Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-39-2012-103

RK-39-2012-103.doc  RK-39-2012-103pr01.doc  RK-39-2012-103pr02.doc  RK-39-2012-103pr03.doc
Číslo materiálu103
Číslo jednacíRK-39-2012-103
NázevNařízení Kraje Vysočina o zřízení přírodní památky Šafranice
Zpracoval M. Kratochvílová
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuJedná se o zřízení zvláště chráněného území v kategorii přírodní památka s názvem Šafranice (dále také PP Šafranice).
Na přírodní hodnoty území navrhovaného na vyhlášení přírodní památky upozornilo již Mapování krajiny probíhající v letech 1993 - 1996 na území okresu Žďár nad Sázavou. Při následném bližším průzkumu (terénní průzkumy flóry a vegetace Čech a Lysák 2000) se potvrdila vysoká hodnota území. Byly nalezeny velké populace zvláště chráněných druhů rostlin ve smyslu vyhlášky MŽP ČR č. 395/1992 Sb. (dále jen zvláště chráněné druhy) a ohrožených druhů uvedených v Červeném seznamu (seznam ohrožených živočichů a rostlin, vydávaný každé dva roky Mezinárodní unií pro ochranu přírody a přírodních zdrojů - dále jen ohrožené druhy) daleko přesahující představu prezentovanou údaji z mapování krajiny. Dále byla zjištěna výjimečně velká plocha rašelinných biotopů s ohroženými druhy. Srovnání se zbytkem okresu Žďár nad Sázavou mimo CHKO Žďárské vrchy ukázalo, že v lokalitě je pravděpodobně největší souvislá plocha ochranářsky významných rašelinných biotopů.
V roce 2009 Odbor životní prostředí Krajského úřadu Kraje Vysočina (dále jen OŽP KrÚ Vysočina) zajistil aktuální přírodovědné zhodnocení (přírodovědný průzkum) území navrhovaného na vyhlášení PP Šafranice. Cílem bylo zdokumentovat a zhodnotit přírodní hodnoty tohoto území, potvrdit či vyvrátit potřebu legislativní ochrany území, případně navrhnout hranice navrhované PP Šafranice.
Přírodovědný průzkum potvrdil vysokou ochranářskou hodnotu této lokality. V souladu s výsledkem VaV 620/20/03 průzkum zjistil, že hlavní hodnotu představují rašelinné biotopy obecně (mezotrofní rašeliniště a rašelinné louky). Významné jsou i mechorosty, nově byl zjištěn výskyt ohrožené srpnatky fermežové chráněné i prostřednictvím sítě Natura 2000. V rámci průzkumu flóry zde byly nalezeny zvláště chráněný prstnatec májový, vachta trojlistá a tolije bahenní, z ohrožených druhů ostřice dvoumužná, zábělník bahenní, vrba rozmarýnolistá, starček potoční a kozlík dvoudomý. Z fauny jsou ochranářsky důležitou skupinou obojživelníci - zvláště chráněný čolek obecný a horský, ropucha obecná a skokan krátkonohý, z hmyzu ohrožený hnědásek rozrazilový, zlatohlávek skvrnitý, šídlatka tmavá a krytohlav, velmi vzácný druh rašelinišť a rašelinných luk.
V závěru přírodovědného průzkumu se uvádí, že přírodní hodnoty lokality navrhované na vyhlášení PP Šafranice a význam z hlediska zachování biodiverzity tohoto území jsou v regionálním měřítku velké a že lokalita svým významem převyšuje kvalitu mnohých stávajících zvláště chráněných území. Na základě výše uvedeného považuje OŽP KrÚ Vysočina za nezbytné zajistit v této lokalitě územní ochranu ve smyslu § 36 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o ochraně přírody ).
Zákon o ochraně přírody a krajiny umožňuje vyhlásit za přírodní památku přírodní útvar menší rozlohy, zejména naleziště ohrožených druhů ve fragmentech ekosystémů, s regionálním ekologickým a vědeckým významem, a to i takový, který vedle přírody formoval svou činností člověk (zde rašeliniště s rybníkem), lze přitom také stanovit bližší ochranné podmínky.
OŽP KrÚ Vysočina v souladu s § 38, § 40 a § 77a odst. 4 písm. g) zákona o ochraně přírody a krajiny zajistil zpracování, oznámení a projednání návrhu na vyhlášení zvláště chráněného území a zpracování a projednání plánu péče.
Návrh řešení Lokalita navrhované přírodní památky se nachází asi 1,2 km západojihozápadně od Slavkovic u Nového města na Moravě. Stěžejní část území tvoří rašelinné louky a přilehlý Lesní rybník. Význam lokality je uveden v Popise problému. Cílem ochrany území je zajištění vhodné péče a vhodných forem využívání pozemků po celé ploše lokality, především zachování a obnova neznečištěných oligotrofních a mezotrofních vod jako předpokladu setrvalé existence cenných vodních a mokřadních biotopů a na ně vázaných zvláště chráněných a vzácných druhů.
OŽP KrÚ Vysočina na základě odborných podkladů (přírodovědný průzkum) navrhl vymezení hranice přírodní památky. Návrh na vyhlášení přírodní památky OŽP KrÚ Vysočina podle § 40 zákona o ochraně přírody a krajiny řádně projednal s vlastníky dotčených pozemků a jejich připomínky byly vypořádány ve správním řízení. Rozhodnutí o vypořádání připomínek nabyla právní moci dne 11. 4. 2012, 29. 5. 2012, 30. 5. 2012 a 14. 6. 2012. Současně byl návrh dle § 41 zákona o ochraně přírody a krajiny projednán s dotčenými orgány státní správy, které k výše uvedenému záměru nevznesly připomínky.
OŽP KrÚ Vysočina následně nechal geodeticky zpracovat tzv. záznam podrobného měření změn (ZPMZ), včetně vytyčení (stabilizace) lomových bodů v terénu. ZPMZ umožňuje stanovit hranice uzavřeným geometrickým obrazcem s přímými stranami, jehož vrcholy jsou určeny souřadnicemi systému jednotné trigonometrické sítě katastrální. Takové vymezení nepodléhá změnám v evidenci katastru nemovitostí (např. scelováním nebo dělením parcel) a umožňuje záznam přírodní památky na geodeticky vymezených částí parcel do operátů na katastrálním úřadě.
Z důvodů uvedených výše a zejména v kapitole Popis problému navrhuje OŽP KrÚ Vysočina vydat nařízení o zřízení zvláště chráněného území v kategorii přírodní památky, jež ponese název Šafranice podle materiálu RK-39-2012-103, př. 1.
Navrhovaná přírodní památka se rozkládá v Kraji Vysočina, v okrese Žďár nad Sázavou v katastrálním území Veselíčko u Žďáru a Slavkovice (viz příloha č. 2 materiálu RK-39-2012-103). Předpokládaná celková výměra navrhované památky je 7 ha. Předmětem ochrany navrhované přírodní památky jsou přírodní biotopy mokřadů, především lučních rašelinišť s populacemi zvláště chráněných a ohrožených druhů (zejména rostlin a mechů, obojživelníků a hmyzu) - viz příloha č. 3 materiálu RK-39-2012-103.
Potřebná péče, pokud ji nezajistí vlastníci pozemků, může být financována z rozpočtu Kraje Vysočina. Tato skutečnost nepovede k navyšování výdajů z rozpočtu Kraje Vysočina a bude řešena z obvyklé výše rozpočtu na paragrafu 3742 - chráněné části přírody.
StanoviskaOddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
Nařízení Kraje Vysočina č. 23/2012, o zřízení přírodní památky Šafranice, dle materiálu
RK-39-2012-103, př. 1
Odpovědnost OŽP
Termín 2013- 12- 31
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz