Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2012-45

RK-23-2012-45.doc  RK-23-2012-45pr01.pdf
Číslo materiálu45
Číslo jednacíRK-23-2012-45
NázevPředběžný projektový záměr - Obnova a zpřístupnění kaple Panny Marie Bolestné v obci Kámen a revitalizace objektu bývalého pivovaru hradu Kámen
Zpracoval O. Čermáková, J. Panáčková
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuJedná se o schválení předběžného projektového záměru - přípravy projektu k předložení v rámci Finančního mechanismu EHP a Norska 2009 - 2014, programu č. 16 - Ochrana kulturního dědictví, jehož cílem je obnova a zpřístupnění kaple Panny Marie Bolestné v obci Kámen včetně restaurování jejího mobiliáře a revitalizace budovy bývalého pivovaru hradu Kámen pro potřeby návštěvnického zázemí hradu.

V období let 2005 - 2009 byl projednáván záměr podmíněného nabytí kaple v obci Kámen Krajem Vysočina (pozn. kaple Kámen je ve vlastnictví Římskokatolické farnosti Věžná) za účelem zajištění její obnovy, společenského zpřístupnění a rozšíření prohlídkové trasy hradu Kámen. V té době bylo zvažováno podání žádosti o spolufinancování projektu obnovy kaple z Regionálního operačního programu Jihovýchod, v rámci prioritní osy 2. Toto řešení však nebylo reálné, neboť podmínky ROP Jihovýchod neumožňují financování obnovy kulturních památek v obcích do 500 obyvatel.

První písemnou zmínku o hradu Kámen můžeme datovat do roku 1316. Největší rozmach Kámen zažil v polovině 16. století, kdy mu vládl český rod Malovců. Z maloveckých držitelů se do stavební historie hradu nejvýznamněji zapsal rytíř Jan Kryštof Malovec, který dal na západním okraji vsi vystavět raně barokní kapli Panny Marie Bolestné a v ní zřídil rodinnou hrobku. Vnitřní vybavení kaple (oltáře, sochy, atd.) zapsané jako movité kulturní památky pochází z doby vzniku stavby kaple a jsou jeho neoddělitelnou uměleckou součástí.
Mezi roky 1860 a 1870 proběhly na hradě romantické stavební úpravy v anglikánském stylu. Po roce 1948 byl hrad zestátněn a postupně opravován a adaptován pro muzejní expozice. Do předhradí se vstupuje bránou v subtilní novogoticky upravené věži, v sousedství které se do poloviny 20. století nacházel objekt hradního pivovaru. Do současnosti se dochovala pouze přízemní část této budovy.
Kaple Panny Marie Bolestné v obci Kámen je v současné době bez jakéhokoliv využití a dlouhodobě chátrá (viz RK-23-2012-45, př. 1). Realizací projektového záměru by byla zajištěna fyzická záchrana a kvalitní obnova této cenné kulturní památky a její využití pro kulturně - společenské, turistické a církevní účely. Cílem projektu je památková obnova kaple včetně jejího velmi cenného vnitřního vybavení v dochované původní (barokní) podobě. Kaple by byla následně jako historicky nedílná součást hradu Kámen zapojena do prohlídkových tras, což by rozšířilo prezentační nabídku příspěvkové organizace kraje, dále zvýšilo její turistickou atraktivitu a přispělo k rozvoji cestovního ruchu v Kraji Vysočina. Kaple by byla využívaná i pro další kulturně - společenské akce kraje, obce i liturgické obřady.
U vstupní brány hradu Kámen se do současné doby dochoval pouze přízemní objekt (bývalý pivovar). Střecha objektu byla v druhé polovině minulého století nahrazena nevzhlednou terasou, na které je v současné době v dřevěném montovaném domku provozováno rychlé občerstvení (viz. RK-23-2012-45, př. 1). V přízemí objektu se nachází dožilé sociální zázemí pro návštěvníky hradu a menší skladovací prostor příspěvkové organizace kraje.
Záměrem projektu je rovněž provést objemovou revitalizaci původní hmoty pivovaru a v takto získaných prostorách vytvořit adekvátní zázemí pro návštěvníky hradu - pokladnu, sociální zázemí a prodejnu drobného občerstvení. Umístění objektu u vstupní brány hradu a jeho přístupnost z úrovně předhradí i ze strany zámeckého parku je ideální pro zamýšlený účel.

Kaple hradu Kámen je v současné době ve vlastnictví římskokatolické církve. Objekt bývalého pivovaru nacházející se přímo v areálu hradu je ve vlastnictví Kraje Vysočina. Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu neoficiálně obnovil jednání se zástupci Biskupství českobudějovického o možném převodu kulturní památky kaple P. Marie Bolestné v obci Kámen do vlastnictví Kraje Vysočina.

Předběžně náklady předloženého projektového záměru činí cca 31 mil. Kč; z toho celkové přípravné a projektové práce cca 2 mil. Kč, realizace obnovy kaple P. Marie Bolestné včetně mobiliáře cca 17 mil. Kč a realizace obnovy bývalého pivovaru cca 12 mil. Kč.
Náklady na přípravné a projektové práce, které je nezbytné provést před podání žádosti do finančního mechanismu, budou cca 1 mil Kč. Tyto práce spočívají zejména v provedení nezbytných průzkumů a zaměření objektů, v přípravě projektových dokumentací pro stavební povolení (pozn. tento stupeň projektové dokumentace je nezbytný pro podání žádosti do finančního mechanismu) a v přípravě vlastní projektové žádosti do finančního mechanismu.
.
Výzvy v rámci Finančního mechanismu EHP a Norska 2009 - 2014 v oblasti programu č. 16 - Ochrana kulturního dědictví, Ochrana (konzervace) a revitalizace kulturního a přírodního dědictví - EEA granty 209-2014, jejichž záměrem je zabezpečení, ochrana a zpřístupnění kulturního a přírodního dědictví pro budoucí generace budou, dle informací Ministerstva financí, vyhlášeny v průběhu druhé poloviny roku 2012 a během roku 2013. Předpokládaná výše dotace předmětného programu bude pro žadatele z řad obcí a krajů 85 % uznatelných nákladů s tím, že přípravné a projektové práce budou uznatelné až od doby přijetí žádosti.

Na jednání odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu se starostou obce Kámen byl deklarován i nadále zájem obce o spolupráci při obnově kaple z důvodu zajištění řešení stále se zhoršujícího stavu jedné z dominant obce.
Návrh řešení V případě schválení předloženého projektového záměru - Obnovy a zpřístupnění kaple Panny Marie Bolestné hradu Kámen a revitalizace objektu bývalého pivovaru pro účely návštěvnického zázemí hradu Kámen je prioritou obnovit oficiální jednání se zástupci římskokatolické církve o podmíněném převodu kaple Panny Marie Bolestné v obci Kámen a jejího mobiliáře do vlastnictví Kraje Vysočina. Přepokládá se uzavření smlouvy o smlouvě budoucí mezi římskokatolickou církví a Krajem Vysočina, přičemž konečné provedení majetkového převodu uvedené věci by bylo podmíněno schválením žádosti o spolufinancování projektu obnovy objektu a mobiliáře kaple z prostředků Finančního mechanismu EHP a Norska.
Pokud dojde k převodu uvedených nemovitých a movitých věci do vlastnictví Kraje Vysočina, budou tyto svěřeny do správy Muzea Vysočiny Pelhřimov, příspěvkové organizace.
Následným krokem je zahájení přípravných a projektových prací projektu nezbytných pro podání žádosti o dotaci v rámci Finančního mechanismu EHP a Norska 2009 - 2014, programu č. 16 - Ochrana kulturního dědictví, Ochrana (konzervace) a revitalizace kulturního a přírodního dědictví - EEA granty 2009-2014, a to do jedné ze dvou předpokládaných výzev.
Pro přípravu projektu budou potřebné finanční prostředky ve výši cca 1 mil Kč s tím, že finance by byly uvolňovány postupně dle aktuální potřeby přípravy.
Projektový záměr byl projednán s Ing. Tomášem Škarydem, radním pro oblast cestovního ruchu a kultury, který jeho realizaci plně podporuje.
StanoviskaOdbor regionálního rozvoje nemá připomínky k předběžnému projektovému záměru.

Ekonomický odbor souhlasí s předloženým materiálem, finanční prostředky potřebné pro přípravu projektu jsou uvedeny ve schváleném rozpočtu na rok 2012 v dalších možných požadavcích OKPPCR.

Odbor majetkový souhlasí s předloženým materiálem.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
předběžný projektový záměr obnovy a zpřístupnění kaple Panny Marie Bolestné v obci Kámen a revitalizace objektu bývalého pivovaru hradu Kámen dle materiálu RK-23-2012-45;
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit předběžný projektový záměr obnovy a zpřístupnění kaple Panny Marie Bolestné v obci Kámen a revitalizace objektu bývalého pivovaru hradu Kámen dle materiálu RK-23-2012-45;
ukládá
v případě, že zastupitelstvo kraje schválí předběžný projektový záměr obnovy a zpřístupnění kaple Panny Marie Bolestné v obci Kámen a revitalizace objektu bývalého pivovaru hradu Kámen dle materiálu RK-23-2012-45:
- odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu zahájit oficiální jednání ve věci bezúplatného podmíněného převodu kaple Panny Marie Bolestné v obci Kámen do vlastnictví Kraje Vysočina,
- odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu a odboru majetkovému ve spolupráci s odborem regionálního rozvoje zahájit přípravu projektu.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu, odbor majetkový
Termín 31. 12. 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz