Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-01-2005-26

RK-01-2005-26.doc
Číslo materiálu26
Číslo jednacíRK-01-2005-26
NázevDarování pozemku v k. ú. a obci Větrný Jeníkov
Zpracoval F. Vak
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problému Na odbor majetkový se obrátil Jiří Vácha, bytem Větrný Jeníkov čp. 34, a požádal o odprodání části pozemku par. č. 968/1 ostatní plocha, silnice v k. ú. o obci Větrný Jeníkov. Žadatel bude na pozemcích, které jsou v jeho vlastnictví, stavět prodejnu potravin a byty. Součástí stavby bude vybudování technického zázemí v podobě chodníku a parkoviště s 5 stáními. Technické zázemí bude provedeno většinou na pozemcích ve vlastnictví obce Větrný Jeníkov. Chodník zasáhne v rozsahu cca 25 m2 část výše uvedeného pozemku kraje. Aby obec stavbu na svém pozemku povolila, zavázal se stavebník, že po dokončení stavby ji nechá na své náklady zaměřit a daruje ji obci. Vzhledem k tomu, že zastavěný pozemek kraje by žadatel od kraje vykupoval a následně by ho daroval spolu s chodníkem obci, došlo mezi ním a obcí k dohodě, že o převod části pozemku ve vlastnictví kraje zastavěné chodníkem požádá obec. Obec tak žádostí o bezúplatný převod ze dne 26. listopadu 2004 učinila. Následně na to dne 9. 12. 2004 vzal Jiří Vácha svoji žádost o odkoupení části pozemku par. č. 968/1 zpět. Pozemek 968/1 v k. ú. a obci Větrný Jeníkov je ve vlastnictví kraje Vysočina na základě zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku České republiky do majetku krajů, v platném znění a Rozhodnutí ministra dopravy a spojů ze dne 10. září 2001 č. j. 3496/01-9-KM. Usnesením zastupitelstva kraje 083/07/01/ZK ze dne 20. 12. 2001 byl svěřen do správy příspěvkové organizace Správa a údržba silnic Jihlava. U Katastrálního úřadu pro Vysočinu, katastrálního pracoviště Jihlava je veden v katastru nemovitostí pro uvedené katastrální území a obec na listu vlastnictví č. 132.
Návrh řešení Odbor majetkový v souladu se Zásadami Zastupitelstva kraje Vysočina pro převod nemovitého majetku ve vlastnictví kraje Vysočina a s ohledem na využití požadovaného majetku navrhuje část pozemku par. č. 968/1 zastavěnou chodníkem darovat obci. Pro vydání stavebního povolení na tuto stavbu postačuje souhlas kraje s realizací této stavby na svém pozemku. Stavba chodníku je stavbou nekomerčního a veřejně prospěšného charakteru. Získáním zastavěného pozemku do vlastnictví obec sjednotí vlastnický vztah a stane se jediným vlastníkem stavby chodníku a chodníkem zastavěného pozemku. Rozsah spravovaného majetku bude majetkovému správci upraven dodatkem zřizovací listiny. Návrh usnesení předpokládá vyslovení souhlasu s realizací stavby chodníku na pozemku kraje, schválení zveřejnění záměru darovat obci část pozemku par. 968/1 zastavěnou chodníkem a doporučení zastupitelstvu kraje schválit její darování obci.
Stanoviska Ke stavbě se vyjádřila SÚS Jihlava. Kromě běžných požadavků na provedení stavby souhlasí s jejím zahájením a nemá námitek proti převodu zastavěného pozemku. Kladné stanovisko vydal odbor dopravy a silničního hospodářství.
Návrh usnesení Rada kraje souhlasí se stavbou chodníku na části pozemku par. č. 968/1 ostatní plocha, silnice v k. ú. a obci Větrný Jeníkov, jejímž investorem je Jiří Vácha, bytem Větrný Jeníkov čp. 34; schvaluje zveřejnění záměru kraje darovat obci Větrný Jeníkov část pozemku par. č. 968/1v k. ú. a obci Větrný Jeníkov zastavěnou chodníkem a doporučuje zastupitelstvu kraje schválit darování části pozemku par. č. 968/1v k. ú. a obci Větrný Jeníkov zastavěné chodníkem obci Větrný Jeníkov.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz