Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-28-2012-69

RK-28-2012-69.doc
Číslo materiálu69
Číslo jednacíRK-28-2012-69
NázevSystém Muzeum4U - návrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Informatika
Zpracoval V. Jáchim, P. Pavlinec
Předkládá P. Pavlinec
Počet příloh
Popis problémuV březnu 2011 bylo usnesením 0164/02/2011/ZK rozhodnuto o realizaci projektu Multimediálního průvodce v muzeích Kraje Vysočina s taiwanským Institutem pro informační průmysl (III). Projekt dostal zkrácený název Muzeum4U.
Od listopadu 2011 projekt úspěšně funguje v pilotní organizaci - Muzeu Vysočiny Pelhřimov. Dle odhadu průvodce využívá cca 10% návštěvníků muzea s tím, že počet uživatelů, kteří využívají průvodce prostřednictvím vlastního mobilního telefonu, se pohybuje nad 6% a neustále roste (zejména mladší návštěvníci muzea).
Ověřili jsme si tedy, že o technologii i v muzeu menšího charakteru zájem je, a následný rozvoj by měl proběhnout ve dvou paralelních fázích:
- Spuštění technologie v Muzeích Vysočiny Jihlava, Třebíč a Havlíčkův Brod
- Nabídnutí technologie k využití v dalších organizacích v kraji.
Návrh řešení Obě popsané fáze rozvoje prošly analýzou a závěry jsou následující:

Spuštění technologie ve zbývajících 3 Muzeích Vysočiny:
OI je v kontaktu se všemi muzei. Všechna muzea mají o spuštění zájem, ideálně v první polovině roku 2013, v Třebíči pak se spuštěním nové expozice.
V roce 2012 je možné připravit obsah pro průvodce ve všech jazycích včetně namluvených audio souborů. Podrobnou diskusí s muzei bylo zjištěno, že celkem půjde o cca 150 stran textů, které je nutné upravit pro systém, přeložit do 5 jazyků a vybrané části namluvit do audio souborů. K tomu je potřeba zakoupit NFC tagy a příslušenství. Celkové náklady této fáze činí 230 000 Kč.

Nabídnutí technologie k využití v dalších organizacích
Na základě ohlasů na systém Muzeum4U z veřejných i privátních organizací kulturního charakteru OI interním průzkumem identifikoval 5-6 dalších organizací, ve kterých existuje vážný zájem o využití této technologie. Další rozvojovou etapou systému je tedy návrh na zakoupení licence pro 6 organizací v kraji, které mají potenciál službu nabízet a rozvíjet. Tím by se region mohl stát prvním, který koncepčně na svém území rozvíjí jednotnou technologii průvodcovského charakteru s vysokým uživatelským potenciálem do budoucna (každý vlastník smartphone). Jedna licence z 6 zamýšlených by též mohla být využita pro aktivity kraje realizované v rámci KrÚ. V případě využití komerčním subjektem (privátní muzeum) bude OI jednat o finanční kompenzaci licenčních nákladů.
Jednáním s III se podařilo dohodnout velmi příznivou cenu za multilicenci pro 6 organizací - 300 000 Kč.

OI na základě všech těchto dostupných informací žádá radu kraje o poskytnutí celkové částky 530 000 Kč. na realizaci obou fází projektu.
StanoviskaOdbor ekonomický: Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 7. 8. 2012 činí 25 023 tis. Kč.
Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu: souhlasí s navrhovaným usnesením, neboť projekt Muzeum4U zásadním způsobem modernizuje a rozšiřuje spektrum služeb nabízených návštěvníkům kulturních institucí v Kraji Vysočina.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* realizaci rozvoje projektu Muzeum4U v obou fázích dle materiálu RK-28-2012-69;
* rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Informatika, § 3636 Územní rozvoj o částku 530 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 530 tis. Kč.
Odpovědnost odbor informatiky, odbor ekonomický
Termín 31. 12. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz