyjádřením nesouhlasu se změnou ustanovení § 3 odst. 7 zákona o vodovodech a kanalizacích. Z důvodu, že je vytvářen monopol na uvedené činnosti bez podrobení se konkurenčnímu prostředí. Rovněž nesouhlasí z důvodu přenášení finanční zátěže na vlastníky nemovitostí bez jejich možnosti práce a cenu ovlivnit;
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o změně zákona o vodovodech a kanalizacích;
nesouhlasí
s nově navrženou změnou ustanovení § 3 odst. 7 zákona č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích), ve znění pozdějších předpisů, podle které by náklady na realizaci veškerých oprav a údržeb vodovodních či kanalizačních přípojek uložených v pozemcích, které tvoří veřejné prostranství, měl zajišťovat vždy provozovatel příslušného vodovodu či kanalizace na základě žádosti majitele nemovitosti, a to na náklady tohoto majitele (nesouhlasí především z důvodu, že je vytvářen monopol na uvedené činnosti bez podrobení se konkurenčnímu prostředí; rovněž nesouhlasí z důvodu přenášení finanční zátěže na vlastníky nemovitostí bez jejich možnosti práce a cenu ovlivnit);
ukládá
radnímu kraje pro oblast lesního a vodního hospodářství a zemědělství zaslat členům Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky dopis s vyjádřením nesouhlasu se změnou ustanovení § 3 odst. 7 zákona č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích), ve znění pozdějších předpisů.
Odpovědnost radní pro oblast lesního a vodního hospodářství a zemědělství
Termín 30. 4. 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz