Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2012-11

RK-23-2012-11.doc  RK-23-2012-11pr01.pdf
Číslo materiálu11
Číslo jednacíRK-23-2012-11
NázevNávrh na zajištění realizace akce VOŠ a SOŠ zemědělsko-technická Bystřice nad Pernštejnem - Úprava zámečnické dílny
Zpracoval S. Fejt, K. Ubr
Předkládá P. Kolář, M. Pech
Počet příloh
Popis problémuV rozpočtu Kraje Vysočina je na kapitole Nemovitý majetek v příloze M1 zařazena stavební akci VOŠ a SOŠ zemědělsko-technická Bystřice nad Pernštejnem - Úprava zámečnické dílny v ulici Kulturní v Bystřici nad Pernštejnem. V letošním roce byla zpracována prováděcí projektové dokumentace. Stávající výše finančního krytí akce zahrnuje pouze výdaje na pořízení projektové dokumentace. Tato projektová dokumentace řeší úpravu objektu, kde se prováděla převážně teoretická výuka. V rámci sjednocení praktických oborů a postupného opouštění objektů byl vznesen požadavek ze strany vedení školy na vybudování dílen praktického výcviku zámečnického oboru. Prováděcí projektová dokumentace řeší dispoziční úpravy objektu bývalé praktické školy a stanovuje výši nákladů částkou 7 000 tis. Kč. V objektu SO1(hlavní budovy) budou vytěženy a vybourány stávající konstrukce podlahy, provedeny nové izolace, částečně vybourány konstrukce vnitřních příček, okna do dvora nahradí průmyslové sekční vrata, demontovány dveře a vrata v obvodových zdech, obklady keramické i umakartové, nepotřebné rozvody vody a elektroinstalace.
V objektu SO2 (dílna ve dvoře) bude vytěžena a vybourána stávající konstrukce podlah, zvětšen otvor pro nové osazení průmyslových sekčních vrat na požadovaný průjezdný otvor. Budou rovněž demontovány všechna okna jednoduchého zasklení, dveře v obvodových zdech a nahrazena novými prvky, které splňují požadavky z hlediska úspor energií.
U obou řešených prostor objektu bude provedena nová výmalba a elektroinstalace včetně osazení strojů a zařízení praktické výuky.

Ředitel školy zaslal dne 5. 6. 2012 žádost (viz. materiál RK-23-2012-11 př. 1) k projednání možné realizace ještě v roce 2012 s odůvodněním potřebnosti realizace v nejbližším možném termínu. Tato stavební akce je součástí již dříve dohodnuté strategie řešení nemovitostí používaných školou v Bystřici nad Pernštejnem a okolí z roku 2009. Cílem je přizpůsobit (redukovat) počet používaných nemovitostí z původních 11 na 2 a stávající prostory upravit pro nové úkoly. Celý proces je realizován ve spolupráci s městem a zahrnuje řadu dílčích kroků (materiál ZK-05-2009-94 s usnesením č. 0402/05/2009/ZK). V uplynulých třech letech již byl realizován prodej bytového domu (za cca 2 mil. Kč), na město byly převedeny areál v Příční ulici a bývalý internát, město uspělo s projektem Centra zelených vědomostí a nyní probíhá příprava na převod nemovitostí souvisejících s činností bývalého školního statku, který je v technicky nevyhovujícím stavu. Součástí dohod bylo i poskytnutí daru městem kraji na zajištění provozu a rozvoje středního školství v Bystřici nad Pernštejnem (celkem 4 mil. Kč, poslední splátka 1,4 mil. Kč letos do konce října). Nyní zbývá dokončit celý proces uvolněním komplexu v Nádražní ulici (zájem o koupi ze sousedních firem) a v Domaníně. V obou případech se jedná o dílenské prostory. První kroky k opuštění již byly učiněny (vestavba svářečské dílny, přesun běžných učeben z ulice Kulturní do upravených prostor v nevyužívaném domově mládeže v hlavním areálu školy). Pro umístění dílen byla vybrána levnější ze dvou variant - úprava areálu v Kulturní ulici v blízkosti hlavního areálu (cca 200 m). Pro tu je nyní připraven realizační projekt. V případě realizace nebude potřebné vynakládat prostředky na přechodné opravy v ulici Nádražní a Kulturní a po dokončení bude možné opustit a nabídnout k prodeji areál Nádražní a bude vytvořen základní předpoklad k opuštění dílen a garáží v Domaníně. Posledním krokem v procesu uvolňování nemovitostí bude výstavba lehkého přístřešku pro garážování techniky v hlavním areálu školy, to však není nezbytné řešit nyní. Nové vedení školy učinilo v posledních třech letech zásadní a ne vždy populární organizační opatření k sestěhování výuky a služeb tří bývalých samostatných škol z 9 budov do dvou blízkých areálů.
Návrh řešení Zajištění realizace akce v letošním roce je možné pouze za předpokladu povýšení rozpočtu, kapitoly Nemovitý majetek. Návrh usnesení je předkládán ve dvou variantách:
- realizaci akce v letošním roce (dokončení na podzim); ke krytí je navrženo doporučení zastupitelstvu kraje na schválení rozpočtového opatření
- realizaci akce v roce 2013; krytí by bylo řešeno v návrhu rozpočtu na rok 2013.
StanoviskaOdbor ekonomický: S ohledem na výši požadovaného finančního krytí a vzhledem ke skutečnosti, že materiál nebyl dopředu projednán s panem náměstkem pro oblast financí a grantových programů, ekonomický odbor se přiklání k variantě B, tj. zařadit realizaci akce v požadované výši do návrhu rozpočtu Kraje Vysočina na rok 2013.
Návrh usneseníVarianta A
Rada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1 - technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství o částku 7 000 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti j. n., položky Nespecifikovaná rezerva o částku 7 000 tis. Kč.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor ekonomický
Termín 26. 6. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz