Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-13-2013-67

RK-13-2013-67.doc  RK-13-2013-67pr01.pdf  RK-13-2013-67pr02.doc
Číslo materiálu67
Číslo jednacíRK-13-2013-67
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Zastupitelstvo kraje - poskytnutí dotace na pořádání Mezinárodní hokejové školy 2013
Zpracoval Z. Čech, M. Kastner
Předkládá J. Fialová, Z. Kadlec, I. Šteklová
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina dlouhodobě podporuje celou řadu aktivit v oblasti sportu a účelného trávení volného času (např. vyhlášením grantových programů v oblasti sportu, pravidly na podporu pořádání sportovních mistrovství, dotacemi na pořádání sportovních akcí apod.) Jednou z podobných aktivit je i Mezinárodní hokejová škola, kterou od roku 2011, pravidelně pořádá HC Dukla Jihlava, s. r. o. První ročník této akce proběhl v roce 2011, kdy na Vysočinu přijelo 22 finských hráčů v doprovodu 26 rodičů a již tento první ročník byl velmi kladně hodnocen, jak se strany zástupců Vysočiny, tak finských partnerů. Kraj Vysočina poskytl v roce 2011 na pořádání prvního ročníku dotaci ve výši 199 231 Kč. V roce 2012 se recipročně pořadatelství Mezinárodní hokejové školy ujali finští partneři a mužstvo z Vysočiny se tak zúčastnilo této akce přímo ve finské oblasti Tampere. Tuto účast hokejistů z Vysočiny ve Finsku, Kraj Vysočina podpořil dotací ve výši 176 156 Kč. V letošním roce se opět uskuteční Mezinárodní hokejová škola na Vysočině a HC Dukla Jihlava, s. r. o. se obrátila na Kraj Vysočina s žádostí o poskytnutí dotace ve výši 391 000 Kč na pořádání Mezinárodní hokejové školy 2013. Letošní akce proběhne v období od 27. července do 3. srpna 2013 na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě.
Mezinárodní hokejová škola je projekt, který má za cíl zkombinovat zkušenosti s výchovou sportovní mládeže v ledním hokeji, dát talentovaným jedincům možnost intenzivního tréninku na vyšší úrovni v rovině přímé konfrontace dvou hokejových škol, talentů z různých zemí a prokázat talentovaným jedincům zájem Kraje Vysočina o jejich rozvoj. V České republice a na Vysočině nevyjímaje se kluby potýkají s odlivem talentovaných hráčů do zámoří. Přitom zde máme know-how na stejné nebo lepší úrovni. Kraj Vysočina je vnímám v dnešní době jako metodicky dobře fungující a spolupracující oblast. Zájmem je povýšit výchovu talentů v ledním hokeji Kraje Vysočina na ještě vyšší úroveň. Prostředkem je spolupráce s finskou hokejovou školou a pořádání společných soustředění, které pomohou nejtalentovanějším hráčům v jejich dalším rozvoji. Jedná se o hráče věkové kategorie ročník 2000 (letos, příští rok 2001) ve složení 23 hráčů z Kraje Vysočina (výběr napříč hokejovými kluby na Vysočině) a 23 hráčů z finských hokejových klubů.
Aktivita Mezinárodní hokejové školy bezprostředně předchází vyslání reprezentace Kraje Vysočina na hokejový turnaj pořádaný pravidelně v rámci Zimních olympijských her dětí a mládeže příp. Mistrovství republiky krajů pořádaný v sezóně mezi zimními olympiádami. V podstatě by šlo tedy i o letní soustředění a společný trénink (s ověřením výkonnosti) těch mladých hokejistů, kteří by v následujícím období měli náš kraj reprezentovat na mezikrajském turnaji.
Projekt sleduje:
* výměnu nejnovějších poznatků z oblasti tréninkového procesu, coachingu, sportovní metodiky a sportovní psychologie (přednáška pro trenéry z Vysočiny),
* společné tréninky a hru v promíchaných družstvech (pětky a mužstva namíchaná bez ohledu na národnost a řeč - nutnost komunikace v angličtině pro hráče i trenéry),
* konfrontaci výkonnosti hráčů v přímé rovině,
* srovnání herních dovedností a činností jednotlivce v dané věkové kategorii obou zemí,
* navázání spolupráce v oblasti rozvoje mládežnického hokeje,
* propagace Kraje Vysočina a příslušného regionu z Finska
* vytvoření pravidelné sportovní akce pro talentovanou mládež Kraje Vysočina
s šířením české hokejové školy do zahraničí.

Aktivita má rozsah nejen sportovní, ale také nemalý přínos pro rozvoj turistického
ruchu - i v letošním roce se očekává příjezd početného finského doprovodu, většinou rodičů mladých hráčů. Ti si pochopitelně budou veškeré náklady spojené s ubytováním a stravováním příp. s dalšími aktivitami hradit ze svých soukromých prostředků. V roce 2011 HC Dukla Jihlava vyčíslila přínos účasti doprovodu finských hráčů v podobě utracených finančních prostředků na Vysočině ve výši 228 000 Kč.
Bližší informace o akci včetně rozpočtu a vyhodnocení Mezinárodní hokejové školy 2011 jsou obsahem materiálu RK-13-2013-67, př. 1.
Návrh řešení Žádost přijal odbor sekretariátu hejtmana a odbor školství mládeže a sportu. Na základě výše uvedených skutečností odbor sekretariátu hejtmana a odbor školství mládeže a sportu navrhuje radě kraje poskytnout HC Dukla Jihlava, s. r. o., se sídlem Tolstého 23, 586 01 Jihlava, IČO: 25514750, dotaci ve výši 200 000 Kč na krytí nákladů souvisejících s pořádáním Mezinárodní hokejové školy 2013.
StanoviskaPoskytnutí dotace podle tohoto návrhu podporují v souladu s jeho odůvodněním formulovaným v podkladovém materiálu a v jeho mezích M. Pech, vedoucí odboru školství mládeže a sportu, Z. Kadlec, ředitel krajského úřadu a J. Fialová, členka rady kraje pro oblast školství mládeže a sportu.
Ekonomický odbor: Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 10. 4. 2013 je 41 284 tis. Kč.
Odbor informatiky: Dotace byla zaevidována v systému eDotace - ID O00530.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
poskytnout dotaci ve výši 200 000 Kč HC Dukla Jihlava, s. r. o., se sídlem Tolstého 23, 586 01 Jihlava, IČO: 25514750, na krytí nákladů souvisejících s pořádáním Mezinárodní hokejové školy, dle materiálu RK-13-2013-67, př. 2;
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Zastupitelstvo kraje, § 3419 Ostatní tělovýchovná činnost o částku 200 000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 200 000 Kč.
Odpovědnost OSH, OE
Termín 31. 12. 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz