Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-08-2013-13upr1

RK-08-2013-13upr1.doc
Číslo materiálu13upr1
Číslo jednacíRK-08-2013-13upr1
NázevPravidla Rady Kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek
Zpracoval V. Kotrbová, K. Kotrba
Předkládá D. Buřičová, V. Novotný
Počet příloh
Popis problémuOdbor analýz a podpory řízení Krajského úřadu Kraje Vysočina (dále jen OAPŘ ) ve spolupráci s Oddělením právním a krajského živnostenského úřadu Krajského úřadu Kraje Vysočina připravil v návaznosti na nabytí účinnosti přílohy č. 5 vyhlášky č. 133/2012 Sb., o uveřejňování vyhlášení pro účely zákona o veřejných zakázkách a náležitostech profilu zadavatele, nová Pravidla Rady Kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek. Návrh Pravidel byl rozeslán do připomínkového řízení členům Rady Kraje Vysočina, vedoucím odborů Krajského úřadu Kraje Vysočina a ředitelům příspěvkových organizací zřizovaných Krajem Vysočina.
Připomínky zaslané řediteli příspěvkových organizací byly do návrhu Pravidel zapracovány, případné neakceptace pak byly s jednotlivými řediteli individuálně vykomunikovány. Stejně tak bylo postupováno s připomínkami zaslanými v rámci úřadu.
V souvislosti se společenskou poptávkou byl k zajištění naplnění § 6 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů navržen limit pro uveřejňování zakázek na Profilu Kraje Vysočina již od 500 000,- Kč bez DPH. Přínosy tohoto opatření budou sledovány a po určité době vyhodnoceny zejména s ohledem na dodržování zásad účelnosti efektivnosti a hospodárnosti vynakládaných veřejných prostředků (přínosy x administrativní náklady).
Návrh řešení Náměstek hejtmana a OAPŘ navrhují Radě Kraje Vysočina schválit Pravidla Rady Kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek dle materiálu RK-08-2013-13, př. 1.
Rada kraje rozhoduje podle § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, v ostatních záležitostech patřících do samostatné působnosti kraje, pokud nejsou vyhrazeny zastupitelstvu nebo pokud si je zastupitelstvo nevyhradilo.
StanoviskaOdbor majetkový: Souhlasíme s návrhem usnesení. Upozorňujeme, že dle našeho názoru může dojít ke zvýšení nároků na administrativu a současně prodloužení procesu zadávání u veřejných zakázek malého rozsahu (ročně jich OM zadává několik desítek) v důsledku povinného zveřejňování všech výzev na veřejné zakázky malého rozsahu nad 500 tis. Kč (předpoklad zvýšení počtu podaných nabídek, komunikace s uchazeči, kontrola nabídek, vyhodnocování ad.).

Odbor dopravy a silničního hospodářství:
Upozorňuje na skutečnost, že nově zaváděné procesní postupy, které jsou obsaženy v návrhu pravidel, se mohou, oproti současnému stavu, promítnout do zvýšení administrativní a časové náročnosti procesu zadávání veřejných zakázek.

Odbor zdravotnictví: doporučuje vypracovat popis procesu a stanovení pravidel delegování zástupců všech politických stran zvolených do zastupitelstva kraje do hodnotících komisí, případně do komisí pro posouzení kvalifikace a pro otevírání obálek při realizaci veřejných zakázek, a to jak u veřejných zakázek realizovaných krajským úřadem, tak u veřejných zakázek zadávaných příspěvkovými organizacemi.
Nejedná se o návrh změny textu Pravidel.

Odbor regionálního rozvoje: Materiál i koncept stanoviska byl projednán s resortním radním. ORR nemá zásadní připomínky k předkládanému materiálu.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
Pravidla Rady Kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek dle materiálu RK-08-2013-13, př. 1.
Odpovědnost ředitel, OAPŘ
Termín 31. 12. 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz