Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-31-2012-29

RK-31-2012-29.doc  RK-31-2012-29pr01.doc
Číslo materiálu29
Číslo jednacíRK-31-2012-29
NázevProjekt Vzdělávání energetiků na Vysočině - pokračování podpory po ukončení druhé etapy projektu
Zpracoval K. Ubr
Předkládá M. Pech
Počet příloh
Popis problémuMateriál otevírá diskusi o možné podpoře studijního programu Energetika po ukončení druhé etapy projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině .
Druhá etapa Projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině končí v září roku 2013 (studium ukončí první žáci čtvrtého ročníku), dne 31. 12. 2013 má skončit smlouva o spolupráci mezi krajem, ČEZ, a. s. a SPŠ Třebíč. Vzhledem k přípravě náboru žáků do školního roku 2013/14 a s ohledem na přípravu výuky pro žáky nižších ročníků, bude potřebné rozhodnout, zda se bude pokračovat ve stávající úrovni nebo zda dojde k nějaké redukci. Finanční prostředky projektu nebyly využity jen na stavební úpravy, pořízení vybavení a vytvoření dokumentace nového vzdělávacího programu, ale část z nich směřovala přímo k inovacím vzdělávání žáků, zejména:
- studentské stáže a exkurze,
- studentská odborná činnost,
- výuka s aktivním používáním informačních technologií (notebooky),
- výuka zajišťována externisty z praxe;
- zvyšování odbornosti interních učitelů (klub učitelů energetiky);
- standardizované ověřování předpokladů žáků ke studiu technického oboru v rámci přijímacího řízení a standardizované výstupní testování předpokladů k výkonu povolání v energetice.
Právě tyto aktivity výrazně odlišují obor a vytvářejí jeho specifickou a nadprůměrnou úroveň. V rámci projektu se rovněž podařilo rozvinout zatím ojedinělý systém žákovských dotazníků zpětné vazby s konkrétními výstupy na jednotlivé vyučující a na něj navazující systém finanční motivace zohledňující individuální přínos jednotlivců pro kvalitu studijního programu. Důležitým faktorem pro stabilizaci oboru a šíření povědomí o něm měly propagační aktivity, a to nejen mediální, ale také nepřímé - odborné konference a mezinárodní soutěžní a poznávací setkání studentů.
SPŠ Třebíč je připravena v rámci svého rozpočtu pokrývat běžné náklady (energie, údržbu a opravy vybavení, nákup materiálu, běžné metodické vzdělávání učitelů, aktualizaci učebních dokumentů, běžnou propagaci, řízení projektu). Výše popsané specifické činnosti však nejsou plně udržitelné bez externí finanční podpory. Pracovním podkladem pro další jednání je dokument Studijní obor Energetika po 30. červnu 2013 (materiál RK-31-2012-29, př. 1) připravený manažerkou projektu, ve kterém jsou stručně shrnuty výstupy projektu, přehled činností a odhad nákladů na jejich plné zachování (cca 1,1 mil. Kč ročně).
Tato částka odpovídá odhadu výše ročních nákladů potřebných k udržení aktivit v projektové dokumentaci.
Návrh řešení Odborná skupina projektu navrhuje partnerům projektu zabývat se možností finanční podpory výše uvedených aktivit v dalších letech a rozhodnout, zda a případně v jaké výši budou podporovat udržitelnost specifických činností. Možnou alternativou je využít dobrých zkušeností s roční specifikací aktivit a nákladů. Jeho základním principem je stanovení podporovaných činností a celkové maximální (roční) výše podpory a v tomto rámci každoroční sjednávání konkrétní podpory partnery. V případě shody partnerů na podpoře upřednostňuje Odborná skupina formalizovat spolupráci, a to buď dodatkem ke stávající smlouvě o spolupráci, nebo vytvořením nové smlouvy.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
pokračovat v podpoře studijního programu Energetika na Střední průmyslové škole Třebíč;
ukládá
* členům Odborné skupiny projektu za Kraj Vysočina a řediteli Střední průmyslové školy Třebíč připravit návrhy dokumentů pro pokračování studijního programu Energetika od školního roku 2013/14 s popisem specifických činností a jejich finančního zabezpečení;
* Marii Kružíkové projednat možnost další spolupráce s ČEZ, a. s. v Radě projektu;
* řediteli školy zajistit naplňování cílů projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině i po ukončení jeho druhé etapy.
Odpovědnost OŠMS
Termín 31. 12. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz