Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-01-2005-24

RK-01-2005-24.doc
Číslo materiálu24
Číslo jednacíRK-01-2005-24
NázevUspořádání silniční sítě v obci Trnava
Zpracoval P. Kolář, M. Jaroš
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problému Kraj Vysočina jako investor v roce 2003 dokončil stavbu obchvatu obce Trnava v rámci souboru staveb zkapacitnění silnice II/360 Velké Meziříčí - Třebíč. Mezi krajem a obcí nejsou uzavřeny žádné dohody o budoucím uspořádání silniční sítě v obci po dokončení stavby obchvatu. OM vedl se starostou obce několik jednání v této věci. V reakci na usnesení zastupitelstva obce (obec odmítla převzít nejen průjezd obcí, ale i část úseku stávající silnice II/360 označené v usnesení "od křižovatky Budíkovická /směr chatová oblast Opatůvka/ po konec obce", přičemž tento úsek silnice je po uvedení stavby obchvatu obce do provozu svým charakterem vysloveně místní komunikací obsluhující v délce cca 200 m zástavbu obce) přijala rada kraje usnesení 0915/25/2004/RK, kterým pověřila Petra Pospíchala k jednání s představiteli obce Trnava o revokaci usnesení zastupitelstva obce ze dne 8. 1. 2004 v bodu 3 - Majetkoprávní rozdělení silnice v obci. Zastupitelstvo obce usnesení revokovalo a souhlasí s převzetím úseku od křižovatky Budíkovická po konec obce směr chatová osada Opatůvka do majetku obce. Podmínkou je oprava propustku a celé vozovky v daném úseku. Jedním z předpokladů pro vydání správního rozhodnutí o přeřazení stávajícího úseku silnice II/360 do místních komunikací je uzavření budoucí smlouvy o majetkoprávním vypořádání stavby silnice. Před převodem stavby silnice do vlastnictví obce je potřebné vyřešit i majetkoprávní vypořádání pozemků pod stavbou. Silnice v těchto úsecích není zaměřena ani majetkoprávně vypořádána s vlastníky pozemků.
Návrh řešení OM navrhuje stávající úsek silnice II/360 nahrazený novým obchvatem přeřadit v části průtahu obcí do silnic III. třídy jako pokračování silnice III/36060 a zbývající úseky (příjezd od Třebíče a od Velkého Meziříčí) přeřadit do místních komunikací (viz materiál RK-01-2005-24 př.1). K tomu je potřebné zveřejnit záměr darování přeřazovaných úseků silnice II/360 do místních komunikací do vlastnictví obce a uzavření smlouvy a budoucí darovací smlouvě, podle které kraj Vysočina daruje a obec Trnava do svého vlastnictví přijme stavbu úseků silnice II/360 včetně všech součástí a příslušenství (návrh na uzavření smlouvy bude předložen po výkupu pozemků). Návrh řešení dále předpokládá zajištění opravy povrchu vozovky před uzavřením darovací smlouvy v režii SÚS Třebíč. Dle stanoviska SÚS si oprava vyžádá finanční náklady ve výši cca 400 tis. Kč. Oprava propustku byla již provedena v letošním roce. Dalším předpokladem převodu silnice na obec je vypořádání majetkoprávních vztahů k pozemků pod silnicí. Kraj by měl zároveň s tělesem silnice darovat obci i pozemky silnicí zastavěné. Část pozemků je ve vlastnictví fyzických osob. OM předpokládá, že zajistí geometrické zaměření úseků silnice II/360, které by měly být přeřazeny do místních komunikací a následně zahájí jednání s vlastníky pozemků a předloží v roce 2005 do samosprávných orgánů kraje návrh na jejich vykoupení.
Stanoviska ODSH a SÚS Třebíč souhlasí s převodem částí stávající silnice II/360 do vlastnictví obce Trnava.
Návrh usnesení Rada kraje schvaluje * postup řešení budoucího uspořádání silnic v obci Trnava včetně majetkoprávního řešení dle materiálu RK-01-2005-24; * zahájení s vlastníky pozemků v k. ú. Trnava u Třebíče a obci Trnava, zastavěných částmi silnice II/360 určených k vyřazení ze sítě silnic II. a III. tříd, o jejich koupi do vlastnictví kraje Vysočina; * zveřejnění záměru darovat obci Trnava vyřazené části stávající silnice II/360 dle materiálu RK-01-2005-24, př. 1.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín leden 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz