Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-01-2005-11

RK-01-2005-11.doc
Číslo materiálu11
Číslo jednacíRK-01-2005-11
NázevDarování pozemku pod silnicí v k. ú. Josefov u Rožné a obci Rožná
Zpracoval J. Tvrzová
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problému Na odbor majetkový se s žádostí o bezúplatný převod pozemku obrátila obec Rožná. Předmětem žádosti je pozemek par. č. 384/1 v k. ú. Josefov u Rožné ležící pod silnicí vybudovanou v roce 1974 ve spolupráci obce s místním JZD a navazující na silnici III/38812 v km 1,435 ve vlastnictví kraje. Protože JZD v Rožné, v likvidaci nevykazuje ve své evidenci vlastnictví žádné silnice a příspěvková organizace kraje Správa a údržba silnic Žďár nad Sázavou eviduje silnici III/38812 k rozhraní pozemků (původ EN) par. č. 384/1 a 384/2, je považován tento úsek silnice za místní komunikaci. Z tohoto důvodu SÚS nezajišťuje její údržbu a o komunikaci se jako o místní stará obec. Vzhledem k tomu, že obec má zájem na získání dotace na opravu této silnice, je třeba, aby byl ve vlastnictví obce i pozemek pod silnicí. Pozemek (původ EN) par. č. 384/1 o výměře 2466 m2 je zapsán na LV 410 vedeném pro k. ú. Josefov u Rožné, obec Rožná a jeho správu vykonává ve smyslu zřizovací listiny Správa a údržba silnic Žďár nad Sázavou.
Návrh řešení Odbor majetkový doporučuje darovat pozemek par. č. 384/1 v k. ú. Josefov u Rožné do vlastnictví obce Rožná ve smyslu Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro převod nemovitého majetku ve vlastnictví kraje Vysočina, čl. II. Jedná se o pozemek pod silnicí, která svým charakterem využití odpovídá místní komunikaci, dále na ni navazují silnice III/38812 na pozemku (EN) par. č. 384/2, účelová silnice na pozemku par. č. 134/9 a místní komunikace na poz. par. č. 386. Obec zajišťuje zejména zimní údržbu silnice a hodlá požádat o dotace na její opravu. Vzhledem k tomu, že pro tento účel musí prokázat vlastnictví k pozemku pod silnicí, má zájem o převod pozemku do svého vlastnictví. Možnost kompenzace ze strany obce nebyla zjištěna. Záměr darovat pozemek par. č. 384/1 v k. ú. Josefov u Rožné a obci Rožná obci Rožná je třeba zveřejnit dle ust. § 18 odst. 1 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, v platném znění, po dobu 30 dnů na úřední desce krajského úřadu. Ve smyslu ust. § 35 odst. 2 písm. k) zákona č. 129/2000 Sb. by měl být v souvislosti s realizací darovací smlouvy dodatkem ke zřizovací listině změněn rozsah majetku svěřeného do správy příspěvkové organizace kraje s názvem Správa a údržba silnic Žďár nad Sázavou. Návrh usnesení předpokládá - schválení zveřejnění záměru darování pozemku par. č. 384/1 v k. ú. Josefov u Rožné a obci Rožná do vlastnictví obce Rožná - doporučení zastupitelstvu kraje schválit darování pozemku (původ PK) par. č. 384/1 v k. ú. Josefov u Rožné a obci Rožná do vlastnictví obce Rožná
Stanoviska Správa a údržba silnic Žďár nad Sázavou souhlasí s darováním pozemku. Správce doporučuje převod výše uvedeného pozemku; pro vlastníka i správce je nepotřebný, neboť silnice pod pozemkem není vedena v pasportu silnic a není tedy majetkem kraje. Souhlasné stanovisko odboru dopravy a silničního hospodářství.
Návrh usnesení Rada kraje schvaluje zveřejnění záměru darovat obci Rožná pozemek (původ EN) par. č. 384/1 v k. ú. Josefov u Rožné a obci Rožná a doporučuje zastupitelstvu kraje schválit darování pozemku (původ EN) par. č. 384/1 v k. ú. Josefov u Rožné a obci Rožná do vlastnictví obce Rožná.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín únor 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz