Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-26-2012-55

RK-26-2012-55.doc
Číslo materiálu55
Číslo jednacíRK-26-2012-55
NázevRozhodnutí zřizovatele o nabývání dlouhodobého hmotného majetku do vlastnictví Školního statku, Humpolec, Dusilov 384
Zpracoval M. Vařejková
Předkládá M. Pech
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší žádost Školního statku, Humpolec, Dusilov 384 (dále jen školní statek) nabývat dlouhodobý hmotný majetek movitý do vlastnictví organizace. Zákon č. 250/2000 Sb.,
o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen Rozpočtová pravidla ) ve svém § 27 odst. 4 a odst. 5 obsahuje speciální úpravu nabývání vlastnictví příspěvkovými organizacemi územních samosprávných celků. Jako obecný princip podle odst. 4 § 27 platí, že příspěvková organizace nabývá majetek pro svého zřizovatele, není-li v konkrétním případě stanoveno zákonem jinak. Rozhodnutí o tom, zda bude příspěvková organizace hospodařit pouze s majetkem zřizovatele, či bude moci některý majetek nabýt do svého vlastnictví, je na zřizovateli.
Dle § 27 odst. 5 Rozpočtových pravidel může příspěvková organizace nabýt do svého vlastnictví pouze majetek potřebný k výkonu činnosti, pro kterou byla zřízena bezúplatným převodem od zřizovatele, darem, děděním s předchozím písemným souhlasem zřizovatele
a případně jiným způsobem na základě rozhodnutí zřizovatele.
Zastupitelstvo Kraje Vysočina usnesením č. 0588/07/2011/ZK dne 13. 12. 2011 schválilo úpravu Zásad Zastupitelstva Kraje Vysočina o vymezení majetkových práv a povinností příspěvkových organizací zřizovaných Krajem Vysočina (dále jen Zásady ).
Dle Čl. 2 odst. 1 písm. s) Zásad je příspěvková organizace s účinností od 1. 1. 2012 oprávněna a povinna nabýt do svého vlastnictví oběžná aktiva (zásoby, pohledávky, peněžní prostředky), drobný dlouhodobý hmotný a drobný dlouhodobý nehmotný majetek.
Nabytí oběžných aktiv do vlastnictví organizace je systémovou změnou vedoucí k posílení právní jistoty při spotřebování tohoto majetku a s tím souvisejících příjmů, které podléhají dani z příjmů právnických osob.
Na základě žádosti školního statku OŠMS navrhuje vymezit také dlouhodobý hmotný majetek movitý jako majetek, který školní statek nabývá do svého vlastnictví.
Návrh řešení OŠMS vzhledem k výše uvedenému navrhuje radě kraje vyhovět žádosti školního statku
a rozhodnout, že školní statek může nabývat do svého vlastnictví s účinností od 1. 8. 2012 také dlouhodobý hmotný majetek movitý.
Důvodem pro přijetí tohoto rozhodnutí je daňová uznatelnost odpisů dlouhodobého hmotného majetku (tzv. daňové odpisy). Dle § 28 odst. 1 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZDP) a dle sdělení Ministerstva financí ČR, daňové odpisy hmotného majetku využívaného při dosažení zdanitelných příjmů uplatňuje vždy pouze vlastník majetku. ZDP příspěvkovým organizacím neumožňuje v žádném případě uplatňovat daňové odpisy u majetku ve vlastnictví zřizovatele, který jí je pouze předán k hospodaření ve smyslu ustanovení § 27 odst. 2 Rozpočtových pravidel.
V minulém období byly radou kraje řešeny žádosti školního statku o nabývání dlouhodobého hmotného majetku movitého do jeho vlastnictví jednotlivě na konkrétní majetek. Nyní se navrhuje systémové řešení.

Dlouhodobý hmotný majetek movitý, který školní statek pořídil pro svého zřizovatele do doby účinnosti tohoto rozhodnutí, zůstane ve vlastnictví zřizovatele a bude nadále vymezen jako majetek předaný k hospodaření školnímu statku.
StanoviskaOdbor majetkový souhlasí s předloženým návrhem.
Odbor ekonomický k předloženému návrhu nemá připomínky.
Oddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
s účinností od 1. 8. 2012 o nabývání dlouhodobého hmotného majetku movitého dle § 27 odst. 5 písm. d) zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, do vlastnictví Školního statku, Humpolec, Dusilov 384;
bere na vědomí
že, dlouhodobý hmotný majetek movitý, který Školní statek, Humpolec, Dusilov 384 pořídil pro svého zřizovatele do doby účinnosti tohoto rozhodnutí, zůstane ve vlastnictví zřizovatele
a bude nadále vymezen jako majetek předaný k hospodaření.
Odpovědnost OŠMS
Termín 1. 8. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz