Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-04-2013-18

RK-04-2013-18.doc
Číslo materiálu18
Číslo jednacíRK-04-2013-18
NázevRozhodnutí zřizovatele o nabývání dlouhodobého hmotného majetku do vlastnictví Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, příspěvkové organizace
Zpracoval8 Rozhodnutí zřizovatele o nabývání dlouhodobého hmotného majetku do vlastnictví Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, příspěvkové organizace pro: jednání rady kraje č. 4/2013 dne 29. 1. 2013 zpracoval (a): P. Bartoš, D. Ptáčková
Předkládá H. Strnadová
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší žádost Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, příspěvkové organizace (dále jen KSÚSV) nabývat dlouhodobý hmotný majetek movitý do vlastnictví organizace. Zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen Rozpočtová pravidla ) v § 27 odst. 4 a odst. 5 obsahuje speciální úpravu nabývání vlastnictví příspěvkovými organizacemi územních samosprávných celků. Jako obecný princip podle § 27 odst. 4 platí, že příspěvková organizace nabývá majetek pro svého zřizovatele, není-li v konkrétním případě stanoveno zákonem jinak. Rozhodnutí o tom, zda bude příspěvková organizace hospodařit pouze s majetkem zřizovatele, či bude moci některý majetek nabýt do svého vlastnictví, je na zřizovateli.
Dle § 27 odst. 5 Rozpočtových pravidel může příspěvková organizace nabýt do svého vlastnictví pouze majetek potřebný k výkonu činnosti, pro kterou byla zřízena bezúplatným převodem od zřizovatele, darem, děděním s předchozím písemným souhlasem zřizovatele
a případně jiným způsobem na základě rozhodnutí zřizovatele.
Zastupitelstvo Kraje Vysočina usnesením č. 0588/07/2011/ZK dne 13. 12. 2011 schválilo úpravu Zásad Zastupitelstva Kraje Vysočina o vymezení majetkových práv a povinností Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, příspěvkové organizace zřizované Krajem Vysočina (dále jen Zásady ).
Dle Čl. 2 odst. 1 písm. s) Zásad je příspěvková organizace s účinností od 1. 1. 2012 oprávněna a povinna nabýt do svého vlastnictví oběžná aktiva (zásoby, pohledávky, peněžní prostředky), drobný dlouhodobý hmotný a drobný dlouhodobý nehmotný majetek.
Nabytí oběžných aktiv do vlastnictví organizace je systémovou změnou vedoucí k posílení právní jistoty při spotřebování tohoto majetku a s tím souvisejících příjmů, které podléhají dani z příjmů právnických osob.
Návrh řešení Odbor dopravy a silničního hospodářství, vzhledem k výše uvedenému, navrhuje radě kraje vyhovět žádosti KSÚSV a rozhodnout, že KSÚSV může nabývat do svého vlastnictví s účinností od 1. 2. 2013 také dlouhodobý hmotný majetek movitý.
Důvodem pro přijetí tohoto rozhodnutí je daňová uznatelnost odpisů dlouhodobého hmotného majetku (tzv. daňové odpisy). Dle § 28 odst. 1 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZDP) a dle sdělení Ministerstva financí ČR, daňové odpisy hmotného majetku využívaného při dosažení zdanitelných příjmů uplatňuje vždy pouze vlastník majetku. ZDP příspěvkovým organizacím neumožňuje v žádném případě uplatňovat daňové odpisy u majetku ve vlastnictví zřizovatele, který jí je pouze předán k hospodaření ve smyslu ustanovení § 27 odst. 2 Rozpočtových pravidel.
Dlouhodobý hmotný majetek movitý, který KSÚSV pořídila pro svého zřizovatele do doby účinnosti tohoto rozhodnutí, zůstane ve vlastnictví zřizovatele a bude nadále vymezen jako majetek předaný k hospodaření KSÚSV.
StanoviskaOdbor majetkový k předloženému materiálu nemá připomínky.
Odbor ekonomický nemá připomínek.
Oddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
s účinností od 1. 2. 2013 o nabývání dlouhodobého hmotného majetku movitého dle § 27 odst. 5 písm. d) zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, do vlastnictví Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, příspěvkové organizace;
bere na vědomí
že, dlouhodobý hmotný majetek movitý, který Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, příspěvková organizace, pořídila pro svého zřizovatele do doby účinnosti tohoto rozhodnutí, zůstane ve vlastnictví zřizovatele a bude nadále vymezen jako majetek předaný k hospodaření.
Odpovědnost ODSH
Termín 1. 2. 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz