Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-07-2013-18

RK-07-2013-18.doc  RK-07-2013-18pr01.pdf
Číslo materiálu18
Číslo jednacíRK-07-2013-18
NázevNávrh na zařazení nové akce Nemocnice Jihlava - rekonstrukce pavilonu interny do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4
Zpracoval P. Kolář, O. Homola
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh na zařazení nové akce do rozpočtu kraje umožňující zahájení investorské přípravy.
Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace využívá ke své činnosti rozsáhlý areál u ulice Vrchlického. Areál tvoří pozemky a budovy ve vlastnictví Kraje Vysočina a Nemocnice Jihlava je má od kraje pronajaty. Jednou z budov v areálu je interní pavilon. Jedná se o 7 podlažní budovu konstrukce železobetonového skeletu postavenou v roce 1983. V budově jsou následující oddělení: radiační onkologie, kardiologie, interní lůžkové a ambulance, chirurgie A a B, kožní, traumatologie, neurologie, plicní a urologie.
Celý vnější plášť budovy byl v roce 2011 řešen v rámci programu Úspory energií na budovách Kraje Vysočina. Byly provedeny nové vrstvy střešního pláště, osazena nová okna a provedeno zateplení fasády. V roce 2012 byla provedena rekonstrukce výtahů. Celkové náklady těchto stavebních úprav byly ve výši 55 324 428 Kč, z toho bylo 9 645 000 Kč financováno ze státní dotace. Vnitřní konstrukce, rozvody TZB ani jiné součásti nebyly od postavení budovy rekonstruovány či opravovány s výjimkou běžné údržby. Technický stav vnitřních částí budovy je velmi špatný nehledě na morální zastarání. Tato záležitost byla již několikrát diskutována na úrovni členů rady kraje, vedení nemocnice a odborů krajského úřadu. S ohledem na stav budovy je zřejmé, že je nutné se začít zabývat ve vazbě na posouzení potřebnosti budovy, (resp. stanovení k jakým funkcím bude budova v rámci koncepce Nemocnice Jihlava sloužit, a to minimálně ve střednědobém výhledu) stanovením rozsahu potřebných stavebních úprav a následně i projektovou přípravou rekonstrukce vnitřních částí budovy.
Návrh řešení OM navrhuje rozhodnout zařadit novou akci Nemocnice Jihlava - rekonstrukce pavilonu interny do rozpočtu Kraje Vysočina pro rok 2013, do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 - Investice ve zdravotnictví. S ohledem na předpokládaný, poměrně značný rozsah stavebních prací, považuje OM za potřebné v dostatečném předstihu rozhodnout o vyjasnění problému a zahájení investorské přípravy. Zařazení akce umožní zahájit investorskou přípravu - diskusi o rozsahu potřebných stavebních úprav, definování funkcí budovy, návrh řešení a následně i projektovou přípravou.
OM předpokládá, že v prvním kroku investorské přípravy bude nejprve zhodnocen skutečný stav budovy a vypracován návrh stavebních úprav. Výstupem bude stavební záměr obsahující rozsah stavebních úprav, odhad finančních nákladů a možný časový plán projektové přípravy a realizace akce s vazbou na zajištění provozu dotčených oddělení nemocnice. Nedílnou součástí stavebního záměru bude návrh na zajištění zdroje financování investiční výstavby, eventuálně i financování vnitřního vybavení a lékařských přístrojů a posouzení provozních nákladů. S tímto výstupem bude seznámena rada kraje v předpokládaném termínu červen 2013. V případě schválení stavebního záměru bude výstup z této fáze využit jako podklad pro zahájení projektové přípravy stavby - zadání pro veřejnou zakázku na projekt stavby.
OM v součinnosti s řediteli příslušných sekcí krajského úřadu navrhne řediteli krajského úřadu ustavení pracovního týmu k řešení úkolu (složení: ředitelé sekcí, zástupci OM, OZ a Nemocnice Jihlava).
Pro zajištění první fáze investorské přípravy není navrhováno rozpočtové opatření. Potřebné předpokládané výdaje je možné krýt změnou rozpisu rozpočtu v rámci stávající výše alokace přílohy M4.
StanoviskaOdbor ekonomický nemá připomínky.
Odbor zdravotnictví souhlasí s navrženým usnesením
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zařadit novou akci Nemocnice Jihlava - rekonstrukce pavilonu interny do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 - Investice ve zdravotnictví.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor ekonomický
Termín 28. 2. 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz