Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-24-2012-06

RK-24-2012-06.doc  RK-24-2012-06pr01.doc
Číslo materiálu06
Číslo jednacíRK-24-2012-06
NázevSmlouva o spolupráci se sdružením Cesnet
Zpracoval P. Pavlinec
Předkládá P. Pavlinec
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina již od roku 2003 spolupracuje se zájmovým sdružením právnických osob Cesnet při vytváření informační a telekomunikační infrastruktury pro akademický a vzdělávací sektor. Krajský úřad od roku 2004 servisuje krajské přípojné místo (POP) vysokorychlostní sítě CESNET2 a jako nepřímý poskytovatel služeb této sítě prostřednictvím sítě ROWANet poskytuje několika desítkám organizací mimo jiné jedno z nejspolehlivějších a nejrychlejších připojení k internetu v ČR.
Zájmové sdružení Cesnet a jeho zakladatelé z řad vysokých škol od roku 2011 realizují projekt Rozšíření národní informační infrastruktury pro VaV v regionech (dále jen eIGeR ). Cílem projektu je vybudování regionálního základu komplexní národní e-infrastruktury pro VaV v ČR, která v sobě zahrnuje všechny integrální složky nezbytné pro poskytování služeb s vysokou přidanou hodnotou. Jde zejména ozvýšení kapacity komunikační infrastruktury a rozšíření jejích funkcí a vlastností nasazením výkonnějších síťových prvků; zvýšení kapacity přístupových rozhraní; rozšíření základu NGI (Národní gridová infrastruktura) posílením výpočetního výkonu MetaCentra (výpočetní grid, jehož činnost zastřešuje sdružení CESNET) - pořízené výpočetní kapacity budou integrovány do NGI; vybudování tří velkokapacitních úložišť umožňujících ukládání a sdílení velkého množství dat, včetně jejich střednědobé a dlouhodobé archivace - tato úložiště budou tvořit základ národního integrovaného systému datových úložišť; zvýšení kapacity a posílení infrastruktury pro realizaci videokonferencí.
Odbor informatiky byl v dubnu 2012 osloven vedením projektu eIGeR s otázkou možného umístění jednoho ze tří národních datových center pro velkokapacitní úložiště dat v prostorách Kraje Vysočina.
Z pohledu odboru informatiky jde o poměrně zásadní záměr, který by svojí realizací na území kraje kvalitativně posunul význam kraje v oblasti potencionálu pro vědu a výzkum. Kraj Vysočina se tak zařadí po bok Plzně a Brna, kde budou umístěna zbylá dvě datová centra.
Vzhledem k právě probíhající přestavbě bývalého armádního objektu jídelny v areálu krajského úřadu se nabízí možnost využití jedné z technologických místností, jejíž kapacitu v současné době odbor informatiky nevyužije právě pro realizaci projektu eIGeR.
Návrh řešení Odbor informatiky navrhuje radě kraje schválit záměr spolupráce Kraje Vysočina na realizaci projektu eIGeR a uzavřít smlouvu o spolupráci se zájmovým sdružením právnických osob Cesnet dle přílohy č. 1 materiálu RK-24-2012-06.
StanoviskaOddělení právní a krajského živnostenského úřadu - Oddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
uzavřít smlouvu o spolupráci se zájmovým sdružením právnických osob Cesnet dle materiálu RK-24-2012-06, př. 1.
Odpovědnost odbor informatiky
Termín 31. 7. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz