Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2012-58

RK-23-2012-58.doc  RK-23-2012-58pr01.pdf
Číslo materiálu58
Číslo jednacíRK-23-2012-58
NázevKoncepce rodinné politiky Kraje Vysočina na období 2012 až 2016
Zpracoval H. Šteflová, V. Švarcová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuKraj již dlouhodobě vyvíjí či podporuje řadu prorodinných aktivit. Jde např. o realizaci projektu Rodinné pasy, který v roce 2006 zavedl jako druhý kraj v ČR a který aktuálně probíhá na přeshraniční úrovni. Zmínit je rovněž třeba podporu prorodinných činností příspěvkových organizací kraje a neziskových organizací, podporu mateřských a rodinných center či realizaci projektů zaměřených na rovné příležitosti mužů a žen atd.
Odbor sociálních věcí (dále též OSV) byl s cílem systémového strategického zastřešení těchto aktivit kraje radou pověřen přípravou koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina. Práce na koncepci byly zahájeny v roce 2010.
OSV se v rámci příprav koncepce seznámil s Národní koncepcí rodinné politiky (MPSV 2005), Národní koncepcí podpory rodin s dětmi (MPSV 2008), s manuálem MPSV k tvorbě rodinné politiky na úrovni krajů a obcí z roku 2008, s existujícími koncepcemi ostatních krajů a s projekty a vybranými inovativními a inspirativními aktivitami realizovanými zejména ve spolupráci s agenturou Dema. Za důležitý dílčí podklad lze považovat Souhrnnou analýzu výzkumných zjištění a poznatků: Co potřebuje rodina na Vysočině, kterou pro kraj uvedená agentura zpracovala v lednu 2011.
Dále v březnu 2011 OSV uspořádal na krajském úřadě konferenci na téma Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí , která se stala dalším významným zdrojem koncepce. Neopomenutelný podklad představuje kromě výstupů interní činnosti rovněž Analýza potřeb rodin kraje Vysočina z května 2011, jejíž zpracování kraj zadal společnosti Sociotrendy.
Návrh řešení Odbor sociálních věcí, odpovědný dle platného organizačního řádu krajského úřadu za tvorbu a realizaci koncepce rodinné politiky kraje, předkládá radě kraje v materiálu RK-23-2012-58, př. 1 návrh (historicky první) Koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina na období 2012 až 2016.
Hlavním cílem nové koncepce pro období 2012 - 2016 je v první řadě ukotvit rodinnou politiku jako jednu z plnohodnotných regionálních politik, která bude dále cíleně rozvíjena a její jednotlivá opatření posilována. Struktura dokumentu odpovídá vytýčenému cíli kraje. Vedle základního úvodu do problematiky obsahuje jak část analytickou, tak část koncepční. Vychází z deklarace podpory rodiny prostřednictvím prorodinné politiky, jejíž potřebnost dokládá zhodnocení situace rodin v Kraji Vysočina. Koncepce je tedy postavena na analýze potřeb rodin. V rámci koncepce byly zohledněny provedené průzkumy a analýzy potřeb obyvatel kraje stejně jako dostupné relevantní údaje o demografické struktuře obyvatelstva a situaci domácností.
Předkládaná Koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina je zastřešujícím dokumentem, jehož obecným cílem je vytvořit na úrovni kraje prostředí příznivé rodině a podpořit systémový přístup k opatřením regionální rodinné politiky. Má napomáhat jak zvýšení účinnosti již realizovaných aktivit a opatření, tak realizaci dalších opatření uvedených v návrhové části tohoto dokumentu. Návrhová část pak vychází ze zpracovaných analýz a zjišťování potřeb obyvatel kraje a uvádí ta nejefektivnější opatření, která vedou k systémovým změnám a řeší reálné potřeby. Jde o souhrn provázaných aktivit a opatření za účelem podpory rodin při naplňování jejich funkcí. Opatření jsou rozdělena do 4 pilířů a rozpracována na jednotlivá doporučení, která budou následně podpořena ještě podrobnějšími realizačními plány (po dobu platnosti koncepce konkrétně třemi).
Koncepce sleduje také kroky, které Kraj Vysočina v podpoře rodin činil či činí, jejím cílem je realizovaná opatření a aktivity zefektivnit a zkvalitnit. Jde zejména o projekt Rodinné pasy Kraje Vysočina či dotační programy na podporu prorodinných aktivit. Neméně důležitá je i podpora činností, které usnadňují harmonizaci pracovního a rodinného života, sociální začlenění pečujících osob a podporují rozvoj rodičovských kompetencí a budování zdravých rodinných a mezigeneračních vztahů. Významné změny čekají také systém péče o ohrožené děti. I tuto skutečnost cíle a opatření krajské koncepce reflektují, podporu je třeba směřovat k rozvoji a zkvalitnění služeb pro rodiny, které se ocitly v obtížné sociální situaci spojené s rizikem ohroženého vývoje a výchovy dětí a ke službám pro rodiny s dětmi v náhradní rodinné péči. Důležitá je rovněž propagace rodinné politiky a konkrétních prorodinných opatření s cílem vytvářet v regionu prostředí přátelské celé rodině.
Podpora v pojetí koncepce spočívá nejen ve finanční podpoře rodin, ale zejména v podpoře služeb pro rodiny, realizaci vzdělávacích, informačních a osvětových aktivit. Účinnost opatření je podpořena alokací adekvátních zdrojů (institucionálních, personálních i finančních).
Konečná verze materiálu byla dopracována po proběhlé širší diskuzi a zohlednění připomínek odborných partnerů. Odbor sociálních věcí doporučuje radě kraje, aby si kompetenci schválit tuto koncepci vyhradilo Zastupitelstvo Kraje Vysočina ve smyslu § 37 zákona o krajích.
StanoviskaKomise sociální a pro oblast protidrogové politiky Rady Kraje Vysočina usnesením 010/02/2012/Kspp ze dne 29. 3. 2012 vzala na vědomí informaci o návrhu opatření Koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina dle materiálu KSPP-02-2012-05, př. 1 a doporučila radě kraje opatření Koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina dle tohoto materiálu ke schválení.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* vyhradit si v souladu s § 37 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, pravomoc schválit Koncepci rodinné politiky Kraje Vysočina na období 2012 až 2016 dle materiálu RK-23-2012-58, př. 1;
* schválit Koncepci rodinné politiky Kraje Vysočina na období 2012 až 2016 dle materiálu RK-23-2012-58, př. 1.
Odpovědnost odbor sociálních věcí, event. další dotčené odbory KrÚ
Termín 2012- 6- 26
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz