Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-40-2012-58

RK-40-2012-58.doc  RK-40-2012-58pr01.doc  RK-40-2012-58pr02.doc
Číslo materiálu58
Číslo jednacíRK-40-2012-58
NázevSouhlas s dlouhodobými výpůjčkami knihovního fondu Krajské knihovny Vysočiny
Zpracoval L. Novotná, K. Jiráková
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuKrajská knihovna Vysočiny od roku 2003 spolupracuje v oblasti nákupu odborné literatury se třemi vysokými školami v Kraji Vysočina: Vysoká škola polytechnická Jihlava, Západomoravská vysoká škola Třebíč, o.p.s. a Masarykova univerzita - Univerzitní centrum Telč. V rámci této spolupráce knihovna nakupuje každoročně do svého fondu odbornou literaturu odpovídající potřebám výše uvedených vysokých škol a vybrané tituly zapůjčuje vysokým školám.
Vzhledem k tomu, že se od roku 2006 jedná zejména o dlouhodobé výpůjčky, jsou radě kraje - dle platných Zásad Zastupitelstva Kraje Vysočina o vymezení majetkových práv a povinností příspěvkových organizací zřizovaných Krajem Vysočina č. 09/11 ze dne
13. 12. 2011 - předkládány ke schválení (1x ročně) aktuální počty dlouhodobě vypůjčovaných knihovních svazků (za uplynulý kalendářní rok).
Systém dlouhodobých výpůjček se osvědčil a je oboustranný zájem na pokračování této spolupráce. Vzhledem ke snaze zajistit větší přehlednost a systematičnost celého procesu, předkládá odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu radě kraje návrh na schválení rámcové smlouvy dle materiálu RK-40-2012-58, př. 1, která bude dlouhodobě řešit smluvní vztah a samotné provádění výpůjček, včetně revizí výpůjček, mezi Krajskou knihovnou Vysočiny a výše uvedenými vysokými školami. Nedílnou součástí rámcové smlouvy budou vzestupně číslované protokoly o výpůjčkách knihovního fondu uzavírané 1x ročně.
Systematické budování univerzálního fondu vědecké, odborné, populárně naučné i krásné literatury a dalších materiálů je součástí předmětu hlavní činnosti Krajské knihovny Vysočiny vymezené zřizovací listinou, v souladu s koncepčními materiály upravujícími rozvoj a činnost Krajské knihovny Vysočiny a také v souladu s Dlouhodobým záměrem vzdělávání a rozvoje vzdělávání soustavy Kraje Vysočina.
Doplňující informace a aktuální stav vypůjčeného knihovního fondu Krajské knihovny Vysočiny výše uvedeným vysokým školám je uveden v materiálu RK-40-2012-58, př. 2.
Návrh řešení Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu navrhuje Radě Kraje Vysočina v souladu se Zásadami Zastupitelstva Kraje Vysočina o vymezení majetkových práv a povinností příspěvkových organizací zřizovaných Krajem Vysočina č. 09/11 ze dne 13. 12. 2011 schválit návrh rámcové smlouvy dle materiálu RK-40-2012-58, př. 1, která systémově řeší dlouhodobé výpůjčky knihovního fondu Krajské knihovny Vysočiny.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s uzavřením rámcových smluv s Vysokou školou polytechnickou Jihlava, Západomoravskou vysokou školou Třebíč, o.p.s. a Masarykovou univerzitou - Univerzitní centrum Telč na dlouhodobé výpůjčky knihovního fondu Krajské knihovny Vysočiny dle vzorové smlouvy uvedené v materiálu RK-40-2012-58, př. 1.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu, ředitelka Krajské knihovny Vysočiny
Termín 31. 12. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz