Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-07-2013-23

RK-07-2013-23.doc  RK-07-2013-23pr01.doc
Číslo materiálu23
Číslo jednacíRK-07-2013-23
NázevSouhlas s investičními akcemi pro Nemocnici Havlíčkův Brod, příspěvkovou organizaci
Zpracoval E. Tomášová
Předkládá L. Kettner
Počet příloh
Popis problémuZ důvodu jednání odboru zdravotnictví se zdravotnickými zařízeními zřizovanými Krajem Vysočina ohledně podoby plánů na rok 2013 pro předložení do rady kraje ke schválení požádala Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvková organizace prostřednictvím odboru zdravotnictví radu kraje o schválení níže uvedených investičních akcí v roce 2013:
* Flexibilní bronchoskop pro oddělení TRN ve výši 700 000 Kč
Zdůvodnění pořízení investice: jedná se o přístroj pro provádění endoskopických vyšetření na plicní ambulanci, s digitalizovaným výstupem na monitoru endoskopické sestavy. Tenký diagnostický flexibilní bronchoskop. Původní přístroj je z r. 1998. Přístroj bude pořízen z vlastních zdrojů - odpisů z minulých let.
* Videogastroskop pro interní oddělení ve výši 912 000 Kč
Zdůvodnění pořízení investice: jde o obměnu stávajícího přístroje z r. 2001, který se nachází v havarijním stavu s předpokladem nerentabilní opravy. Přístroj do gastroendoskopické sestavy pro ambulantní vyšetření trávicí trubice, žaludku a jícnu. Přístroj umožňující vysoké rozlišení vnitřních struktur na sliznici a odhalení různých změn. Přístroj bude pořízen z vlastních zdrojů - odpisů z minulých let.
* Vrtačky pro centrální operační sály ve výši 800 000 Kč
Zdůvodnění pořízení investice: jedná se o obměnu vrtacích systémů pro provádění operačních ortopedických (chirurgických) zákroků. Stávající systémy jsou z roku 1995 a vzduch z roku 2003. Obměna min. 2 ks sestav s řídící jednotkou, vrtačkou s reamerovým nástavcem a dalšími nástavci a sklíčidly, a oscilační pilou. Včetně příslušenství - elektrické bowdeny / hadice. Přístroj bude pořízen z vlastních zdrojů - odpisů z minulých let.
* Artroskopická pumpa pro centrální operační sály ve výši 150 000 Kč
Zdůvodnění pořízení investice: výměna artroskopické pumpy do operační artroskopické sestavy (věže). Stávající přístroj je v havarijním stavu, nerentabilní oprava - rok výroby 1999. Přístroj s nastavitelnými hladinami tlaků, detekcí změn, příslušenstvím (hadice, spojky atd.). Přístroj bude pořízen z vlastních zdrojů - odpisů z minulých let.
* Hysteroresektoskop pro centrální operační sály ve výši 150 000 Kč
Zdůvodnění pořízení investice: jde o obměnu stávajícího přístroje pro provádění hysteroskopií z roku 2001. Nový přístroj umožní diagnostické zákroky v děložní dutině, biopsie, drobné terapeutické zákroky atd. Přístroj se skládá z plášťů pro zavedení nástrojů a připojení oplachů a vstup optiky se studeným světlem (včetně příslušenství). Přístroj bude pořízen z vlastních zdrojů - odpisů z minulých let.
* Monitorovací systém s centrálou pro chirurgické oddělení ve výši 1 400 000 Kč
Zdůvodnění pořízení investice: jedná se o obměnu stávajícího monitorovacího systému z roku 1996. Systém je již mimo servisní podporu a náhradní díly již nejsou dostupné. Postupně dochází k stále častějším neopravitelným servisním poruchám.
Nový systém bude vybaven monitory se sledováním základních životních funkcí (EKG, NIBP, RESP, SPO2, TEPL) a dále modulově vybaven pro sledování speciálních parametrů (IBP, CO2 atd.). Celý systém bude propojen do centrálního monitoru, který bude plně zobrazovat aktuální data všech monitorů, křivky, alarmy, trendy atd. Dodání systému včetně příslušenství, senzorů, kabelů, čidel, a včetně kompletního síťového propojení. Přístroj bude pořízen z vlastních zdrojů - odpisů z minulých let.
* CT pro RDG ve výši 15 000 000 Kč
Zdůvodnění pořízení investice: obměna stávajícího CT přístroje z r. 2004. Stávající přístroj již vykazuje zvýšenou poruchovost a častější servisní nároky. Za posledních 12 měsíců byl přístroj mimo provoz více než 20 dnů, což znamenalo poměrně významný zásah do chodu celé nemocnice, protože na tento přístroj má návaznost většina jak lůžkových oddělení, tak ambulantních provozů. Každý den je provedeno více než 30 CT vyšetření, což znamená cca 80 tis. bodů za vykázané výkony. Každá odstávka přístroje znamená nejen omezení potřebných vyšetřovacích metod, ale znamená také ekonomickou ztrátu. V akutních případech slouží záložní CT, které je na oddělení ONM na přístroji SPECT/CT. Výkon stávajícího přístroje již neodpovídá novým metodám vyšetření, která je možné provádět na novějších přístrojích. Nový počítačový tomograf bude výkonnější (vícevrstvé CT s více řadami detektorů, což zajistí vyšší výkon), podstatně časově méně náročné s menší radiační zátěží pro pacienta v neposlední řadě absorbovanou dávkou a výsledné zobrazení bude mít vyšší kvalitu. Bude vybaven novějšími SW opcemi pro různorodou škálu vyšetření a podrobnější diagnostiku nálezů. Technologie CT patří v současné době mezi základní zobrazovací metody, které musejí být dostupné nepřetržitě po celých 24 hodin a tento nový přístroj zajistí na dalších cca 8 let srovnatelnou úroveň vyšetřovacích metod s ostatními zdravotnickými zařízeními v Kraji Vysočina.
Dodávka bude včetně diagnostických pracovních stanic se SW vybavením a s diagnostickými monitory, včetně instalace a úpravy technologií.
Přístroj bude pořízen z dotace od zřizovatele převedené z roku 2012 ve výši 11 168 000 Kč a z dotace z nájemného roku 2013 ve výši 3 832 000 Kč.
* Ultrazvukový přístroj pro dětské oddělení ve výši 400 000 Kč
Zdůvodnění pořízení investice: výměna ultrazvukového přístroje za původní, zastaralý a nefunkční přístroj z roku 2001 (včetně SW vybavení a sond (konvex, linear, pediatrické kardio). Přístroj bude pořízen z vlastních zdrojů - odpisů z minulých let.
* Jícnová sonda k ultrazvukovému přístroji na interní oddělení ve výši 650 000 Kč
Zdůvodnění pořízení investice: pořízení sondy k novému ultrazvukovému přístroji od f. Audioscan pořízenému v roce 2012 z půjčky od zřizovatele. Sonda bude pořízena ze zůstatku poskytnuté půjčky zřizovatelem.
* Operační stůl ve výši 500 000 Kč
Zdůvodnění pořízení investice: jedná se o nový operační stůl, který bude sloužit v budově emergency na operačním sále. Bude pořízen z půjčky od zřizovatele z roku 2013.
Návrh řešení Odbor zdravotnictví doporučuje radě kraje schválit realizaci uvedených investičních akcí dle materiálu RK-07-2013-23, př. 1.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
realizaci investičních akcí:
- Flexibilní bronchoskop pro oddělení TRN;
- Videogastroskop pro interní oddělení;
- Vrtačky pro centrální operační sály;
- Artroskopická pumpa pro centrální operační sály;
- Hysteroresektoskop pro centrální operační sály;
- Monitorovací systém s centrálou pro chirurgické oddělení;
- CT pro RDG;
- Ultrazvukový přístroj pro dětské oddělení;
- Jícnová sonda k ultrazvukovému přístroji na interní oddělení;
- Operační stůl
v celkové výši 20 662 tis. Kč včetně zdrojů financování.
Odpovědnost odbor zdravotnictví, ředitel Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace
Termín 31. 12. 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz