Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2012-43

RK-23-2012-43.doc  RK-23-2012-43pr01.pdf
Číslo materiálu43
Číslo jednacíRK-23-2012-43
NázevPořízení statistických dat pro oblast cestovního ruchu a návrh na rozpočtové opatření na kapitole Kultura
Zpracoval Z. Kasalová
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuJedná se o možnost využít nabídku společnosti CE-Traffic, a. s. na pořízení statistických dat pro oblast cestovního ruchu pomocí metody, která využívá zbytková data mobilních operátorů. V souvislosti s tímto materiálem je předkládán i návrh na rozpočtové opatření na kapitole Kultura.
Dne 14. 5. 2012 obdržel Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu nabídku od společnosti CE-Traffic, a. s. na realizaci on-line monitoringu vybraných lokalit Kraje Vysočina, pomocí nové metody využívající zbytková data mobilního operátora, nabídka je obsahem materiálu RK-23-2012-43, př. 1. Metoda spočívá v definování zájmové oblasti, kde je následně nastaven monitoring s využitím anonymizovaných zbytkových dat mobilního operátora. Tímto způsobem pak dokáže velice přesně určit počet návštěvníků ve zvolené oblasti a klasifikaci těchto návštěvníků dle okresů bydliště a u zahraničních návštěvníků dle země původu. Výsledná data jsou pak společností CE-Traffic, a. s. zpracována a elektronicky zasílána v měsíčních zprávách (hrubá data), nebo čtvrtletně formou grafických výstupů a vyhodnocujících zpráv. Na konci sledovaného období (období 12 měsíců) je zaslána podrobná závěrečná zpráva.
Společnost CE-Traffic, a. s., pomocí výše zmíněné metody, realizuje pro agenturu Czech Tourism statistický výzkum návštěvnosti vybraných lokalit ČR, za období 1. 5. 2012 - 30. 4. 2013. Výzkum zahrnuje cca 40 lokalit (UNESCO, hory, lázně). V Kraji Vysočina jsou takto sledována města Telč, Třebíč, Žďár nad Sázavou a lokalita Bystřicko (vítěz soutěže EDEN). Pro Kraj Vysočina se naskýtá příležitost doplnit tento výzkum o další lokality k provedení monitoringu. Jako vhodná se jeví lokalita celého Kraje Vysočina a dále Mikroregionu Novoměstsko. Finanční hodnota kompletního monitoringu jedné lokality po dobu 12 měsíců je 90 000 Kč s DPH.
Cílem rozšíření seznamu o další 2 lokality je doplnění statistických údajů získaných od agentury Czech Tourism o potřebná data za celý Kraj Vysočina a dále o data za Mikroregion Novoměstsko, které je v současné době v popředí zájmu vzhledem ke konání MS v Biatlonu v Novém Městě na Moravě v roce 2013. Statistické údaje získané pomocí výše zmíněné metody, dokáží podchytit i jednodenního návštěvníka, což údaje získané od ČSÚ neumožňují (pracují pouze s údaji hromadných ubytovacích zařízení - zařízení s minimálně 5 pokoji nebo 10 lůžky), a dále u takto zjištěného návštěvníka dokáží určit okres bydliště a u zahraničních návštěvníků zemi původu. Pro Kraj Vysočina představují tato data velice cenný zdroj informací o rozložení návštěvníků a jejich mobilitě v Kraji Vysočina. Údaje poslouží rovněž jako objektivní podklad pro zpracování aktualizace Strategie rozvoje cestovního ruchu v Kraji Vysočina, která se chystá na příští rok a v neposlední řadě výsledná data vytvoří kvalitní zdrojový podklad pro lepší zacílení a naplánování marketingových kampaní a projektů, které realizuje Vysočina Tourism, příspěvková organizace.
Návrh řešení Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu (dále jen OKPPCR ) považuje nabídku společnosti CE-Traffic, a. s. za velice přínosnou a zajímavou, neboť pomocí metody využívající zbytková data mobilního operátora, může Kraj Vysočina získat a zanalyzovat důležitá statistická data o jednodenních pobytech domácích i zahraničních návštěvníků, ve vybraných lokalitách Kraje Vysočina jako celku a Mikroregionu Novoměstsko.
OKPPCR navrhuje Radě kraje vzít na vědomí nabídku společnosti CE-Traffic, a. s., IČO: 28082656, sídlem: Sokolovská 192/79, 186 00 Praha - Karlín, na realizaci statistického výzkumu návštěvnosti v Kraji Vysočina a Mikroregionu Novoměstsko.
Vzhledem k tomu, že OKPPCR nemá k realizaci tohoto záměru potřebné finanční prostředky ve schváleném rozpočtu kapitoly Kultura na rok 2012 a dle dohody na jednání u Ing. Tomáše Škaryda, radního pro oblast kultury a cestovního ruchu by v případě akceptace nabídky bylo třeba uhradit již v letošním roce částku ve výši 60 % celkových nákladů připadajících na monitoring 2 lokalit, navrhujeme Radě kraje schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Kultura, § 2143 Cestovní ruch, o částku 108 000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti j. n., položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 108 000 Kč. Zbývající část finančních prostředků připadající na monitoring 2 lokalit ve výši 72 000 Kč bude zapracována do návrhu rozpočtu na rok 2013.
StanoviskaOdbor ekonomický: Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 6. 6. 2012 činí 28 811 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
nabídku společnosti CE-Traffic, a. s., IČO: 28082656, sídlem: Sokolovská 192/79, 186 00 Praha - Karlín, dle materiálu RK-23-2012-43, př. 1;
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Kultura, § 2143 Cestovní ruch o částku 108 000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti j. n., položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 108 000 Kč určenou na výdaje související s realizací statistického výzkumu návštěvnosti v Kraji Vysočina a Mikroregionu Novoměstsko.
Odpovědnost OKPPCR, OE
Termín 31. 12. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz