Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-05-2013-45

RK-05-2013-45.doc  RK-05-2013-45pr01.doc  RK-05-2013-45pr02.doc
Číslo materiálu45
Číslo jednacíRK-05-2013-45
NázevSmlouva o revolvingovém úvěru pro Nemocnici Nové Město na Moravě, příspěvkovou organizaci, a převzetí ručitelského závazku
Zpracoval J. Plotová
Předkládá L. Kettner
Počet příloh
Popis problémuNemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace, (dále také nemocnice ), požádala zřizovatele o souhlas s uzavřením smlouvy o revolvingovém úvěru.
Důvodem podání žádosti je dopad následujících skutečností do financování nemocnice: nová úhradová vyhláška, zvýšení DPH, přirozený nárůst mzdových prostředků a nárůst ostatních nákladových položek. Účelem revolvingového úvěru je zajištění financování činnosti nemocnice v případě nedostatku finančních prostředků, zejména při opoždění plateb od zdravotních pojišťoven, a zabránění tak vzniku platební neschopnosti.
Návrh smlouvy o revolvingovém úvěru je obsažen v materiálu RK-05-2013-45, př. 1, který obsahuje následující podmínky:
* banka se zavazuje poskytovat nemocnici revolvingový úvěr do výše limitu ve výši 35 000 tis. Kč,
* nemocnice se zavazuje splatit jistinu úvěru nejpozději do 12 kalendářních měsíců ke konečnému dni splatnosti;
* nemocnice je povinna použít revolvingový úvěr výhradně na financování provozních potřeb;
* úvěr je úročen indexovou úrokovou sazbou složenou z Indexu 1M Pribor (hodnota indexu je stanovena Českou národní bankou) a Úrokové odchylky + 1,9 % p.a.
* ceny za revolvingový úvěr:
* nemocnice neplatí bance poplatek za podání žádosti o úvěr;
* nemocnice zaplatí poplatek za poskytnutí úvěru (uzavření Smlouvy o revolvingovém úvěru) ve výši 20 000 Kč;
* nemocnice zaplatí poplatek za vedení úvěrového účtu ve výši 200 Kč za každý započatý měsíc a dále dle aktuálního Sazebníku,
* odkládací podmínka čerpání úvěru: předání originálu prohlášení ručitele (Kraj Vysočina).
Text návrhu prohlášení ručitele je obsažen v materiálu č. RK-05-2013-45, př. 2.
Návrh řešení Odbor zdravotnictví navrhuje radě kraje z důvodů výše popsaných souhlasit s uzavřením Smlouvy o revolvingovém úvěru mezi Nemocnicí Nové Město na Moravě, příspěvkovou organizací, a GE Money Bank, a. s., dle materiálu RK-05-2013-45, př. 1.
Podmínka předchozího souhlasu zřizovatele s uzavřením smlouvy o úvěru mezi příspěvkovou organizací a bankou je dána ustanovením § 34 odst. 1 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, a tento souhlas musí být dán v písemné formě.
Protože banka vyžaduje k čerpání úvěru odkládací podmínku v podobě předložení prohlášení ručitele Kraje Vysočina, je třeba předložit Prohlášení ručitele dle § 303 a násl. zákona č. 513/1991 Sb., obchodního zákoníku, ve znění pozdějších předpisů, uvedené v materiálu RK-05-2013-45, př. 2.
O převzetí ručitelského závazku je příslušné dle § 36 odst. 1 písm. i) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, rozhodnout zastupitelstvo. Odbor zdravotnictví radě kraje navrhuje doporučit zastupitelstvu kraje rozhodnout o převzetí ručitelského závazku dle materiálu RK-05-2013-45, př. 2.

Za účelem kontroly průběhu čerpání úvěru navrhuje odbor zdravotnictví uložit ředitelce nemocnice zasílat na odbor zdravotnictví čtvrtletně přehled o příjmech a výdajích, údaje o výši úvěru, jeho použití a přehled pohledávek za Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR. Uložení uvedeného úkolu ředitelce nemocnice je podle ustanovení § 59 odst. 1 písm. i) krajského zřízení vyhrazeno radě kraje.
StanoviskaEkonomický odbor materiál bere na vědomí, přičemž vychází z toho, že nemocnice předpokládá natolik výrazné zhoršení finanční situace v letošním roce, které vyžaduje, aby bylo v předstihu přistoupeno ke shora uvedenému opatření, tedy chybějící provozní prostředky řešit čerpáním bankovního úvěru až do výše 35 mil. Kč. V účetnictví kraje se převzetí ručitelského závazku projeví jeho evidenčním zúčtováním na podrozvaze - účet Podmíněné závazky.

Oddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s uzavřením Smlouvy o revolvingovém úvěru mezi Nemocnicí Nové Město na Moravě, příspěvkovou organizací, a GE Money Bank, a. s., dle materiálu RK-05-2013-45, př. 1;
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout o převzetí ručitelského závazku dle materiálu
RK-05-2013-45, př. 2;
ukládá
ředitelce Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace, zasílat na odbor zdravotnictví čtvrtletně přehled o příjmech a výdajích, údaje o výši úvěru, jeho použití a přehled pohledávek za Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR.
Odpovědnost odbor zdravotnictví, ředitelka Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace
Termín 31. 3. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz