Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-36-2012-48

RK-36-2012-48.doc
Číslo materiálu48
Číslo jednacíRK-36-2012-48
NázevSnížení emisí ze sušení třísek a výstavba roštového generátoru horkých plynů sušáren OSB - stanovisko kraje ke zjišťovacímu řízení dle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí
Zpracoval J. Joneš
Předkládá Z. Ryšavý
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina obdržel od Ministerstva životního prostředí dne 18. 10. 2012 oznámení záměru Snížení emisí ze sušení třísek a výstavba roštového generátoru horkých plynů sušáren OSB v rámci zjišťovacího řízení podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o EIA ).
Oznamovatelem záměru je KRONOSPAN OSB, spol. s r.o., Na Hranici 2361/6, 587 04 Jihlava. Příslušným úřadem k zajištění posuzování dle zákona o EIA je Ministerstvo životního prostředí.
Oznámení záměru je zpracováno pro modernizaci stávajícího provozu sušení dřevních třísek závodu KRONOSPAN. Modernizace výrobního úseku zahrnuje:
* odstranění stávající spalovací komory sušárny číslo I výrobní linky OSB desek včetně demontáže stávajícího kombinovaného hořáku o výkonu 40 MW,
* odstranění stávající směšovací komory sušárny třísek číslo II,
* vybudování dvojice roštových topenišť na spalování biomasy, každé o výkonu 24,5 MW, v těsné blízkosti stávající sušárny číslo II a velínu úseku přípravy třísek OSB včetně zařízení pro přísun a třídění biopaliva,
* vybudování technologie UTWS ke snížení emisí znečišťujících látek z procesu sušení sestávající z tepelného výměníku, potrubních tras odděleného okruhu spalin a sušicích plynů, odtahového ventilátoru a elektrostatického odlučovače (elektrofiltru) pro odloučení tuhých znečišťujících látek,
* přemístění společného 75 m vysokého komínu pro sušárny číslo I a II zhruba o 60 m východně od stávající polohy.
Zásadním závěrem oznámení záměru je skutečnost, že v oznámení a v jeho přílohách bylo prokázáno, že realizace záměru bude znamenat snížení množství emisí znečišťujících látek vypouštěných z technologického uzlu sušení dřevních třísek pro výrobu stavebních OSB desek, a až na specifické případy lokality vrchu Rudný situovaného mimo zastavená území, také snížení imisní zátěže sledovanými znečišťujícími látkami v ovzduší. K zásadnímu zlepšení kvality ovzduší v Jihlavě a blízkém okolí dojde realizací záměru u pachově postižitelných a dráždivých organických látek uvolňovaných ze sušení dřeva. Imisní koncentrace těchto látek se po realizaci záměru sníží řádově a ani za nepříznivých rozptylových podmínek, na rozdíl od současné situace, nebude dosahovat pachově postižitelné úrovně. To bude oproti stávajícímu stavu znamenat významné snížení nepříznivých vlivů na pohodu obyvatel (odstranění zápachu).
Vlivem navrhovaného záměru dojde u všech sledovaných znečišťujících látek v ovzduší v důsledku poklesu množství emisí i ke snížení koncentrací těchto látek v ovzduší. Ačkoliv teoreticky za souběhu krajně nepříznivých imisních podmínek a maximálního emisního výkonu zdroje může dojít v lokalitě vrchu Rudný mimo zastavěná území k mírnému nárůstu maximálních hodinových koncentrací oxidu dusičitého (NO2) a formaldehydu (překročení krátkodobého imisního limitu pro oxid dusičitý se přesto v této lokalitě nepředpokládá a nárůst koncentrací představuje jen přibližně 0,5 % imisního limitu), tak na většině území města Jihlavy, zejména pak na území se sídelní funkcí dojde i u těchto látek ke snížení imisní zátěže. V obytných oblastech zájmového území dojde vlivem realizace záměru k poklesu imisní zátěže maximálními hodinovými koncentracemi NO2 přibližně o 3 až 14 %. V sídelně využívaných částech je očekáván pokles maximálních hodinových koncentrací formaldehydu o 6 až 35 %. V souvislosti s běžným provozem záměru není očekáván v žádné části zájmového území překročení imisního limitu. Nejvýznamnější příspěvek záměru ke snížení imisní zátěže se však předpokládá zejména u znečišťujících látek, které dosud nejsou imisními limity regulovány (pachově postižitelné látky a formaldehyd).
V závěru znaleckého posudku Vlivy na veřejné zdraví - hodnocení zdravotních rizik imisí škodlivin v ovzduší, který je přílohou č. 4 oznámení záměru, je konstatováno, že z hlediska zdravotního rizika znečištění ovzduší pro obyvatele města bude realizace záměru významným přínosem.
Plný text oznámení je k dispozici v elektronické formě (spolu se souvisejícími dokumenty) v informačním systému http://portal.cenia.cz/eiasea/detail/EIA_MZP400 v tištěné formě na odboru životního prostředí.
Účelem zjišťovacího řízení dle § 7 odst. 1 zákona o EIA je zejména stanovit, zda záměr má významný vliv na životní prostředí a bude dále posuzován ve smyslu zákona o EIA. Zákon o EIA stanoví, že k jednotlivým dokumentům zpracovávaným v průběhu procesu posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) se může kromě veřejnosti, dotčených obcí a dotčených správních úřadů vyjádřit též kraj jako územní samosprávný celek. S ohledem na usnesení Rady Kraje Vysočina 1029/23/2007/RK, kterým bylo odboru životního prostředí uloženo informovat radu kraje prostřednictvím příslušného resortního radního v případě posuzování regionálně významného záměru, považuje odbor za nezbytné informovat o posuzování výše uvedeného záměru dle zákona o EIA. V rámci procesu posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) je možno, aby kraj vyjádřil svůj postoj k záměru do 20 dní od výše uvedeného data.
Návrh řešení Kraj Vysočina aktivně a nad rámec zákona zajišťuje sledování kvality ovzduší v Jihlavě (zejména ve vztahu k provozům skupiny firem KRONOSPAN). Hodnocením dopadu průmyslové zóny na kvalitu ovzduší a zdraví obyvatel města Jihlavy se věnovala odborná studie Vyhodnocení kvality ovzduší průmyslové zóny města Jihlavy a z něho vyplývajících zdravotních rizik , realizovaná v letech 2008 a 2009. V návaznosti na tuto studii zajišťuje Kraj Vysočina spolu se statutárním městem Jihlava od roku 2010 měření znečištění ovzduší v průmyslové zóně města Jihlavy. V letošním roce Kraj Vysočina rozšíří sledování ovzduší na celý kraj v rámci Informačního systému kvality ovzduší v Kraji Vysočina. Stejně jako u technologie UTWS instalované u výroby dřevotřískových desek, bude díky těmto aktivitám Kraje Vysočina možné srovnat imisní situaci před realizací i po realizaci záměru.
Předložený záměr je rovněž v souladu se strategií ochrany ovzduší Kraje Vysočina, společnost KRONOSPAN OSB, spol. s r.o. je prioritním zdrojem emisí na území Kraje Vysočina uvedeným v Programu ke zlepšení kvality ovzduší v Kraji Vysočina.
Z důvodů uvedených v popisu problému a v předchozím odstavci navrhujeme Radě Kraje Vysočina v souladu s ustanovením § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, ve znění pozdějších předpisů, ve vyjádření k oznámení uvedeného záměru nepožadovat další posuzování záměru dle zákona o EIA.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
dává
v souladu s § 6 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů jako orgán kraje příslušný dle § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení) ve znění pozdějších předpisů toto vyjádření:
Kraj Vysočina, jako dotčený územní samosprávný celek, z důvodů, že celkový dopad záměru bude z pohledu ochrany ovzduší i vlivů na lidské zdraví významným přínosem;
souhlasí
se záměrem Snížení emisí ze sušení třísek a výstavba roštového generátoru horkých plynů sušáren OSB a nepožaduje další posuzování záměru podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
Odpovědnost Z. Ryšavý
Termín 6. 11. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz