Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-29-2012-03

RK-29-2012-03.doc  RK-29-2012-03pr01.pdf  RK-29-2012-03pr02.pdf  RK-29-2012-03pr03.pdf
Číslo materiálu03
Číslo jednacíRK-29-2012-03
NázevŽádost o prodej částí pozemků v k. ú. a obci Jihlava
Zpracoval P. Kolář
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuV roce 2005 se na Kraj Vysočinu obrátila Lesní společnost Ledeč nad Sázavou, a.s. se žádostí o prodej částí pozemků v jihozápadním rohu areálu Nemocnice Jihlava. Předmětné pozemky sousedí s nemovitostmi žadatele (v té době využívány jako autosalon a prodejna vozidel Toyota). Zastupitelstvo kraje po předchozích několika jednáních usnesením 0286/04/2006/ZK rozhodlo zamítnout žádost Lesní společnosti Ledeč nad Sázavou, a.s. se sídlem Ledeč nad Sázavou, Hrnčíře 2, PSČ 58401 o prodej částí pozemků par. č. 4371/1 a par. č. 4371/2 v k. ú. a obci Jihlava. Tehdejší žádost se týkala pozemků v rozsahu cca 2 000 nebo 8 000 m2 dle variant. Žadatel byl o rozhodnutí zastupitelstva kraje vyrozuměn.
V roce 2011 žadatel znovu kontaktoval kraj ve stejné věci a stanovisko kraje bylo po nových konzultacích potvrzeno. Následně se žadatel na kraj obrátil s dotazem, zda by nebylo možné odprodat alespoň 5 m pruh podél jeho nemovitostí (cca 300 m2), aby bylo možné jeho nemovitosti objíždět dokola. Současně upozornil na vzrostlé stromy téměř na hranici pozemků, z nichž padá na střechu jeho objektu listí větve a omezuje ne-li znemožňuje rekonstrukci či nástavbu jeho objektu. Stavební povolení na nástavbu budovy autosalonu bylo krajskému úřadu doručeno dne 15. 8. 2012.
Tato žádost byla znovu podrobně diskutována a byly shromážděny stanoviska zainteresovaných útvarů krajského úřadu a uživatele pozemku.
Návrh řešení Na základě projednání žádosti v rámci krajského úřadu a Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace jako uživatele majetku OM navrhuje žádosti nevyhovět. Rozsah a poloha předmětných částí pozemků zřejmě nemůže být omezením při rozvojových záměrech kraje resp. nemocnice, je zde však poměrně významné riziko spojené s realizací projektu Revitalizace parku Nemocnice Jihlava .
StanoviskaŘeditel nemocnice Jihlava, p.o. MUDr. Lukáš Velev: Zabýval jsem se velmi detailně možnými následky případného prodeje pozemků ve správě Nemocnice Jihlava p. o. tak, jak jsme byli požádáni o stanovisko.
Bohužel musím konstatovat, že na základě provedených konsultací, včetně OŽP a MŽP, považuji tento krok nyní za rizikový. Problém je v tom, že Nemocnice Jihlava p. o. podala před dvěma roky přihlášku do projektu na revitalizaci parku. Snahou bylo zlepšit prostředí pro pacienty a v uvedené lokalitě vůbec. Součástí tohoto projektu je i dotčený pozemek. Projekt a jeho financování ze SEF bylo schváleno v letošním roce a nemocnice by měla začít soutěžit realizaci. Změna projektu v případě odprodeje pozemků by si bohužel vyžádala jeho přepracování a nový schvalovací proces. To samo o sobě přinese přibližně roční zdržení. Navíc podle pracovníků OŽP, ale i MŽP, kteří mají projekty v gesci je s ohledem na současné problémy eurozóny reálné riziko, že projekt nebude znovu schválen. Nemocnice by tak přišla o příspěvek cca 10 mil. Kč na revitalizaci zeleně areálu, což bych považoval za chybu. Chápu snahu o spolupráci s podnikatelskými subjekty i jejich význam pro ekonomiku státu či regionu. Nechci zásadním způsobem tyto vztahy narušovat. Navrhuji, ale s ohledem na uvedené skutečnosti, situaci znovu otevřít a řešit vhodným způsobem po realizaci projektu, tedy v době, kdy nebude postup ohrožovat získání dotace. Majitelem pozemků je Kraj Vysočina. Nemocnice je jen jejich správcem. Je tedy výsostním právem reprezentace Kraje rozhodnout o nakládání se svěřeným majetkem. Nemocnice bude toto rozhodnutí respektovat a poskytne maximální spolupráci při realizaci rozhodnutí. (dále viz materiál
RK-29-2012-03 př. 2)
Grémium ředitele Krajského úřadu Kraje Vysočina viz materiál RK-29-2012-03, př. 3.
Odbor zdravotnictví: OZ se připojuje ke stanovisku ředitele nemocnice Jihlava. OZ doporučuje se k otázce možného prodeje části pozemku vrátit po realizaci a ukončení projektu na revitalizaci parku. OZ nemá připomínky k navrženému usnesení.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
nepředložit zastupitelstvu kraje návrh na prodej částí pozemků par. č. par. č. 4371/1 a par. č. 4371/2 v k. ú. a obci Jihlava podle žádosti Lesní společnosti Ledeč nad Sázavou, a. s.;
ukládá
odboru majetkovému o rozhodnutí rady kraje žadatele informovat.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 10. 9. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz