Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-01-2005-05

RK-01-2005-05.doc  RK-01-2005-05pr1.doc
Číslo materiálu05
Číslo jednacíRK-01-2005-05
NázevKrátkodobá stáž pedagogických pracovníků středních technických škol
Zpracoval K. Ubr počet příloh: 1
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problému V prosinci roku 2003 zorganizovala firma Hettich krátkodobou stáž v Německu, na niž byla rovněž pozvána A. Štěrbová a zástupce OŠMS. Hlavním námětem bylo seznámení se systémem vzdělávání mládeže pro odborné profese ve firmě a s mateřskou firmou v Německu. Ačkoli je vzdělávací systém v Německu značně odlišný od českého, ukázalo se, že vlastní vzdělávací proces může přinášet řadu pozitivních námětů i pro naše podmínky (např. způsob vedení a výsledky učňů, spolupráce firem a škol, role hospodářské komory). Na základě další komunikace a z iniciativy vedení žďárské pobočky firmy, zejména p. Bloma, vznikl návrh na uspořádání stáže pro ředitele a mistry technicky zaměřených středních škol zřizovaných krajem Vysočina. Tato forma vzdělávání nejen poskytuje nové poznatky pracovníkům škol pro vlastní pedagogickou činnost s žáky, ale zejména přibližuje možnosti spolupráce škol a výrobních subjektů. Lze předpokládat, že tyto poznatky školy uplatní jednak při tvorbě školních vzdělávacích programů (způsob tvorby vzdělávacích dokumentů ustanovený novým školským zákonem), jednak při realizaci projektu Adaptabilní školy. V prosinci byl záměr konkretizován a byl navržen způsob financování. Podrobnější informace jsou uvedeny v příloze 1. OŠMS předpokládá, že podíl kraje na nákladech stáže, bude hrazen částečně z prostředků vyčleněných v kapitole Školství na vzdělávání pedagogických pracovníků (celkem na rok 2005 200 tis. Kč), částečně z prostředků kraje na cestovní náhrady.
Návrh řešení Vzhledem k výši nákladů a vzhledem k tomu, že se jedná o zahraniční aktivitu organizovanou ve spolupráci s firmou, předkládá OŠMS radě kraje záležitost k posouzení.
Stanoviska Stanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usnesení Rada kraje souhlasí * se zapojením kraje Vysočina do organizace stáží pro pedagogické pracovníky středních technických škol dle materiálu RK-01-2005-05, př. 1; * s poskytnutím podpory z prostředků kraje Vysočina na stáže pro pedagogické pracovníky středních technických škol dle varianty xx dle materiálu RK-01-2005-05, př. 1.
Odpovědnost OŠMS
Termín konec března 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz